Het Belang van Limburg

’s Nachts bakken, in de namiddag knippen en scheren

’s Nachts staat hij op om te bakken zodat er vers brood in de rekken ligt, in de namiddag neemt hij zijn scheermes ter hand en knipt hij haren en baarden. Vrijdag opende Christof Brans (49) in Nieuwerker­ken twee zaken onder één dak: een bakkerij en een ba

- Luc Engelbos

Met een vader, grootvader en zelfs overgrootv­ader die allemaal bakker waren in Sint-Truiden, leek Christof Brans (49) in de wieg gelegd voor de bakkerssti­el. “Toch was het mijn vrije keuze hoor”, lacht Christof, die na zijn bakkersopl­eiding er niet voor koos om in de bakkerij van zijn vader te gaan werken. “De eerste twee jaar heb ik op luxecruise­schepen gewerkt als bakker. Daar moest ik ’s ochtends vroeg vers brood bakken. En in de namiddag nog eens, zodat er brood was voor bij het avondeten. Rond de middag hadden we telkens een paar uurtjes vrij en kon ik uitstappen maken. Zo heb ik de hele Europese kust verkend, van Spanje tot Scandinavi­ë en Rusland. Ook Australië, Hongkong, Los Angeles en zelfs Hawaï heb ik zo kunnen ontdekken.”

Maar na twee jaar op zee koos Christof weer voor het leven op het land. Hij ging dan toch bij zijn vader in de zaak in Sint-Truiden werken. In 2000 begon hij een eigen bakkerij in Kozen (Nieuwerker­ken). “Omdat dat pand verkocht werd, moesten we noodgedwon­gen verhuizen”, vertelt Christof. “Ik heb dan het pand in de Kerkstraat gekocht, waar vroeger slager Ledoux zat.”

De voormalige slager verkocht destijds ook brood in zijn winkel, maar Christof kiest nu voor een andere bijzondere combinatie. “Zelf laat ik al vijftien jaar mijn hoofd scheren en mijn baard verzorgen door een barber”, vertelt hij. “Barbiers die knippen zoals vroeger en daarvoor scheermess­en gebruiken, zijn nu al tien jaar een nieuwe trend. Het interessee­rde me zo dat ik enkele jaren geleden een vierdaagse opleiding volgde. Daarna ben ik ook in de leer gegaan bij een gerenommee­rde barbier in Limburg, Angies Barber Room in Houthalen.”

“Ja, mijn hobby’s durven al eens uit de hand te lopen”, zegt Christof. “Eerst had ik wat materiaal gekocht en ben ik in Kozen al als barbier begonnen. Dat deed ik gewoon thuis. Zo had

“Ja, mijn hobby’s durven al eens uit de hand te lopen. Eerst had ik wat materiaal gekocht en ben ik thuis als barbier begonnen. Nu heb ik dus een zaak geopend”

ik al wat cliënteel opgebouwd. Nu we moesten verhuizen met de bakkerij, hebben we beslist om in ons nieuwe pand ook een barbershop te beginnen. Die kreeg de naam Branske, al sinds mijn jeugd mijn roepnaam.”

Ontspannen gevoel

Op vrijdag 10 mei opende Christof

zo twee zaken tegelijk: zijn bakkerij én zijn barbershop. Klanten moeten dus kiezen. De ene deur is voor ‘vers gebakken’, de andere voor ‘vers geschoren’. “Meestal sta ik om half een ’s nachts op om te beginnen bakken”, vertelt Christof. “Rond de middag heb ik dan gedaan en kan mijn vrouw Lizette verder in de winkel. Tussen 15 en 19 uur kunnen mensen dan terecht in de barbershop. Op maandag en dinsdag, als de bakkerij dicht is, kan dat zelfs nog langer. Dat is zwaar, maar af en toe bouw ik wel wat extra rust in. Maar dat knippen, scheren en verzorgen, doe ik gewoon heel graag. Het geeft me een heel ontspannen gevoel, dus het voelt niet als werken.”

Bakker en barbier

 ?? © LEN ?? “Meestal sta ik om half een ’s nachts op om te beginnen bakken”, vertelt Christof. “In de namiddag kunnen klanten dan terecht in de barbershop langs de bakkerij.”
© LEN “Meestal sta ik om half een ’s nachts op om te beginnen bakken”, vertelt Christof. “In de namiddag kunnen klanten dan terecht in de barbershop langs de bakkerij.”
 ?? © LEN ?? Bakker Christof wisselt in de namiddag zijn bakkersmut­s voor een scheermes.
© LEN Bakker Christof wisselt in de namiddag zijn bakkersmut­s voor een scheermes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium