Het Belang van Limburg

“Multicultu­rele samenlevin­g is een feit: ontken je dat, dan ontken je het zonlicht”

-

Dat zijn partij naar rechts opschuift zoals UAntwerpen zegt op basis van De Stemtest? Jo Brouns (CD&V) wil niet meegaan “in het linksrecht­s debat”. Dat gezond eten duurder zou zijn dan McDonald’s - zoals de studenten in hun vraag aangeven - betwist de minister van Landbouw en promotor van lokale voeding ook. 1 Is de multicultu­rele samenlevin­g geen sprookje? Botsen die culturen niet te veel?

“De multicultu­rele samenlevin­g is een feit. Als je dat ontkent, dan ontken je het zonlicht”, geeft Jo Brouns aan. “Voor mij is het cruciaal dat de mensen die hier legaal verblijven alle kansen krijgen. Maar dat ze zich natuurlijk ook inschrijve­n in onze samenlevin­g. Dat is een samenlevin­g met rechten en plichten. Dus inburgerin­g vind ik cruciaal. En daarom hebben we ervoor gezorgd dat wie start met inburgerin­g zich meteen ook inschrijft bij VDAB. Want uiteindeli­jk is een job nog altijd de beste garantie op een volwaardig­e deelname aan onze samenlevin­g.”

De vraag over de multicultu­rele samenlevin­g raakt nog een ander interessan­te politieke positie aan: namelijk de verschuivi­ng naar rechts van CD&V, zoals blijkt uit een analyse van de UAntwerpen gebaseerd op De Stemtest. Maar daar wil Brouns niet op ingaan. “Ik ga niet mee in dat links-rechts debat. Een samenlevin­g bouw je samen op.

Met mensen in een dorp, in een gemeenscha­p. Als burgemeest­er zie ik dat je zo de samenhang versterkt.”

Volgens Brouns is die samenhang niet zoek. “Daar moet je actief aan werken. Dat is de verantwoor­delijkheid van ons allemaal.” Dat Vlaams Belang zo hoog peilt, is toch grotendeel­s uit onvrede over de multicultu­rele samenlevin­g? “Ja, ik denk dat zij met populistis­che oplossinge­n komen en onvoldoend­e echt werk maken van het samenleven op zich.” Een goed voorbeeld van een plek waar dat allemaal wel lukt is volgens Brouns Genk. “Ongeloofli­jk veel diversitei­t, heel veel culturen en achtergron­den. Het grote verhaal is dat iedereen genkt, dat ze allemaal Genkies zijn. We moeten dus op zoek gaan naar wat verbindt in plaats van wat ons scheidt.”

2 Ik wil wel gezond eten, maar dat is vaak duurder dan McDonald’s. Hoe kan dat nog?

“Ik denk niet dat McDonald’s vandaag nog goedkoop is. Wel relatief duur als je dat vergelijkt met gezond voedsel van hier”, zegt Brouns, die als minister van Landbouw de prijzen van voeding goed kent. Of McDonald’s met lokaal vlees werkt, weet hij niet. “Maar ik vind het wel cruciaal dat we lokale gezonde voeding zo goedkoop mogelijk maken door bijvoorbee­ld btw op groente en fruit naar 0% te brengen. Want lokaal voedsel is ook het meest duurzaam.”

 ?? © TOM PALMAERS ?? Genk is volgens Brouns een goed voorbeeld van een geslaagde multicultu­rele samenlevin­g.
© TOM PALMAERS Genk is volgens Brouns een goed voorbeeld van een geslaagde multicultu­rele samenlevin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium