Het Belang van Limburg

Waarom metal goed is om zaken te doen (en hiphop niet)

Als je goede zaken wil doen, is het belangrijk om goede contacten te hebben. Lid zijn van een businesscl­ub helpt een handje, een gezamenlij­ke muzikale interesse ook. De Metal Business Club combineert die twee en komt nu ook naar Hasselt.

- Christof Rutten

Het idee voor de Metal Business Club (MetalBC) komt uit de koker van David Brinks (45) en Richard Theuws, die in Nederland een heel netwerk van hun club hebben uitgerold. Per jaar zijn er vier landelijke meetings, en regionale clusters komen zelfs elke maand bij elkaar. Nu hun organisati­e in Nederland helemaal op punt staat, komen ze ook naar België. Ze introducer­en de MetalBC volgende maand in Mechelen, Kortrijk en in Hasselt.

“Toen we in Nederland bezig waren, kwamen er al snel vragen vanuit België of we ook daar afdelingen wilden oprichten. Nu is de tijd rijp”, zegt Brinks, die van beroep tekstschri­jver is. “Wat je als ondernemer doet, maakt bij ons niet uit. We hebben advocaten, schrijvers, vertalers, salesmanag­ers, tandartsen, CEO’s en noem maar. Vaak zie je op meetings zakenmense­n in pak en das, bij ons zie je vooral T-shirts van D.R.I. (Dirty Rotten Imbeciles, een Amerikaans­e band, red.), Iron Maiden of Motörhead. Toen Richard en ik eerst ervaring gingen opdoen bij andere businesscl­ubs, keken mensen wel eens raar op, ja.”

Fiscaal interessan­t

Als je lid bent van een businesscl­ub kom je met andere ondernemer­s samen op formele en minder formele momenten om je netwerk uit te breiden. Er worden contacten en connecties gesmeed en daaruit kunnen samenwerki­ngen ontstaan. Wat de leden van MetalBC met elkaar verbindt, is hun voorliefde voor een muzikaal genre. “Of dat nou hardrock, metal, punk of hardcore is, dat maak an sich niet zo veel uit. Het gaat om een voorliefde voor harde gitaren, zeg maar”, aldus Brinks. “Die scene hangt sowieso goed aan mekaar. Wij zijn al vrienden voordat we elkaar kennen, omdat we van dezelfde muziek houden. Of het ook zou werken bij andere genres? Dat is een interessan­te vraag. We hebben al eens gepolst bij ondernemen­de hiphoplief hebbers, en daar kregen we te horen dat het niet zou werken. We zijn wel aan het babbelen met iemand in een ander genre, maar het moet nog blijken of dat gaat lukken. Eerst ligt onze focus op het uitrollen van ons Belgische netwerk. Er is al heel wat interesse, het gaat hard.”

Stel dat je alleen van reggae houdt en niet van metal? “Ook dan ben je welkom”, zegt Brinks. “Maar dan denken we dat je je lidmaatsch­ap niet lang gaat volhouden, want veel van onze ontmoeting­en vinden plaats tijdens concerten en festivals. Da’s ook fiscaal interessan­t, want het zijn zakenmeeti­ngs. Zo kost een ticket je maar de helft, dat is zeker een trigger voor veel van onze leden.”

Rolstoel in de moshpit

Op 13 juni houdt de MetalBC een eerste meeting in Hasselt, in Farrm – vlak bij Bootstraat, het voormalige Muziekodro­om. Is het dan alleen business, of komt er ook muziek aan aan te pas? “Je moet niet aan een quiz meedoen om je kennis van harde muziek te demonstrer­en, maar in onze meetings zit naast het zakelijke gedeelte ook altijd een vaste rubriek over muziek. We vragen of je nog goede muzikale of concerttip­s hebt. In Hasselt zal Mario Poncin van het bedrijf Graviton zijn Virtual Moshpit demonstrer­en. Hij stuurt cameramens­en op tal van concerten moshpits in om er te f ilmen. Via een VR-bril kunnen ook mensen die moeilijk ter been zijn of in een rolstoel zitten, dan ervaren hoe het is om in zo’n pit aanwezig te zijn.”

→ www.metalbc.com

Er waren nog nooit zoveel werknemers met fysieke en psychische klachten in België. Dat blijkt uit onderzoek van Mensura, specialist in preventie en welzijn op het werk. Een op de vier werknemers klaagt van rugen andere pijnen.

Het aantal werknemers met lichamelij­ke of psychische klachten is de voorbije vijf jaar fors toegenomen, zo blijkt uit de analyse van Mensura op basis van de gegevens van 320.000 Belgische werknemers. Een kwart van de werknemers geeft aan last te ondervinde­n bij het bewegen ten gevolge van aandoening­en aan spieren en gewrichten. Het gaat vooral over schouderpi­jn (5,1 procent), lage rugpijn (19,3 procent) en artrose aan de wervelkolo­m (6,7 procent). Alles samen een stijging met maar liefs 22 procent ten opzichte van vijf jaar geleden.

Volgens Mensura besteden werkgevers meer dan ooit aandacht aan fysiek en mentaal welDe zijn. “Organisati­es nemen allerlei initiatiev­en om medewerker­s gezonder en vitaler aan het werk te houden, zoals een aangepaste werkorgani­satie, ondersteun­ing door opleiding en coaching of het opzetten van ergonomisc­he werkplekke­n.” Maar, zo luidt het ook, die inspanning­en vertalen zich nog niet altijd in de cijfers. Steeds meer werknemers krijgen te maken met klachten die meestal een gevolg zijn van het werk dat ze doen.

Onderwijs

In de bouw worden traditiege­trouw de meeste fysieke klachten gerapporte­erd (30,5 procent), gevolgd door de voedingsse­ctor (29 procent) en de chemie (27 procent). De stijging van het aantal fysieke problemen is het grootst in het onderwijs (plus 64 procent), de dienstense­ctor (plus 40 procent) en de zorg (plus 36 procent).

Opvallend is de stijging van het aantal psychische klachten. Zo’n 7,5 procent van de werknemers ondervindt psychische klachten, een toename met maar liefst 80 procent in vergelijki­ng met vijf jaar geleden. In de publieke sector geven werknemers het vaakst aan psychische klachten te hebben, maar de toename is de voorbije vijf jaar het grootst in het onderwijs (plus 153 procent).

De voorbije twee jaar stelt Mensura ook vast dat het aantal fysieke klachten fors stijgt bij werknemers die vooral aan een beeldscher­m werken. Het aantal werknemers met fysieke klachten in de dienstense­ctor is de voorbije vijf jaar met 40 procent gestegen.

 ?? ??
 ?? © KRIS VAN EXEL ?? “Wij zijn al vrienden voordat we elkaar kennen, omdat we van dezelfde muziek houden.”
© KRIS VAN EXEL “Wij zijn al vrienden voordat we elkaar kennen, omdat we van dezelfde muziek houden.”
 ?? © RR ?? Een bijeenkoms­t van de Metal Business Club. De gezamenlij­ke passie voor harde gitaren smeedt nog makkelijke­r banden met andere ondernemer­s.
© RR Een bijeenkoms­t van de Metal Business Club. De gezamenlij­ke passie voor harde gitaren smeedt nog makkelijke­r banden met andere ondernemer­s.
 ?? © SHUTTERSTO­CK ?? Rugpijn is een van de meest voorkomend­e klachten bij werknemers.
© SHUTTERSTO­CK Rugpijn is een van de meest voorkomend­e klachten bij werknemers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium