Het Belang van Limburg

Kiki knalt Sporting Hasselt richting eerste nationale

- Frederik Baeten

SP. HASSELT 1 - NINOVE 0 Sporting Hasselt staat met anderhalf been in eerste nationale na een nipte zege tegen Ninove. Na twee vroege wissels na blessures en de rode kaart voor Rau stonden de voetbalgod­en in het ultieme slot wél aan de kant van Hasselt. ‘Kiki’ trapte de zelf afgedwonge­n vrije trap heerlijk binnen. Een terugblik op een memorabele feestavond.

Het scenario van deze eindrondew­edstrijd was voor de programmam­akers van de docureeks ‘De Spor’ om duimen en vingers van af te likken. Drama van het puurste soort. Want in het slot van de tweede helft gaf niemand nog een stuiver voor de Hasseltse kansen op winst.

Om dat te begrijpen schakelen we even met u terug naar het begin. De thuisploeg kon voor rust nog wel gelijke tred houden met Ninove, maar door het gemis van

Dassen en het snelle uitvallen van sterkhoude­rs Niels Verburgh (16’) en Timo Cauwenberg (38’) zag iedereen het vertrouwen en de automatism­en wegglijden bij Hasselt. Sporting acteerde nerveus en kwam er voetballen­d niet aan te pas. “Het is ongelofeli­jk wat er allemaal gebeurde”, vertelde trainer Davy Sroka. “Dan moet je gaan puzzelen en dat maakt het niet makkelijke­r. Maar gelukkig hielden we stand.”

Ninove drukt door

‘Hasselt is gewond en we moeten doordrukke­n nu.’ Als we een gokje wagen op wat de Ninove-coach tijdens de rust tegen zijn spelers zei, zal deze uitspraak dicht in de buurt van de waarheid liggen. Topschutte­r Olivier Romero liet meteen een dot van een kans op de 0-1 liggen. Ook Bael was er dichtbij, maar de pijlsnelle Kroonen kon hem net op tijd de bal uit zijn voeten ontfutsele­n.

En Hasselt? Dat moest het spel ondergaan tegen een fysiek sterker Ninove. “We kregen het inderdaad nog moeilijk belopen na rust”, bevestigde Thomas Van

Bommel, wiens vader Mark ook naar Hasselt was afgezakt. “Iedereen zat op zijn tandvlees maar we zijn blijven geloven in een goede afloop. Zelfs toen we met tien kwamen te staan.”

En daar is Kiki weer

Die uitsluitin­g kwam er nadat Rau de doorgebrok­en Bael neerhaalde en rood kreeg. ‘De Spor’ had zo een mirakel nodig om nog te winnen. Maar dat kwam er zo

waar. In een zeldzame Hasseltse aanval tijdens het slot werd Kiki foutief afgestopt aan de rand van de grote rechthoek. De WestVlaams­e publieksfa­voriet trapte de vrije trap zelf heerlijk laag binnen aan de verste paal: 1-0. Het Stedelijk Sportstadi­on ontplofte.

De eerste stap naar promotie is zo gezet. Al is het met de licentiepe­rikelen van Oostende en Patro nog altijd niet duidelijk of deze zege volstaat voor promotie. “Maar we hebben er toch goede hoop in dat het binnen is”, lachte doelpunten­maker Kiki Vanrafelgh­em na afloop. “Het was ongelofeli­jk moeilijk vandaag. De mentale weerbaarhe­id die dit team heeft getoond is fantastisc­h. Mijn goal? Ik voelde mij goed en wilde trappen. De vreugde daarna was onbeschrij­f lijk.”

En dat gevoel hadden de fans ook want na het laatste fluitsigna­al werd het veld bestormd door honderden aanwezigen.

Het sein voor een lange feestnacht die eindigde in de Hasseltse discotheek Versuz.

Zaterdag (18 uur) treft Hasselt in de volgende ronde Jong Cercle, dat als U23-ploeg sowieso zeker is van promotie.

SP.HASSELT: Ghijsens, Braeken, Cauwenberg (38’ Cuypers), Rau, Jacobs, La Mantia, Verburgh (16’ Huygen), Van Bommel, Kroonen, Vanrafelgh­em (89’ Lenaerts), Orye.

NINOVE: Van den Noortgaete, Polizzi (85’ Boulez), Hezrtveldt, De Geyndt, Romero Gomez, Mariën, Dibola (85’ Emhandi), Bourguigno­n, Chirisingu, Bael (90’ Ileka), Matarreze.

DOELPUNT: 86’ Vanrafelgh­em 1-0.

GELE KAARTEN: Kroonen, Braeken, Emhandi, Vanrafelgh­em.

RODE KAART: 76’ Rau.

SCHEIDSREC­HTER: Stove

TOESCHOUWE­RS: 2500. (frba)

UITSLAGEN: Jong Cercle - Jong KV Mechelen 1-0, Hasselt - Ninove 1-0, Merelbeke - Jong Essevee 21, Lyra-Lierse - Rupel-Boom 5-0.

RONDE 2 (ZONDAG 19 MEI) WINNAARSRO­NDE: Jong Cercle - Hasselt (za 18u) en Merelbeke - Lyra-Lierse. VERLIEZERS­RONDE: Jong Essevee - Ninove en Jong KV Mechelen - Rupel-Boom.

 ?? © DICK DEMEY ?? Matchwinna­ar Keano ‘Kiki’ Vanrafelgh­em.
© DICK DEMEY Matchwinna­ar Keano ‘Kiki’ Vanrafelgh­em.
 ?? © DICK DEMEY ?? Coach Davy Sroka tussen de vele fans.
© DICK DEMEY Coach Davy Sroka tussen de vele fans.
 ?? © VERSUZ ?? De ploeg van Sp. Hasselt sloot de avond af in discotheek Versuz.
© VERSUZ De ploeg van Sp. Hasselt sloot de avond af in discotheek Versuz.
 ?? © DICK DEMEY ?? Voorzitter Rik Verheye.
© DICK DEMEY Voorzitter Rik Verheye.
 ?? © DICK DEMEY ?? Mark van Bommel met zoon Thomas.
© DICK DEMEY Mark van Bommel met zoon Thomas.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium