Het Belang van Limburg

De kleedkamer­geheimen van de Kanaries

- Gunter Schoofs, Pieter Vanlommel

De jonge bende van Thorsten Fink heeft op sportief vlak vriend en vijand verrast, maar ook naast het veld kunnen sommige Kanaries verrassend uit de hoek komen. Wij doken in de kleedkamer­geheimen van de STVV’ers en kwamen er onder meer achter wie de pokerkonin­g en het ‘eetmonster’ van de groep zijn. 1 Dj Ananou

Dat de sfeer in de jonge STVVgroep goed zit, is een publiek geheim. Daar heeft de befaamde muziekbox misschien ook wel wat mee te maken. Schatbewaa­rder Jo Coppens haalde een exemplaar binnen dat de nodige decibels aankan, voor een bedrag van bijna 800 euro. De doelman moest zijn rol van dj wel afstaan, op aandringen van Rein Van

Helden. Zijn muzieksmaa­k, hardcore techno, is niet geliefd bij het merendeel van de spelers. Daarom is Frederic Ananou de man van de muziek geworden. Voor de thuismatch tegen KV Mechelen in de play-offs was materiaalm­an Jasper Luwel de box vergeten in het busje te sleuren. Hij kon onder druk van de spelers vanop Stayen rechtsomke­er maken naar het oefencompl­ex om de Truiense discobar alsnog te gaan oppikken.

2 Sponsor Ogawa

Zoals bij de meeste eersteklas­sers is er ook bij STVV een boetesyste­em. Geldboetes voor te laat komen (drie euro per minuut op trainingsd­agen en vijf euro per minuut op wedstrijdd­agen) of het vergeten van de gps-tracker (twintig euro per keer), spijzen de kas. Vooral Ryoya Ogawa was in het eerste deel van het seizoen sterk in het vergeten van de tracker. Maar ook de andere Japanse spelers hebben de boetekas al fors gespijsd. Wat er dan met dat geld gebeurt? Gelukkig voor Ogawa wordt er bijvoorbee­ld een cadeau gekocht voor kersverse vaders, wat voor hem en Eric Bocat recent het geval was. Maar met het geld werden er ook al barbecues georganise­erd en cadeautjes voor medewerker­s aangeschaf­t. Er werd zelfs gezamenlij­k shampoo gekocht. Alleen had de nieuwe teammanage­r Yoran Bruurs, die de opdracht kreeg de shampoo aan te kopen, zich vergist en een grote hoeveelhei­d … badschuim ingelijfd.

3 Pokerkonin­g Ito

Soms wordt er onder de Japanse spelers heftig gediscussi­eerd. Dat gaat vaak over degene die het laatste rondje poker verloor, want daar zijn de Aziatische spelers zot van. Ryotaro Ito is de man die de pokerorgan­isatie altijd op sleeptouw neemt in de vrije momenten. Bovendien lijkt hij de man die het spel het best onder de knie heeft en dus met de ingezette centen gaat lopen. Magiër Ito heeft er dus een nieuwe bijnaam bij: de pokerkonin­g. Terwijl de Japanners bezig zijn met ‘grote straat’ en ‘full house’, is Adriano Bertaccini dan weer verslaafd aan een spelletje op zijn gsm: ‘Clash of Clans’. De andere verslaving van de van FC Luik overgekome­n aanvaller? Koffie!

4 Whiskylief­hebber Okazaki

De jonge Japanse spelers wonen bijna allemaal in het appartemen­tencomplex aan Stayen,

Shinji Okazaki niet. Die woont met zijn familie in het Brusselse, net als CEO Tateishi trouwens. Okazaki mag dan wel minder aan de pokertafel zitten, de veteraan heeft wel een andere opvallende hobby: whisky. De spelers legden dan ook samen voor een f les van topkwalite­it, als cadeau voor zijn diensten bij STVV. Voor de whiskykenn­ers: het was een Dalmore King Alexander III van 250 euro.

5 Massagefre­ak Koïta

Samen met onder meer Fatih Kaya, houdt Aboubakary Koïta vast aan zijn gebedsritu­elen.

Thuis of op verplaatsi­ng, de diepgelovi­gen zonderen zich steeds even af in een leegstaand­e kleedkamer. Koïta kan je verder vaak terug vinden op de massagetaf­el. Dat kan tot wel drie keer per dag voorkomen. De Mauritaans internatio­nal is zot van massages. Verder bereidt de topschutte­r zich op de dag van de match graag in z’n eentje voor op de aftrap. Wat verder weg van de douches op verplaatsi­ng, liefst verwijderd van alle tumult. Dat is soms ook nodig, want onder de Kanaries zijn er ook druktemake­rs. Kaya is de hele week door in discussie over koetjes en kalfjes, meestal met Joselpho Barnes.

6 Grappenmak­er Delorge

De appel valt niet ver van de boom. Voor apenstreke­n kom je uit bij Mathias Delorge. En ook

Jarne Steuckers kan er wat van. De twee youngsters bevinden zich best niet in de buurt van de massagetaf­els, want dan moeten andere Kanaries opletten dat ze geen te hete zalf op hun lijf gesmeerd krijgen of dat hun benen niet aan mekaar getaped worden. Delorge en Steuckers klissen mekaar. Laatstgeno­emde is trouwens de man wiens kastje meestal uitpuilt van de waterf lesjes.

7 Gecarjackt­e Diriken

Straffere streek dan wat hete zalf: de auto van Alouis Diriken werd een keer ‘gecarjackt’. Toen de jonge belofte na de training met zijn auto naar huis wilde, bleek die verdwenen. Na een lange zoektocht vond Diriken zijn auto elders terug, zijn ploegmakke­rs hadden de wagen verplaatst. Een trucje dat ze leerden van ex-topschutte­r Gianni Bruno die zelfs eigeel onder de ruitenwiss­ers van de kinesisten hun auto durfde achterlate­n.

8

Eetmonster Zahirolesl­am

Gezamenlij­k eten doen de spelers nog steeds in het centrum, in het Butterf ly-gebouw dat de club zich toe-eigende ten tijde van Roland Duchâtelet en Bart Lammens. Amerikaans­e voetballer­s eten blijkbaar ook echt wel Amerikaans­e porties. Kahveh Zahirolesl­am is absoluut de uitschiete­r qua porties tussen twee trainingen door. Een extra stuk vlees? Voor Zahirolesl­am altijd welkom.

9 Stille waters Godeau en Yamamoto

Tot slot zijn er nog de ‘stille waters’. Bruno Godeau is niet de meest spraakzame pion. Dat Coppens de oppepper bij uitstek is, is algemeen geweten maar ook

Robert-Jan Vanwesemae­l is de man van de eeuwige motivatie. Dé stilste van allemaal? Rihito

Yamamoto. Wat niet wil zeggen dat de Japanse beloftenin­ternationa­l niet geliefd is, integendee­l. Op humor kan hij trouwens gevat reageren. Tot de rustigere jongens behoort ook Wolke

Janssens, die werkelijk élk fragment van F.C. De Kampioenen kent als zijn broekzak. Olivier

Dumont - de absolute loopkampio­en binnen de groep - is eveneens de rust zelve.

 ?? © STVV ?? Frederic Ananou leidt de muziekbox naar de kleedkamer, de vleugelver­dediger is de dj van dienst bij de Kanaries.
© STVV Frederic Ananou leidt de muziekbox naar de kleedkamer, de vleugelver­dediger is de dj van dienst bij de Kanaries.
 ?? ??
 ?? © STVV ?? De honger van Kahveh Zahirolesl­am krijgen ze bij STVV maar moeilijk gestild.
© STVV De honger van Kahveh Zahirolesl­am krijgen ze bij STVV maar moeilijk gestild.
 ?? © STVV ?? Aboubakary Koïta durft op sommige dagen wel tot drie keer toe op de massagetaf­el te liggen.
© STVV Aboubakary Koïta durft op sommige dagen wel tot drie keer toe op de massagetaf­el te liggen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium