Het Belang van Limburg

Begin volgend jaar geen sluipverke­er meer in Godsheide dankzij heraangele­gd centrum

“Bij de heraanleg van de weg gaat extra aandacht naar de zwakke weggebruik­er. Zeker in het centrum van Godsheide moet op die manier een echte dorpskern ontstaan”

- Dirk Jacobs

Als alles volgens plan verloopt, starten nog eind dit jaar of begin 2025 de riolerings­en wegeniswer­ken in de Kiezelstra­at in de Hasseltse deelgemeen­te Godsheide. Daarmee wil de stad het sluipverke­er verder bannen uit de dorpskern.

“De werken in de Kiezelstra­at zijn een combinatie van wegenisen riolerings­werken waarbij samen met Aquafin gescheiden riolering aangelegd wordt”, legt Hasselts schepen Laurence Libert (Open VLD) uit. “De werfzone strekt zich uit vanaf de Universite­itslaan tot aan horecazaak De Zwaan. Maar het gaat niet alleen om infrastruc­tuurwerken. Het geheel vormt ook de tweede stap in het proces om sluipverke­er uit het centrum van Godsheide te weren. De eerste stap hiervoor was de aanleg van de Herman Dessersstr­aat die de Trichterhe­ideweg, langs het golfterrei­n, met de sluisoverg­ang verbindt. Langs dat traject wordt het doorgaand verkeer van de Universite­itslaan naar de Genkerstee­nweg geleid via de Trichterhe­ideweg en de H. Desserstra­at. Zo passeert het niet langer door Godsheide-centrum.”

Schepen

Bomenkap

Bij de heraanleg van de weg gaat extra aandacht naar de zwakke weggebruik­er. “Zeker in het centrum van Godsheide moet op die manier een echte dorpskern ontstaan”, gaat schepen Libert verder. “In het eerste deel, van de Kiezelstra­at tot aan de Kleinstraa­t, wordt de wegenis heraangele­gd. Er komt ook een vrijliggen­d fiets- en wandelpad van 2,5 meter breed met vier wegversmal­lingen om de snelheid te remmen. Verder wordt er ook nieuw groen aangeplant doorheen de hele werkzone.”

Het tweede deel, ten noorden van de Kleinstraa­t tot voorbij de kerk, wordt dan een echte ‘dorpsstraa­t’. “Zo komen er brede voetpaden en veel ruimte voor voetganger­s aan beide kanten van de weg”, aldus Libert. “De smalle rijweg moet het verkeer doen vertragen. In de zone waar de woningen staan, worden ook alle bomen gekapt om plaats te maken voor de fiets- en wandelstro­ok van 2 meter breed. Anders zou er niet voldoende plaats zijn om die vrijliggen­d aan te leggen, de huizen staan er immers dicht bij de rijweg. Alle bomen die gekapt worden, gaan we wel compensere­n in dezelfde zone in de Kiezelstra­at en in de omliggende straten.”

Momenteel loopt het openbaar onderzoek. “Als dat vlot verloopt, kunnen we in de zomer starten met de zoektocht naar een aannemer en kunnen we in het najaar de werken gunnen”, zegt schepen Libert. “Daarna kunnen de nutsmaatsc­happijen beginnen met het voorbereid­end werk zodat de riolerings­werken en de daaropvolg­ende wegeniswer­ken kunnen starten eind 2024, begin 2025. Als de aannemer bekend is, wordt in overleg een precieze planning opgemaakt. Uiteraard zal er, ook al omwille van de omvang van de werfzone, in fases gewerkt worden. Die worden uiteraard tijdig aan de buurt gecommunic­eerd.”

 ?? © SERGE MINTEN ?? In de zone waar de woningen staan, worden alle bomen gekapt om plaats te maken voor de fiets- en wandelstro­ok van 2 meter breed.
© SERGE MINTEN In de zone waar de woningen staan, worden alle bomen gekapt om plaats te maken voor de fiets- en wandelstro­ok van 2 meter breed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium