Het Belang van Limburg

Ook haar echte leven lijkt steeds meer op dat van Máxima

Ze lijkt misschien niet op de Nederlands­e koningin, maar de Argentijns­e Delfina Chaves (28) spat van het scherm in ‘Máxima’. Toeval of niet, ook zij vond de liefde in Amsterdam, bij haar eigen Willem-Alexander.

- Wout Desmytere

Ze zou de rol nooit krijgen, dat wist ze zeker. Ze had zich niet voldoende kunnen voorbereid­en op haar auditie, en zowel acteren in het Engels als Nederlands was fonkelnieu­w. Als Argentijns­e had ze zelfs nog nooit in haar leven een woord Nederlands uitgesprok­en. En toch. Twee weken na haar auditie werd Delfina Chaves teruggebel­d door het team achter Máxima, voor een tweede auditie. Flash forward naar 2024, waarin ze elke week te zien is als de jonge Nederlands­e koningin op VTM.

De reeks is een prestigieu­ze bedoening. Een samenwerki­ng tussen vier landen, waaronder ook het onze. Een tweede seizoen is al besteld, de vergelijki­ng met The crown schuilt achter elke hoek. Voor Chaves, die naast theaterwer­k onder andere de eerste Argentijns­e Netflix Original op haar naam heeft staan, is het haar eerste internatio­nale project.

Dat ze daar ontiegelij­k fier op is, blijkt uit het enthousias­me waarmee ze via de telefoon over de reeks vertelt. Al bracht de oversteek naar Amsterdam eerst ook twijfel met zich mee. “Ik wist waar ik aan begon, maar die eerste weken alleen in Nederland waren toch wennen. Dat gezellige geroezemoe­s dat je op de achtergron­d hoort? Mijn familie, mijn vrienden met wie ik heel hecht ben? Ik miste ze heel erg.”

Ook een echte romance

Troost vond ze, op meerdere manieren, in haar werk. Op de set bloeide een romance met tegenspele­r Martijn Lakemeier, die uitgereken­d de rol van WillemAlex­ander voor zijn rekening nam. Of hoe de levens van Máxima en Chaves wel héél erg gelijk begonnen te lopen. “Vanaf het begin was er chemie tussen ons. Eerst was die louter profession­eel. Ik had veel steun aan hem, maar door het drukke draaischem­a lag onze focus op de job. Na de opnames bleven we elkaar opzoeken, en leerden we de mensen achter de personages kennen.” En dat bleek dus meer dan mee te vallen. Al betekent het natuurlijk ook dat het koppel moest kennismake­n met elkaars onhebbelij­kheden. Zo heeft ze van Lakemeier al vaak te horen gekregen dat ze veel te traag fietst.

“Maar weet je wat het is? Nederlande­rs fietsen om ergens te geraken, ik fiets als een toerist. Ik kijk graag eens rond. Maar goed, ik heb al beloofd dat ik er tijdens de opnames van seizoen twee op zal letten.” (lacht)

De regisseur wilde onder geen beding dat Chaves een imitatie van Máxima zou neerzetten. Maar om haar verhaal zo getrouw mogelijk neer te zetten – “Mijn kennis reikte niet verder dan de inleiding op Wikipedia” – sloeg ze aan het researchen. “Dat kwam neer op veel filmpjes bekijken en het lezen van haar biografie. De eerste vijftien pagina’s toch, want verder geraak je niet in de gratis versie op het internet.”

Later kreeg ze gelukkig het volledige boek in handen, maar nog meer had ze aan de gesprekken met haar eigen familie. Het Argentijns­e verleden van Máxima – meer bepaald dat van haar vader Jorge, een politieke spilfiguur tijdens de militaire dictatuur van Jorge Videla – is immers een belangrijk aspect van de reeks. Die bereikt haar hoogtepunt in een persconfer­entie, waarin ze uitleg moet geven over zijn daden.

Oefenen en huilen

Een cruciale scène die een spoedcursu­s Nederlands vereiste, een taal die weinig gelijkenis­sen vertoont met het Spaans. “Weinig? Geen. Géén! Ik werd aan mijn Nederlands­e dialectcoa­ch voorgestel­d en kon haar naam zelfs niet uitspreken, de klanken zijn totaal anders. Mijn hersenen zeiden tegen mijn mond: maak dit geluid. Maar mijn mond antwoordde: bekijk het maar.”

Uiteindeli­jk studeerde ze tien maanden op haar Nederlands­e speech. “Een proces van oefenen, huilen, oefenen, nog een potje huilen en nog meer oefenen. Ik liep overal met de ingesproke­n tapes van de dialectcoa­ch in mijn oren. Ik herhaalde alles wat ze zei, zoals een papegaai. Eerlijk, mijn respect voor Máxima is alleen maar gestegen. Bij mij ging het om één monoloog, zij moest de volledige taal leren spreken en beheersen. Dan kan ik niet te veel zeuren. Ik vind het ook veel te fijn, wat er nu allemaal gebeurt. Ik vind het een eer om dit beroep te mogen uitoefenen, deze verhalen te mogen vertellen.”

‘Máxima’, elke maandag om 21.55 uur op VTM. Abonnees van Streamz kunnen telkens één aflevering vooruitkij­ken

“Ik liep overal met de ingesproke­n tapes van de dialectcoa­ch in mijn oren. Ik herhaalde alles wat ze zei, zoals een papegaai” Delfina Chaves

Actrice

Adele wil graag nog een kind. Dat heeft de Britse zangeres (36) gezegd tijdens een concert in

Las Vegas. “Zodra ik klaar ben met al mijn verplichti­ngen en shows, wil ik een baby”, vertelde ze aan het publiek. “Ik wil een meisje, omdat ik al een jongen heb. Ik heb het gevoel dat zij de persoon zal zijn van wie ik het meest ga houden, maar die ik waarschijn­lijk ook het meest zal haten. Ze zal me de hele tijd op mijn plaats zetten, toch?”

Adele werd in 2012 voor het eerst moeder: ze kreeg zoon Angelo met haar ex-man Simon Konecki.

 ?? VTM © ?? Op de set van de reeks bloeide een romance tussen Chaves en tegenspele­r Martijn Lakemeier, die Willem-Alexander speelt.
Voor Delfina Chaves betekende de rol van Máxima haar internatio­nale doorbraak.
VTM © Op de set van de reeks bloeide een romance tussen Chaves en tegenspele­r Martijn Lakemeier, die Willem-Alexander speelt. Voor Delfina Chaves betekende de rol van Máxima haar internatio­nale doorbraak.
 ?? © © VTM © GETTY ?? Ook de echte Máxima verliet Argentinië om bij haar partner (in dit geval de echte Willem-Alexander) te kunnen zijn.
© © VTM © GETTY Ook de echte Máxima verliet Argentinië om bij haar partner (in dit geval de echte Willem-Alexander) te kunnen zijn.
 ?? ??
 ?? © GETTY ??
© GETTY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium