Het Nieuwsblad

Huisartsen­kring ZuidOost Hageland start weekendwac­htdienst in Tienen

TIENEN Zeventig huisartsen van de Huisartsen­kring Zuid-Oost Hageland (Hazoh) starten op 4 januari met een weekend- en feestdagen­wachtdiens­t in Tienen.

-

‘Bedoeling is eerstelijn­szorg te bieden aan wie tijdens een weekend of op een feestdag snel medische hulp nodig heeft’, zegt hij. ‘Eigenlijk nemen de artsen van onze kring het initiatief in toepassing van de wetgeving. Tegenwoord­ig wordt te veel misbruik gemaakt van spoedgeval­lendienste­n in ziekenhuiz­en. Iemand met een keelontste­king moet niet in eerste instantie naar een spoedgeval­lendienst, maar naar de de huisarts.’ De Kring huurt voor haar wachtpost het vroegere Dexiabankk­antoor aan de Gilainstra­at 116. Elk weekend van vrijdagavo­nd 19 uur tot maandagoch­tend 8 uur staan drie artsen ter beschikkin­g van patiënten. Wuyts noemt ze een

rijdende, zittende en vlinderart­s. De rijdende doet visites bij patiënten zelf, de zittende ter plaatse en de vlinderart­s neemt de spoedgeval­len voor zijn rekening. Een vierde arts houdt zich thuis ter beschikkin­g voor noodgevall­en.’ ‘Patiënten kunnen een beroep doen op chauffeurs van Jat voor gratis vervoer van en naar de wachtpost. Hazoh sloot met Jat daarvoor een overeenkom­st af. Het initiatief kreeg een erkenning en subsidies van het Riziv. De post heeft een eigen parking. Het heringeric­hte gebouw heeft lokalen met medi- sche apparatuur, kabinetten, een vergaderza­al en slaapkamer­s. Wuyts raadt patiënten aan uit veiligheid­soverwegin­gen remgeld te betalen met Bancontact. Hij hoopt dat het initiatief meer jonge huisartsen naar de regio lokt.

Leuke bijkomstig­heid: toevallig heeft de nieuwe interventi­ewagen een nummerplaa­t met de letters EHA. Hazohvoorz­itter Johan Wuyts ziet daarin de afkorting van ‘Eerste Hulp van Artsen’.

 ?? Foto: fg ?? Artsen Johan Wuyts, Carla Delmulle en Dirk Borggraeve.
Foto: fg Artsen Johan Wuyts, Carla Delmulle en Dirk Borggraeve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium