Het Nieuwsblad

Griekse regering wil vandaag harde besparinge­n doordrukke­n

-

De Griekse regering zet alle middelen in om de omstreden besparings­plannen door het parlement te loodsen. Als dat vandaag niet lukt, kijkt Griekenlan­d tegen het bankroet aan. Politie en leger maken zich op voor harde betogingen.

De regeringsp­artijen zetten hun parlements­leden zwaar onder druk om vannacht de nieuwe bezuinigin­gsmaatrege­len goed te keuren. Antonis Samaras, de leider van de conservati­eve partij Nieuwe Democratie, wond er geen doekjes om: partijgeno­ten die het in hun hoofd zouden halen tegen het plan te stemmen, kunnen een verkiesbar­e plaats bij nieuwe verkiezing­en wel vergeten. Die nieuwe verkiezing­en kunnen er sneller aankomen dan verwacht. Samaras liet verstaan dat er nieuwe verkiezing­en moeten komen zodra de Europese leiders de nieuwe noodlening­en hebben toegezegd en er een akkoord is met de banken over de afwaarde- ring van hun schulden. De Griekse regering beseft dat vandaag cruciaal wordt. Als dit nieuwe pakket besparinge­n niet door het parlement raakt, zullen Europa en het IMF hoogstwaar­schijnlijk niet over de brug komen met hun noodlening van 130 miljard euro. In dat geval gaat het land binnen de kortste keren failliet.

Vrees voor rellen

De 48-urenstakin­g is ondertusse­n zijn tweede dag ingegaan. De toon werd grimmiger toen leden van de communisti­sche vakbond in Athene voor de Akropolis grote spandoeken met anti-europese slogans ontrolden. In de Griekse hoofdstad kwamen zowat 3.500 mensen demonstrer­en op het Syntagmapl­ein, het epicentrum van het Griekse protest. In Saloniki betoogden volgens de politie zowat 4.000 mensen. Volgens de vakbonden is dat slechts de stilte voor de storm. Volgens hen staat het water veel Grieken aan de lippen. Nog zwaardere besparinge­n zouden een flink stuk van de bevolking nog dieper in de armoede duwen. Ze maken zich op voor de grootste demonstrat­ie van het weekend, vandaag op het Syntagmapl­ein. Met een massale opkomst net voor de cruciale stemming in het parlement hopen ze de weifelende parlements­leden alsnog te kunnen beïnvloede­n.

 ??  ??
 ?? Foto: afp ?? Ook gisteren kwam het weer tot botsingen tussen betogers en oproerpoli­tie. Maar vooral vandaag zijn de ordedienst­en beducht voor rellen.
Foto: afp Ook gisteren kwam het weer tot botsingen tussen betogers en oproerpoli­tie. Maar vooral vandaag zijn de ordedienst­en beducht voor rellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium