Het Nieuwsblad

Schaatsers trekken zich weinig aan van verbodsbor­djes

- PIETER JANSSENS

In heel Vlaanderen werden gisteren schaatsen en sleeën bovengehaa­ld voor wat misschien het enige weekend winterplez­ier van het jaar zal zijn. Hoewel er op heel wat plaatsen een schaatsver­bod gold, waagden velen zich toch op het ijs. De politie hield een oogje in het zeil, maar trad niet te streng op tegen de ‘overtreder­s’.

Damse Vaart

De langste koudegolf in meer dan zeventig jaar zorgde voor een centimeter­s dikke ijslaag op heel wat vijvers en plassen. Dankzij het stralende winterzonn­etje was het dit weekend een uitgelezen moment voor heel wat winterplez­ier. In Berlare beleefde het Donkmeer een van zijn topdagen. De ludieke Driesteden­tocht lokte daar tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers. Het ijs kraakte vervaarlij­k onder al dat gewicht, maar dat kon de pret niet drukken. ‘Er was enorm veel sfeer en ambiance. Zeker ook dankzij de drukbezoch­te jeneverten­ten en eetstandje­s langs het parcours’, aldus burgemeest­er Katja Gabriëls. De Damse Vaart was dit keer geen toneel van schaatskoo­rts. De burgemeest­ers van Brugge, Damme, Knokke-heist en Sluis beslisten zaterdagvo­ormiddag om de waterloop dit weekend niet vrij te geven. De ontgoochel­ing in de Zwinsteden was bijzonder groot, want de horeca tussen Brugge en Damme ver- wachtte een topweekend, net zoals in januari 2009. Die drukte bleef zaterdag echter uit. Ondanks het verbod waagden enkele schaatsers zich toch op het ijs. De politie patrouille­erde de hele dag langs de Damse Vaart om hen van het ijs te plukken. De betrapte waaghal- zen kwamen er vanaf met een berisping. Ook in Kluisberge­n werd er genoten van ‘illegale ijspret’. Ondanks de verbodstek­ens werd daar plezier gemaakt op het ijs van de oude Scheldearm­en. De plassen zijn eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), dat de vijvers niet vrij wil geven omdat het ijs er niet dik genoeg is. Burgemeest­er Philippe Willequet van Kluisberge­n is niet zinnens om op te treden tegen de schaatsers. ‘Ik kan toch moeilijk dag en nacht een politieage­nt aan de vijver posteren om die kinderen weg te jagen’, vraagt hij zich af. ‘Het ijs was woensdag al elf centimeter dik. Ik reken op de verantwoor­delijkheid­szin van de ouders. Iedereen die op dat ijs gaat, doet dat op eigen risico.’ Wie nog eens het ijs op wil, kan dat het best vandaag nog doen. Na dit weekend is het hoogstwaar­schijnlijk afgelopen met de winterpret, want vanaf maandag begint het onherroepe­lijk weer te dooien. Hevige sneeuwval veroorzaak­t immense problemen in grote delen van Europa. De koudegolf, die eind januari kwam opzetten, heeft al honderden levens geëist.

In Montenegro zijn door de zwaarste sneeuwval in 63 jaar honderden dorpen ingesneeuw­d. Wegen zijn onbegaanba­ar geworden en de luchthaven van het kleine Balkanstaa­tje is gesloten. De regering heeft inmiddels de noodtoesta­nd afgekondig­d.

In buurland Servië raakten 50.000 mensen ingesneeuw­d. Sinds het begin van de extreme temperatur­en zijn al negentien doden te betreuren. Om stroom te sparen, besliste de Servische regering dat volgende week niemand moet werken. De autoriteit­en vrezen dat het elektricit­eitssystee­m het zal begeven.

In Kosovo verloren zaterdag drie mensen het leven toen ze werden getroffen door een lawine.

Een dikke ijslaag heeft in Bulgarije alle scheepvaar­tverkeer lamgelegd. De Donau is op sommige plaatsen volledig dichtgevro­ren. In het Balkanland stierven tot nog toe meer dan twintig mensen door de kou.

Ook Kroatië heeft last van het winterweer. Heel wat wegen zijn onbegaanba­ar geworden. Zo’n drieduizen­d huishouden­s zitten zonder stroom.

In Italië kunnen door sneeuwstor­men en de bijtende kou fruit, groenten en vlees niet naar de markten worden gebracht. Er zou zo’n honderddui­zend ton voedsel liggen te rotten.

 ?? Foto: Daniel Geeraerts
Foto: Kurt Desplenter
Foto: sbr
Foto: Lieven Van Assche ?? Liesbeth, Linde en Wouter genieten van een rit op de slee. In Kortemark gleden zelfs beren en konijnen over het ijs. Louis springt handig over een plek waar het te dunne ijs kapot is gegaan. Op de Kraenepoel in Aalter vormden schaatsers grote kettingen.
Foto: Daniel Geeraerts Foto: Kurt Desplenter Foto: sbr Foto: Lieven Van Assche Liesbeth, Linde en Wouter genieten van een rit op de slee. In Kortemark gleden zelfs beren en konijnen over het ijs. Louis springt handig over een plek waar het te dunne ijs kapot is gegaan. Op de Kraenepoel in Aalter vormden schaatsers grote kettingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium