Het Belang van Limburg

“Wordt zaak om de jongens kalm te houden”

Acht landstitel­s tellen ze samen, Simon Mignolet en Hans Vanaken. De steunpilar­en van Club Brugge wéten wat het is om te presteren bij money time. Samen geven zij vier tips om zondag die laatste horde, Cercle Brugge, te nemen richting Het Mirakel. Draai d

- Junior Verbeeke

“Voor de play-offs hadden we niets te verliezen, nu plots wél. Er staat een titel op het spel.” Hans Vanaken verwoordt het goed: het is plots van moeten voor Club Brugge. De jager wordt de prooi, en dat uitgereken­d op de allerlaats­te speeldag. “We trokken naar Anderlecht om de boel op de slotspeeld­ag in eigen handen te nemen, en dat is ons gelukt”, aldus Simon Mignolet. “Maar Cercle is een stugge tegenstand­er: dat hebben ze in het verleden al bewezen tegen ons. Dan kunnen ze altijd iets meer. We zullen een plannetje moeten hebben.”

Club Brugge mag zich vooral niet laten gek maken door de fysieke slag die groen-zwart er (wellicht) opnieuw van zal willen maken. “Het wordt een lastige klant”, weet ook Vanaken. “En ze zullen de titel niet zomaar cadeau geven. Voor alle duidelijkh­eid: we hebben nog niets in handen. Volgende zondag moeten we een punt pakken. Het is nu aan ons om de job te doen.”

Verwacht geen champagnev­oetbal op moment van de waarheid

En of de verwachtin­gen hooggespan­nen waren in het Lotto Park.

Er hing een kampioenen­sfeertje, tifo’s en rookpluime­n inclusief. Maar de vonk sloeg nooit over op het veld: Anderlecht bezweek onder de druk en gaf nooit thuis. Club overleefde met twee vingers in de neus. “Zo gaat het vaak met wedstrijde­n die op voorhand enorm opgepompt worden”, haalt Vanaken de schouders op. “Er wordt veel over geschreven, maar uiteindeli­jk voldoet de match niet aan de verwachtin­gen. De match van zondag begon ook redelijk gesloten. Tot een stilstaand­e fase voor een doorbraak zorgde.”

De taferelen zullen voor de match op Jan Breydel gelijkaard­ig zijn. Maar uiteindeli­jk moet er maar één iets afgevinkt worden: een puntje na 95 minuten. Of dat met champagnev­oetbal

“Gokken op een puntje mogen we niet doen. Maar als we op voorsprong komen, dan zullen we de zaak misschien wel bekijken”

gebeurt, doet niet ter zake. Zeker met Cercle als tegenstand­er, een ploeg die nogal graag de stormram gebruikt. “Ik voorspel een nieuwe fysieke slag”, voorspelt Mignolet. “Maar het wordt geen probleem om ons op te laden. Kijk naar de wedstrijd op Anderlecht. We hebben dit seizoen pakweg twintig matchen meer gespeeld, maar tijdens de laatste vijf minuten namen we fysiek alsnog de bovenhand. Dat verdient een pluim.”

Laat je ervaring spelen

Vanaken, Mignolet en Mechele tellen samen maar liefst 13 Belgische landstitel­s. Ook Skov Olsen, Odoi en Nusa werden al eens kampioen met Club. Ervaring te koop, een factor die dit weekend een rol zal spelen. Het hoofd koel houden, ook in situaties wanneer de boel dreigt te ontsporen tijdens de derby: dat wordt cruciaal. “De spanning zal aanwezig zijn in de groep. Maar we moeten rustig blijven”, zegt Vanaken. “Nogmaals: er zal een bepaalde sfeer rond de wedstrijd gecreeerd worden. En Cercle zal de rode loper niet uitrollen. Ik probeer op bepaalde momenten sowieso de rust te bewaren. Door de bal even in de ploeg te houden, bijvoorbee­ld.”

Vanaf dinsdag verzamelt Club Brugge in het Belfius Basecamp om de wedstrijd voor te bereiden. Een ontbijtje rond 9.00 uur, training om 11.00 uur. Zoals eigenlijk al het hele seizoen het geval is. “We moeten nu goed recuperere­n en rustig toewerken naar de volgende match”, knikt Mignolet. “Het wordt zaak om de jongens kalm te houden. Het heeft geen zin om nu gekke dingen te gaan doen.”

Hou toch maar die andere wedstrijde­n in de gaten

Dat Club Brugge de zaak volledig in eigen handen heeft, is een enorme opsteker. Maar wees maar zeker dat de fans regelmatig op hun smartphone zullen tokkelen. Anderlecht en Union moeten ook nog voorbij Antwerp en Genk om nog aanspraak te maken op de titel. Bij een gelijke stand - en Cercle dat mogelijk een overwinnin­g nodig heeft - kan het nog een nerveuze boel worden. “We weten allemaal wat er vorig seizoen op de slotspeeld­ag is gebeurd”, aldus Mignolet. “Laat ons het daarom vooral zélf afdwingen.”

Club dat op voorsprong komt en de boel gaat controlere­n: ook dat is een plausibel scenario. Een beetje zoals op Anderlecht. “Gokken op een puntje mogen we niet doen”, vindt Vanaken. “Maar als we op voorsprong komen, dan zullen we de zaak misschien wel bekijken. Ach, niet teveel nadenken. De f low van onze play-offs doortrekke­n: dat is volgens mij nog steeds het beste.”

Club Brugge

 ?? © BELGA ?? Simon Mignolet en Hans Vanaken leven gefocust toe naar de slotspeeld­ag: “Het heeft geen zin om gekke dingen te gaan doen.”
© BELGA Simon Mignolet en Hans Vanaken leven gefocust toe naar de slotspeeld­ag: “Het heeft geen zin om gekke dingen te gaan doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium