Het Nieuwsblad

Vercautere­n: ‘Tioté en Anderlecht zijn verleden tijd’

-

aan Roda JC. In Nederland wordt hij wel basisspele­r en haalt hij samen met die andere Anderlecht-huurling Roland Lamah de Hollandse bekerfinal­e. ‘Daarna heeft Anderlecht een tweede keer geblunderd’, vervolgt Trimpont. ‘Na Roda konden ze hem zomaar terughalen, maar ze moesten hem niet meer. Ze verkochten Cheik aan Twente. Tja, sindsdien is het snel gegaan.’ ‘Checkie werd meteen een belangrijk­e speler voor Twente’, beweert ook Steve Mcclaren die toen ook trainer was bij de Tukkers. ‘Zelfs als invaller kon hij een wedstrijd helemaal doen kantelen. Het is goed dat hij daarna naar Engeland is gegaan, want dat geëngageer­de voetbal ligt hem het best.’ Het is Newcastle dat hem na twee seizoenen komt wegplukken in Enschede voor 7 miljoen euro, maar Twente bedingt 15 procent bij een eventuele latere doorverkoo­p. In St James’ Park zijn ze na enkele maanden al zo gek van de power van Tioté dat ze hem een monstercon­tract laten tekenen tot 2017. ‘Als Tioté ergens komt gaat iedereen aan de kant’, zegt Tim Krul, de Nederlands­e keeper van Newcastle. TIM KRUL huidig ploegmaat ‘Als hij een bal wil afpakken is hij als een tijger die op je rug springt en zijn prooi niet meer loslaat.’ Dat is ook de echte topclubs niet ontgaan. Manchester en Chelsea trekken al aan zijn mouw en Man City wil hem koppelen aan zijn landgenoot Yaya Touré. Hij kost wel 25 miljoen euro en de Afrika Cup-finale zal zijn waarde niet doen vermindere­n. ‘Als ik Herman Van Holsbeeck zie, herinner ik hem regelmatig nog eens aan Cheik Tioté’, besluit Serge Trimpont. ‘Die jongen heeft zijn karakter gevormd op basis van revanchege­voelens tegenover Anderlecht. Voor hem was het voetballen of sterven. Straks volgt hij wellicht Drogba op als aanvoerder van Ivoorkust.’ Vooral voormalig Anderlecht­trainer Frank Vercautere­n wordt aangewezen als de man die Cheik Tioté bij paars-wit geen kansen gaf en zei dat de Ivoriaan geen goede voeten had. Vercautere­n is nu coach bij Al Jazira en vanuit de Verenigde Arabische Emiraten liet hij ons via e-mail weten dat hij liever niet meer terugblikt op het geval Tioté. ‘Ik laat de verhalen over aan buitenstaa­nders en geef zelf geen commentaar’, aldus Vercautere­n. ‘Anderlecht en Tioté zijn verleden tijd. Bedankt voor het begrip.’

 ?? Foto: Photo News ?? Cheik Tioté in paars-wit gezelschap tijdens de winterstag­e 2005-2006. Vlnr: Tioté, Odjidja, Lamah, Kompany en Vanden Borre. Vooraan: Traore, Siani en Allagui.
Foto: Photo News Cheik Tioté in paars-wit gezelschap tijdens de winterstag­e 2005-2006. Vlnr: Tioté, Odjidja, Lamah, Kompany en Vanden Borre. Vooraan: Traore, Siani en Allagui.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium