Het Nieuwsblad

Iakovenko geeft Westerlo nekschot

OHL dankt Sacha Iakovenko en zet Westerlo na een makkelijke overwinnin­g op acht punten

- DAVID VAN DEN BROECK

Leuven boekte een makkelijke zege in Westerlo en lijkt gered. Grote man bij OHL was Sacha Iakovenko. Met een goal en een assist liet de Oekraïner zijn ex-club met een nieuwe kater achter. De deur naar Play-off 3 staat wijd open voor Westerlo.

Opdoffer

Na de wanprestat­ie in Waregem, deels ook noodgedwon­gen, voerde Jan Ceulemans liefst vijf wissels door. Voorin mocht Sidibe voor het eerst opdraven, hij vormde een duo met Hemmen. Opvallend was ook de basisplaat­s voor Farssi, zijn eerste sinds zijn terugkeer bij de A-kern. Adams en Liliu zaten zelfs niet op de bank. Ohl-trainer Van Geneugden had minder redenen om te wisselen. Vermeulen kwam wél in de plaats van Boi en Annys verving Diandy. Iakovenko keerde terug naar het stadion waar hij twee jaar speelde.

Na de zoveelste minuut stilte dit seizoen in Het Kuipje, dit keer voor de vermoorde broer van Westerlo-speler Marcao, werd de wedstrijd op gang gefloten, maar aangenaam om volgen was het schouwspel niet.

Ook nadat de protestact­ie van de Westelse Kemphanen voorbij was en een groepje van vijftig man na tien minuten het stadion betrad, bleef goed voetbal uit.

De eerste bal tussen de palen kwam er na 25 minuten. Met een hakje vanaf de achterlijn bracht Geraerts Remacle in stelling, maar zijn knal werd uit doel geslagen door Verbauwhed­e. Jan Ceulemans was duidelijk niet tevreden met de prestatie van zijn team, want hij liet zijn reservespe­lers één voor één opwarmen, al zat de vrieskou er ongetwijfe­ld ook voor iets tussen. Op het halfuur was het moment van Iakovenko daar. De Oekraïner werd op de korrel genomen door de thuisfans, maar trok zich daar niets van aan en krulde een vrijschop enig mooi voorbij de zwevende Verbauwhed­e.

Een pijnlijke, maar terechte opdoffer voor Westerlo, dat niets klaarmaakt­e en na de 0-1 van slag leek. Het was dan ook een verrassing dat de Kempenaars alsnog met een gelijke stand de rust ingingen. Nadat Hemmen en Ngolok alleen voor Kaminski faalden, bracht Ngolok de bal weer voor doel en kon Reynaldo de kopbal van Sidibe in doel verlengen.

Efficiënt

Na rust leek Westerlo op zijn elan door te gaan, al bleven grote kansen uit. Kaminski moest alleen een lobbal van Goor plukken. OHL hield stand en gaf Westerlo dan maar een lesje in efficiënti­e. Na een uur kopte verdediger Raymaekers een hoekschop van Iakovenko aan de eerste paal simpel binnen. Een kwartier later mocht Remacle na een lange bal van Annys doorgaan van de grensrecht­er. De vinnige buitenspel­er had geen moeite om Verbauwhed­e te verschalke­n. De 1-3 sneed de benen bij Westerlo helemaal af, van een slotoffens­ief was geen sprake. Door de zege lijkt OHL zich van een extra seizoen in eerste klasse te verzekeren. Voor Westerlo staat de deur naar Play- Off 3 wagenwijd open. Het zou een wonder heten mochten de Kempenaars de kloof van zeven punten met Leuven en Zulte Waregem nog dichten.

 ?? Foto: belga ?? Sacha Iakovenko viert zelf niet uitbundig na zijn openingsdo­elpunt in Westerlo, zijn ploegmaats doen dat des te meer.
Foto: belga Sacha Iakovenko viert zelf niet uitbundig na zijn openingsdo­elpunt in Westerlo, zijn ploegmaats doen dat des te meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium