Het Nieuwsblad

Speurders voeren huiszoekin­gen uit bij sympathisa­nten Westland New Post

-

het Bende-dossier, dat de speurders besloten om bij de genoemde personen binnen te vallen. Tijdens de huiszoekin­gen werden enkele verboden wapens teruggevon­den, maar er werden vooral veel documenten en computers in beslag genomen waarvan de inhoud de komende weken grondig zal worden bekeken. Tot dusver werd niemand in verdenking gesteld. Toch hopen de speurders volgens Christian De Valkeneer, procureur des Konings van Charleroi, ‘dat ze deze keer echt op het goede spoor zitten’.

Politieke piste

De speurders laten in elk geval voorlopig het spoor van het banditisme links liggen en trekken voluit de kaart van de politieke piste om alsnog namen te kleven op de leden van de Bende van Nijvel. De politieke piste wil dat groepering­en begin de jaren ’80 in ons land terreur zaaiden om de gezagsdrag­ers aan te sporen politiek een bocht naar rechts te nemen. Westland New Post (WNP) heeft in deze denkpiste altijd al een plaats gehad. De extreem- rechtse groep werd in 1981 opgericht door Paul Latinus. WNP wou ‘de infiltrati­e van onze westerse samenlevin­g door het communisme’ een halt toeroepen. De groep deed dat bijvoorbee­ld door telexen van de NAVO te bemachtige­n ‘om aan te tonen dat de veiligheid binnen de alliantie te wensen overliet’.

Staatsveil­igheid

WNP meende daarbij op de steun van de Staatsveil­igheid te mogen rekenen. De groep had immers les gekregen van een officier van de Staatsveil­igheid in het opstellen van een geheime databank en zelfs in technieken om mensen te schaduwen. De commissari­s verklaarde later dat hij dat deed om bij de WNP te infiltrere­n. Maar van dat ogenblik af waande WNP zich onaantastb­aar. Ook voor het uit- voeren van een ‘oefenmoord’ op toevallig gekozen slachtoffe­rs. Alfons Vermeulen en zijn vriendin Francesca Arcoulin kregen op 18 februari 1982 in hun huis in Anderlecht een kogel door het hoofd alvorens hen de hals werd overgesned­en. Alfons Vermeulen stelde in de oefening een Kgb-agent voor, terwijl hij zich in werkelijkh­eid nooit met politiek had ingelaten. Tot grote verbazing van WNP kregen de daders geen vrijgeleid­e. Een van hen werd zelfs tot levenslang veroordeel­d. WNP voelde zich in de steek gelaten. Na de nooit opgehelder­de dood van oprichter Paul Latinus, betekende dit proces het einde van WNP. Maar de groep had zich intussen wel bereid getoond om in koelen bloede te moorden indien haar extreemrec­htse ideeen daar baat bij hadden. En dat is nu juist de kern van de politieke piste om de terreurgol­f van de Bende van Nijvel uit te leggen. Een goede reden dus om dit verder uit te spitten, menen de speurders.

 ??  ??
 ?? Foto: blg ??
Foto: blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium