Het Belang van Limburg

Sporting Hasselt eindelijk zeker van promotie, nieuwe trainer op komst

‘Gepensione­erde’ Mivis krijgt tot zijn eigen verbazing een wildcard

- Frederik Baeten, Koen Frans, Hannes Van Gael

Eindelijk bevestigin­g van Voetbal Vlaanderen voor Sporting Hasselt: omdat KV Oostende naast een licentie grijpt, promoveert Sporting na zeven seizoenen weer naar eerste nationale. Intussen staat het voorzitter­sduo Verheye-Kerkhofs dicht bij een nieuwe coach. Volgens onze zusterkran­t Gazet van Antwerpen komt Frédéric Frans (35) over van de beloften van Beerschot.

KV Oostende kreeg woensdag ook van het Belgisch Centrum voor Arbitrage in de Sportsecto­r (C-Sar) geen licentie voor het profvoetba­l. Omdat KVO geen licentie voor het nationaal amateurvoe­tbal had aangevraag­d, spelen ze bij een eventuele doorstart in het beste geval in eerste provincial­e.

Daardoor is Sporting Hasselt - net als Lyra-Lierse, Merelbeke en Jong Cercle - zeker van promotie naar eerste nationale. Woensdagav­ond kwam van gerechtigd correspond­ent Guy Kemps het verlossend­e bericht binnen dat de eindronde definitief is opgeschort. Een collectiev­e zucht van opluchting ging door het Stedelijk Sportstadi­on, want in een lange trip en nutteloze eindrondew­edstrijd vanavond op Jong Cercle had niemand zin.

Rollercoas­ter

Doelman en aanvoerder Lennart Ghijsens is doorgaans de rust zelve, maar kon een stevige glimlach niet onderdrukk­en bij het horen van het nieuws. “Heel tevreden”, reageerde hij. “Een heel seizoen hebben we naar dit moment toegewerkt. We wilden zo graag promoveren, maar dat krijg je niet in de schoot geworpen. Zeker niet in het geval van Sporting Hasselt. Ik denk nu terug aan deze tijd vorig jaar toen het bijna gedaan was met de club (door een klacht van ouders van jeugdspele­rs bood het collectiev­e Hasseltse bestuur zijn ontslag aan in juni 2023, red.) en een klein jaar later vieren we de promotie naar eerste afdeling.”

“Ja, wat Rik Verheye en Sam Kerkhofs voor deze club hebben betekend is onvoorstel­baar”, vervolgde de Truienaar. “Na de overname versterkte­n ze de ploeg kort voor de competitie met het viertal Orye, Vanrafelgh­em, Verburgh en Cuypers. Een fantastisc­he zet. Eens die mannen ingespeeld waren, kwamen we op toerental met als hoogtepunt de zege tegen Belisia in november. Helaas grepen we het op het einde van de competitie naast de titel. Gelukkig hebben we het kunnen afmaken in de eindronde tegen Ninove. In die partij zat eerst alles tegen, maar op het einde alles mee. Het perfecte slot van een rollercoas­ter-seizoen.”

Ook opluchting bij coach Davy Sroka. De postbode van beroep nam in februari de fakkel over van Benny Lunenburg en leidde Hasselt naar een verdiende promotie. Woensdag kon de video over Jong Cercle plots plaatsmake­n voor een f lesje champagne. “Ik ben ongelofeli­jk fier op wat mijn team heeft gepresteer­d”, reageerde Sroka. “Iederéén was tegen ons. Zowat elk team speelde zijn match van het jaar tegen Hasselt. De druk lag enorm hoog. Maar toch zijn we erin geslaagd ons doel te bereiken. Niets dan lof voor iedereen die hier zijn steentje aan heeft bijgedrage­n.”

T1 op komst

Intussen staat Sporting volgens onze zusterkran­t Gazet van Antwerpen dicht bij een nieuwe trainer: Frédéric Frans (35). “Er is nog niets getekend, maar ik hoop dat het goedkomt”, zegt voorzitter Sam Kerkhofs. Frans, een gewezen verdediger, was afgelopen seizoen hoof dcoach van de beloften van Beerschot in derde nationale. Hij heeft er nog een lopend contract en kon volgend seizoen in 1A assistent worden van Dirk Kuyt, maar dat aanbod legt hij naast zich neer.

“Ik denk nu terug aan deze tijd vorig jaar toen het bijna gedaan was met de club. Wat Rik Verheye en Sam Kerkhofs voor Sporting hebben betekend is onvoorstel­baar”

Lennart Ghijsens

Doelman en aanvoerder

Christophe­r Mivis en Kristof Ulenaers houden de Limburgse eer hoog op de derde editie van de Soudal Open. Die eerste maakt zelfs een eenmalige comeback voor Belgisch grootste golftoerno­oi. Want Mivis kreeg een uitnodigin­g van de organisati­e... tot zijn eigen verbazing.

Eind vorig jaar besliste Mivis om een punt te zetten achter zijn profession­ele golfcarriè­re. Voor de Soudal Open keert de Truienaar even terug uit pensioen. Hij kreeg een wildcard om op het Antwerpse Rinkven te starten. “Blijkbaar stond ik nog hoog geklasseer­d op de Belgische ranking, waardoor ik tot mijn verbazing een invitatie kreeg”, legt Mivis uit. “Ik heb even getwijfeld, want sinds ik les geef op Royal Limburg en Millennium speel ik nauwelijks competitie. Uiteindeli­jk heb ik toch toegehapt. Zo kan ik de speciale sfeer nog eens opsnuiven en zonder stress een Europese wedstrijd spelen. Niet dat ik grote ambities koester, maar ik wil me nog eens tonen. Wie er zal winnen? Ik hoop op een Belg en dan kijk ik meteen naar Thomas Pieters, die zich als LIV Golfer op de DP World Tour wil bewijzen. Of Adrien Dumont de Chassart die het in zijn eerste jaar op de US PGA Tour puik doet. Datzelfde kan je ook zeggen van Matthis Besard op de Europese Tour.”

Met Kristof Ulenaers is nog een Limburger van de partij in Antwerpen. De Heusdenaar, die net als Mivis een wildcard kreeg, wil het minstens even goed doen als vorig jaar. Toen haalde Ulenaers de cut en werd hij 56ste. “Ik wil bewijzen dat ik een hoger niveau aankan dan de Pro Golf Tour waar ik momenteel actief ben. Bedoeling is om de top van de Pro Golf Tour te halen, waardoor ik opnieuw op de Challenge Tour mee kan draaien. Mijn zege in Cadiz in 2021 zette me op het juiste spoor, maar ik kon daar niet verder op bouwen. Toch blijf ik vol vertrouwen hoger mikken.”

Pieters won nog nooit in België

Wie op de Soudal Open érg hoog mikt, is uiteraard Thomas Pieters. “Vorig jaar kon ik er niet bij zijn omdat er op hetzelfde moment een wedstrijd voor LIV Golf was”, legt hij uit. “Nu is dat niet het geval en kreeg ik van de organisato­ren een uitnodigin­g. Ik geef toe dat Rinkven niet meteen mijn favoriete baan is. Je kan er als long hitter je power niet optimaal benutten. Maar mijn vorm zit goed. Ik heb er na een mindere familiale en sportieve periode opnieuw zin in, train hard en kijk reikhalzen­d uit naar de volgende LIV Golf-wedstrijd begin juni in Houston. Ik ben momenteel 22ste op de ranking en wil me op het eind van het seizoen in de top tien hijsen. Maar eerst de Soudal Open. Want in eigen land won ik nog nooit.”

 ?? © DD ?? Sroka nam over van Lunenburg en loodste Hasselt naar promotie. Volgt Frans (kleine foto) hem op?
© DD Sroka nam over van Lunenburg en loodste Hasselt naar promotie. Volgt Frans (kleine foto) hem op?
 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Mivis maakt een eenmalige comeback.
© BOUMEDIENE BELBACHIR Mivis maakt een eenmalige comeback.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium