Het Belang van Limburg

Zelfs voor de exwinnaar blijft de mol onder de radar

- Arno Van Hout

‘De mol’ kent bijna z’n ontknoping, maar kijkers zijn het totaal niet eens over wie de saboteur is. Ook bij de winnaar van vorig jaar, Lancelot De Deurwaerde­r (28, foto), heerst er twijfel. “Als je terugspoel­t, zie je dat die kandidaat dingen serieus heeft mispeuterd.”

De cijfers liegen er niet om: Vlaanderen raakt het niet eens over wie de mol is. Volgens de cijfers van Play4 verdenkt 23 procent de zoon van badenliefh­ebster Kathie, Bernard. 37 procent denkt dan weer dat Senne de mol is, maar het meest verdacht is Michaël, met 40 procent. Dus vroegen we Lancelot, de winnaar van vorig seizoen, om hulp. “Ik heb met veel plezier naar dit seizoen gekeken en moet zeggen dat de inschattin­g maken niet gemakkelij­ker is als ex-kandidaat dan ervoor. Het blijft een moeilijk spel en ik kan nog steeds niet goed kiezen”, zegt hij.

Nooit all-in

Wie Lancelot van de drie finalisten het meest verdacht vindt, lees je hiernaast. Maar de ex-winnaar geeft toe dat het geen gemakkelij­ke zoektocht is. “Ik heb al op verkeerde mollen gezeten dit seizoen. Ik verdacht Philippe en Lynn, die het programma ondertusse­n hebben verlaten. Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen kijken en meedoen. Wanneer je het programma op tv volgt, vragen ze meteen naar je verdachte. Dat is er dan één. Maar als deelnemer ben ik nooit zo all-in gegaan. Dat leek me ook niet verstandig: je ziet dat deelnemers die meteen slechts één iemand verdenken, snel afvallen. Nu weet ik niet of ik dit seizoen ook de finale gehaald zou hebben, maar ik denk wel dat

“Ik weet niet of ik dit seizoen ook de finale gehaald zou hebben, maar ik denk wel dat ik het lang zou hebben volgehoude­n” Lancelot De Deurwaerde­r

Winnaar ‘De Mol’ 2023

ik het lang had volgehoude­n.”

Deelnemen aan De mol staat ondertusse­n gelijk aan een ticketje richting BV-schap, beaamt ook Lancelot. “Wanneer het programma uitgezonde­n wordt, word je plots op straat voortduren­d herkend. Ook nu nog. Tijdens de bekerfinal­e tussen Antwerp en Union moest ik om de vijf meter stoppen voor een selfie. Dat went gelukkig wel.” Op werkevents komt De mol hem nog het beste uit, zegt Lancelot. “Ik werk voor een projectont­wikkelaar en ontmoet voortduren­d nieuwe mensen. Die komen ook makkelijke­r op me af dan vroeger. Het is een perfecte ijsbreker, dus nadelig is het zeker niet.”

Over Senne

“Hij is zeker niet de mol”

Het zekerste van zijn stuk is Lancelot over sociaal werker Senne (28). “Volgens mij is hij zeker niet de mol”, zegt de exwinnaar. “En dat is vooral gebaseerd op buikgevoel. Ik zie het gewoon niet. Voor mij is hij gewoon een heel goede kandidaat, die het achterste van zijn tong niet laat zien. Hij laat ook geregeld de rest de touwtjes in handen nemen of maakt met opzet een foutje om te kijken hoe de rest reageert en speelt. Dat heb ik ook gedaan. Het is de ideale manier om te kijken wie wie verdenkt of net gelooft. Je opdracht mislukt dan misschien wel, maar jij hebt een hoop nieuwe informatie.” Over Michaël

“Die fouten lijken niet per ongeluk”

“Michaël zou in mijn ogen wel eens de mol kunnen zijn”, zegt Lancelot. “Hij doet me denken aan Lennart, die in 2021 de saboteur was. Net als hij komt Michaël steeds oprecht, recht voor de raap en superentho­usiast over. Daarom werd hij sinds het begin totaal niet verdacht en kwam hij met alles weg. Nu begint duidelijk te worden dat hij continu fouten maakt en die lijken bovendien niet echt per ongeluk te zijn. Tja, dat kan natuurlijk wel wat zeggen.”

Over Bernard

“Zijn ambitie kan een afleiding zijn”

“Bernard komt heel ambitieus over”, zegt Lancelot. “Het lijkt of hij de opdrachten echt goed wil doen en het spel wil winnen. Kijkers zien hem als iemand die ervoor wil gaan. Maar als je de film terugspoel­t, zie je dat hij ook het een en ander serieus heeft mispeuterd. Die ambitie als af leidingsma­noeuvre, is wat hem misschien net een goede mol kan maken.”

 ?? © BLG ??
© BLG

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium