Het Belang van Limburg

“Voel dat ik het tempo beter aankan”

- Van onze verslaggev­er Yanko Beeckman in Bergamo

Het jongetje is in Italië een man geworden. Twee jaar na zijn vertrek bij Club Brugge staat Charles De Ketelaere (23) op één wedstrijd van een eerste buitenland­se prijs. Wij gingen op bezoek bij Atalanta, dat vanavond de Europa League-finale speelt tegen Bayer Leverkusen. “Of er nu anders naar mij gekeken wordt? ’t Is niet dat ik Italiaanse kranten koop.”

‘Never fall in love with a loan player’, luidt een oude voetbalwij­sheid. Da’s bij Atalanta in het geval van Charles De Ketelaere mislukt. De club uit Bergamo organiseer­de vorige week, daags na de verloren bekerfinal­e tegen Juventus (0-1), een mediadag met het oog op de Europa League-f inale tegen Bayer Leverkusen, en ook wij tekenden present. Wanneer een Italiaanse collega-journalist onderweg naar het trainingsv­eld hoort dat we speciaal vanuit België naar Italië zijn overgevlog­en begint hij spontaan te zingen. ‘Charles De Ketelaere lalalalala­aa’ bekt helaas niet geweldig, maar drukt de collega in kwestie ons op het hart. “Charles is really popular. Everybody loves him.”

De belangstel­ling voor de persdag is groot. Atalanta is geen AC Milan of AS Roma, toch zijn er een dertigtal journalist­en afgezakt. De Italianen krijgen verdediger Giorgio Scalvini voorgescho­teld, maar tonen meer interesse in De Ketelaere, die de opdracht heeft gekregen om uitsluiten­d niet-Italiaanse vragen te beantwoord­en. Een ambitieuze Italiaan doet daarom een poging in het Engels, maar ziet zijn missie gedwarsboo­md door een gebrek aan woordensch­at.

CDK verplaatst zich naar het buitenland­se journaille, dat uitsluiten­d Belgisch-Nederlands getint is en grijnst eens. “Veel volk, hè.” Analist en Serie A-kenner René Vandereyck­en heeft ons voor vertrek nog meegegeven dat De Ketelaere sinds zijn transfer naar Italië flink wat spiermassa heeft gewonnen. Dat blijkt. Het jongetje dat in Brugge vertrok, is in Italië een man geworden. Un uomo. “In pure kilo’s is het verschil niet heel groot”, zegt De Ketelaere zelf. “Maar mijn spiermassa ligt inderdaad een stuk hoger. Niet dat ik zelf per se veel breder wilde worden, maar hier wordt nu eenmaal veel aan het fysieke gewerkt.”

De factor Gasperini

Na een minder eerste seizoen in Italië bij AC Milan is CDK in Bergamo volledig ontbolster­d. “Uiteraard heeft vorig seizoen mijn vertrouwen beschadigd, maar het is niet dat daar iets van is blijven hangen. Ik ben altijd in mezelf blijven geloven. En ik voel ook dat ik een andere voetballer ben dan een jaar geleden. Ik heb moeten wennen aan de intensitei­t. Door meer wedstrijde­n op dit niveau te spelen, word je gewoon rustiger in je keuzes. Ik voel nu dat ik de dingen die ik vroeger tegen een lager tempo kon ook op dit niveau kan uitvoeren. Uiteraard speelt vertrouwen daar ook een rol in. Eens je in de juiste f low zit, gaan de dingen gewoon makkelijke­r. Of er nu anders naar mij gekeken wordt? Misschien wel. Al krijg ik daar weinig van mee. (droog) ’t Is niet dat ik Italiaanse kranten koop. ”

Martino Cardani, journalist bij Atalanta Live, heeft de evolutie van De Ketelaere van dichtbij gevolgd. “Charles is een andere speler dan toen hij hier begin dit seizoen aankwam”, vindt hij. Volgens Cardani heeft ook trainer Gian Piero Gasperini zijn steentje bijgedrage­n aan die ontwikkeli­ng. “Gasperini is een trainer die zijn spelers vertrouwen geeft, maar die ook zeer direct is en die durft bij te sturen wanneer nodig. Volgens mij heeft die veeleisend­heid Charles ook beter gemaakt en was dat exact wat hij nodig had om de volgende stap in zijn carrière te zetten.”

Daags voor de persdag illustreer­de Gasperini zijn veeleisend­heid nog door De Ketelaere tegen Juventus na een zwakke eerste helft al bij de rust naar de

“Natuurlijk vind ik het jammer dat ik bij Milan nooit heb kunnen brengen wat ik nu bij Atalanta breng”

kant te halen. “Charles speelde inderdaad niet zijn beste match”, legt Gasperini ons uit. “Maar dat wil niet zeggen dat mijn mening over hem veranderd is, hè. Ik sta nog altijd achter wat ik de voorbije maanden over hem heb gezegd: Charles De Ketelaere is een geweldige voetballer.”

Aankoopopt­ie

Afgelopen weekend liet Gasperini CDK tegen Lecce (0-2) op de bank beginnen, waarna de Rode Duivel als invaller de bevrijdend­e 0-1 maakte en Atalanta naar de Champions League schoot. Na de wedstrijd mocht De Ketelaere het als matchwinna­ar gaan uitleggen voor de camera’s van Sky Italia. Met een uitleenbeu­rt die haar einde nadert, werd hij uiteraard ook gevraagd naar zijn toekomst. “Natuurlijk vind ik het jammer dat ik bij Milan nooit heb kunnen brengen wat ik nu bij Atalanta breng. Of het vertrek van Pioli iets verandert voor mij? Het gaat niet alleen om hem. Ik heb er altijd van gedroomd om voor Milan te spelen, maar ik kijk nu vooruit.”

Atalanta heeft een optie van om en bij de 23 miljoen euro om De Ketelaere definitief van AC Milan over te nemen. Die moet voor eind juni worden gelicht. In de omgeving van CDK valt te horen dat het “99 procent zeker is” dat dat ook zal gebeuren, wellicht na de finale tegen Bayer Leverkusen. De Ketelaere zelf blijft er naar goeie gewoonte nuchter onder. “Terugkeren naar Milaan zou geen straf zijn, maar ik wil hier zeker blijven. Ik ben naar Atalanta gekomen met het doel om mezelf te tonen en beter te worden, en volgens mij is dat goed gelukt. Nu we in deze fase van het seizoen staan, wil ik ook prijzen binnenhale­n. De Europa League winnen zou historisch zijn voor Atalanta. Daarom wil ik me nu eerst op de volgende match focussen. Daarna kunnen we nog over mijn toekomst praten.”

Vierde Belg?

Ook voor De Ketelaere zelf zou de Europa League-winnen een historisch­e prestatie zijn. CDK zou na Thibaut Courtois, Marouane Fellaini en Eden Hazard nog maar de vierde Belg zijn die de Europa League wint. “Ik las dat Hazard de laatste was die hem won? Het zou mooi zijn om in zijn voetsporen te treden.”

Origi vertrekt bij Nottingham Forest

Divock Origi (29) zal volgend seizoen niet meer te zien zijn in het shirt van Nottingham Forest. De Premier Leagueclub heeft gisteren bekendgema­akt dat de Houthalena­ar na een uitleenbeu­rt van een seizoen Forest alweer verlaat. De aankoopopt­ie in zijn contract wordt dus niet verzilverd. Origi keert nu terug naar zijn moederclub AC Milan, waar zijn contract nog loopt tot juni 2026

De aanvaller kwam in september aan bij Forest en werd vooral ingezet als invaller. Hij was goed voor een assist in de Premier League en een doelpunt in de FA Cup. In totaal speelde hij in 22 wedstrijde­n mee.

Euvrard heeft akkoord met Dender

Vincent Euvrard (42) staat op het punt om de nieuwe trainer van Dender te worden. Hij bereikte een akkoord met de promovendu­s en zal er straks Timmy Simons (47) opvolgen, die bij Westerlo gaat tekenen.

Euvrard was begin dit seizoen trainer van RWDM, dat hij naar eerste klasse had geloodst, maar werd vlak voor de eerste competitie­match opzij gezet door zijn bazen. In september vond de WestVlamin­g onderdak bij tweedeklas­ser Zulte Waregem. Daar slaagde hij er uiteindeli­jk niet in om de promotie af te dwingen. In de dubbele confrontat­ie tegen Lommel SK liep het finaal mis.

BUITENLAND­S VOETBAL: Peter Maes blijft tot de zomer van 2026 trainer van het Nederlands­e Willem II. De Lommelaar promoveerd­e met de club naar de Eredivisie. *** Mauricio Pochettino is niet langer de hoofdcoach van Chelsea. *** Real Madrid-middenveld­er Toni Kroos

(34) hangt na het EK zijn schoenen aan de haak. Kroos won in totaal vijf keer de Champions League en werd met Duitsland ook wereldkamp­ioen in 2014. (b)

RED FLAMES: De Belgische vrouwen spelen op dinsdag 4 juni (om 20 uur) hun thuiswedst­rijd in de EK-kwalificat­ies tegen Tsjechië. Bondscoach Ives

Serneels zal na twee gemiste duels opnieuw van de partij zijn. Hij was afwezig door long covid. FC LIMBURG: Enrico Pellegriti maakt de overstap van Park Houthalen naar Bregel Sport (1prov.). De verdediger speelde voorheen o.a. voor Tienen, Dessel Sport, Bocholt en Belisia. (gsb) *** Alken versloeg Sibret met zware 7-0-cijfers en mag zich zo opmaken voor de laatste horde richting het behoud in eerste Nationale van het vrouwenvoe­tbal. Dit weekend kan het zekerheid verwerven in de thuiswedst­rijd tegen RWDM. (ErMa) *** Spits Ihsan Sögütcü ruilt Turkse Rangers voor Anadol (2B). De Genkenaar maakte eerder het mooie weer bij Wellen, Hades en SpouwenMop­ertingen.

Atalanta

 ?? © REUTERS ?? Na een minder eerste seizoen in Italië bij AC Milan is CDK in Bergamo volledig ontbolster­d.
© REUTERS Na een minder eerste seizoen in Italië bij AC Milan is CDK in Bergamo volledig ontbolster­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium