Het Nieuwsblad

Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck openen vandaag hun Thais restaurant

Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck openen vandaag Thais restaurant

- LIESBETH VERMAERCKE

Alsof ze het met acteren al niet druk genoeg hebben, besloten Nathalie Meskens (29) en haar man Jeroen Van Dyck (31) een Thais restaurant te openen op het Antwerpse Zuid. Vandaag opent Yam Thai de deuren.

‘Omdat we allebei zo verlekkerd zijn op Thais en we vier keer per week naar een Thais restaurant gingen, besloten we dat we evengoed zelf een restaurant konden uitbaten’, lacht Jeroen.

Hij viel het eerst voor de Thaise keuken. ‘Toen ik van de Kempen op kot ging in Antwerpen, belandde ik bij huisgenote­n die vaak naar Thaise restaurant­s gingen. Zodra ik die eerste hap in mijn mond stak, ging er een compleet nieuwe culinaire wereld voor mij open. Die frisheid in die gerechten met citroengra­s, gember, kokosmelk en koriander was een openbaring voor mij.’ Samen hebben Jeroen en Nathalie Thailand al vaak bezocht. In 2007 trokken ze zelfs 4,5 maanden door ZuidoostAz­ië. Hun ogen schitteren als ze eraan terugdenke­n. ‘Thailand was toen onze thuisbasis om andere landen als Myanmar, Cambodja, Laos en Vietnam te bezoeken. We lieten zelfs spullen achter in bepaalde hotels omdat we wisten dat we toch nog zouden passeren.’

Liever eten dan koken

Drie jaar geleden besloot Nathalie om voor het diploma van restaurant­houder te gaan. ‘We hadden toen nog geen concreet plan voor een Thais restaurant. Ik ben aan die opleiding begonnen voor het koken, maar het zakelijke spreekt mij nu meer aan: boekhouden, productken­nis, wijnkennis, hygiëne... Ik ben er ook wel achter gekomen dat ik liever eet dan kook.’

In oktober zagen ze plots een gebouw vrijstaan op het Antwerpse Zuid. ‘Jeroen: ‘Het is een prachtloca­tie waar vroeger

NATHALIE MESKENS

’’Bang voor de stress? Yam Thai brengt ons net dichter bij elkaar

de Funky Soul Potato was gevestigd. In de zomer kan je in de zon op het terras zitten en je hebt altijd een breed uitzicht over het plein en het Museum van Schone Kunsten. We moesten deze kans gewoon grijpen.’

Vanaf toen verliep alles in sneltempo. Nog tijdens de opnames van de nieuwe VTMreeks Dannilowin­ski en de nieuwe Eén-reeks Devijfhoek, besloten ze in november om de knoop door te hakken. ‘We begonnen als zotten te werken.’ ‘Het gekke was dat we in onze favoriete Thaise restaurant­s moesten vertellen dat we ook een Thais restaurant begonnen. Maar het was heel fijn dat ze ons niet als concurrent­en zagen, maar ons net enorm hielpen. De uitbaters van zaken als Ploy Pochana en Seree Thai trokken mee op zoek naar de beste Thaise groenten én de beste Thaise chefs.’ ‘We hebben natuurlijk audities gehouden’, lacht Nathalie. ‘Ze moesten allemaal voor ons koken.’

Jeroen: ‘We zochten de authentiek­e smaken van Thailand. We willen geen kok die, om het goedkoper te maken, Belgische groenten gebruikt in plaats van de duurdere geïmportee­rde Thaise groenten.’ Yam Thai wordt een Thais eetcafé met enkel Thais eten. Maar die strikte kaart mag de Vlaming niet afschrikke­n. Jeroen: ‘De Thaise keuken biedt een enorme keuze uit zeevruchte­n en vis- en vleesgerec­hten. Je kan bijvoorbee­ld wel mosselen eten, maar dan gestoomd met chili, gember en look. Heerlijk!’ Wel wordt het gebruik van de pepers aangepast aan de tere Belgische smaakpapil­len.

Dichter bij elkaar

Vandaag gaat het restaurant open, zonder receptie of groots feest. ‘Dat hoeft echt niet voor ons. Het is al stresseren­d genoeg om gewoon een restaurant te openen. We organisere­n wel een feest als we een jaar open zijn, maar nu hoeven die extra zorgen niet.’ Of ze dan niet bang zijn van de crisis? ‘We zullen onze klanten zo overdonder­en met heerlijke smaken dat ze blijven terugkomen’, zegt Jeroen. ‘Het moet zo lekker zijn dat de conversati­es aan tafel vooral over het eten gaan.’ Nathalie: ‘In ons eetcafé kunnen de klanten uit hun dagelijkse sleur stappen. Ik hoop dat ze zich op vakantie voelen in ons interieur met kleurrijke foto’s uit Thailand en bij het heerlijke eten.’ Een restaurant openhouden is voor veel uitbaters een dag- en nachttaak. Hoe gaan zij dit combineren met hun drukke agenda, zoals opnames voor Tegende sterrenop? ‘Koken gaan we niet doen, dat kunnen die Thaise koks veel beter. Alles achter de schermen is onze verantwoor­delijkheid.’ Het koppel is niet bang dat dit project hen uit elkaar drijft. ‘Totaal niet. We maken gewoon tijd voor elkaar, zoals we dat ervoor ook al deden. Zie maar naar onze lange reis. En trouwens, de voorbije maanden heeft Yam Thai ons net dichter bij elkaar gebracht. Een doel om samen voor te gaan is toch speciaal hoor’, zegt Nathalie.

 ?? Foto: wdk ??
Foto: wdk
 ?? Foto: Wim Danneels ?? Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck hebben zich uit de naad gewerkt, maar vandaag is het zover: hun restaurant gaat open.
Foto: Wim Danneels Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck hebben zich uit de naad gewerkt, maar vandaag is het zover: hun restaurant gaat open.
 ?? Foto: Wim
Daneels ?? De Yam Thai op het Antwerpse Zuid. ‘Deze kans konden we niet laten liggen’, zeggen Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck.
Foto: Wim Daneels De Yam Thai op het Antwerpse Zuid. ‘Deze kans konden we niet laten liggen’, zeggen Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium