Het Nieuwsblad

Week vol harde actie

Brandweer denkt aan nieuwe acties Loodsen leggen dinsdag havens plat Cipiers willen vrijdag staken

- KOEN BAUMERS

De pensioenma­atregelen blijven de woede opwekken van de ‘zware beroepen’. De brandweer beraadt zich over nieuwe acties. De loodsen leggen dinsdag de haven plat. En de cipiers, die blijven vrijdag thuis. ‘We voeren actie tot we duidelijkh­eid hebben’, zeggen ze.

Het conflict dreigde vrijdag in de Wetstraat even te escaleren tot een regelrecht­e oorlog. De politieage­nten – die van de regering wél met vervroegd pensioen mogen – verdedigde­n de vergaderpl­aats van de ministers met helm en wapenschil­d tegen de brandweerl­ui die niét in aanmerking komen voor vervroegd pensioen.

De politie hield er een nat pak en heel wat koude rillingen aan over, maar de brandweer moest afdruipen met lege handen: de regering blijft bij haar plannen en geeft alleen treinperso­neel, politieage­nten en militairen een uitzonderi­ng. Omdat zij belangrijk zijn voor de veiligheid, is de redenering. ‘Maar wij hebben ook een zwaar beroep’, is de redenering van de brandweerl­ui. En van de loodsen. En van de cipiers. Allemaal dreigen ze met nieu- we acties. ‘Het heeft vrijdag niet veel uitgehaald, dus gaan we maandag met de andere bonden bespreken hoe het verder moet’, zegt Mil Luyten van het ACOD voor de brandweer. ‘Er zullen nog nieuwe ac- ties volgen, want we doen voort tot we gehoord worden.’ ‘We beslissen pas maandag definitief, maar de kans is groot dat we de haven dinsdag platleggen’, zegt Sven Deridder van de Beroepsver­eniging van Loodsen. ‘Alleen als we vóór maandag uitgenodig­d worden voor overleg, kunnen ze ons op andere gedachten brengen.’ ‘Als we begin volgende week niets horen, leggen we vrijdag het werk neer’, zegt Luc Neirynck van de CCOD voor de cipiers. ‘We begrijpen dat er een inspanning nodig is, maar we willen duidelijkh­eid over wat er ons te wachten staat.’

 ?? Foto: pn ?? Vrijdag in de Wetstraat: ondergespo­ten agenten in de vrieskou.
Foto: pn Vrijdag in de Wetstraat: ondergespo­ten agenten in de vrieskou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium