Het Nieuwsblad

Plaats van controlepo­sten te vaak doorgegeve­n via Twitter en Facebook

- YVES BARBIEUX EN JELLE SCHEPERS

HET NIEUWSBLAD

WEEKEND Ontsnappen aan de BOB-controles wordt nu wel heel moeilijk. De politie kiest voor kleinere ploegen, die snel van plaats veranderen. Soms blijven ze amper een kwartier ter plekke. Dat werd vrijdag al toegepast.

‘Hoe langer we op dezelfde plaats blijven controlere­n, hoe kleiner de kans wordt om chauffeurs te betrappen die onder invloed rijden’, zegt Christian Steens, directeur operaties bij de lokale politie Sint-Pieters-Leeuw, bij de start van de eindejaars­campagne. ‘Dankzij Twitter, Facebook, gsm en sms verspreidt het nieuws van de plaats waar onze controlepo­sten staan zich als een lopend vuurtje.’ Daarom wordt dit jaar gekozen voor een nieuwe strategie. ‘Wij vragen al onze ploegen om snel een controlete­am op te stellen en een vijftal chauffeurs te doen blazen. Als er geen positieve blaastest geregistre­erd wordt, kan de ploeg binnen het kwartier naar een andere locatie voor een nieuwe reeks controles. Per shift zal elke ploeg een bepaald aantal ademtesten afnemen.’ Niet alleen de lokale politie gaat voortaan zo te werk. Ook bij de federale politie duiken kleinere en sneller verplaatsb­are BOB-ploegen op. ‘Zij zullen voornameli­jk ingezet worden aan de op- en afritten van de autowegen. Daar zullen die ploegen vier of vijf chauffeurs laten blazen en dan naar een andere controlepl­aats vertrekken’, zegt Michaël Jonniaux, directeur van de Wegpolitie. ‘Deze snelle alcoholcon­troles zullen ook systematis­ch tijdens weekendnac­hten plaatsvind­en. Daarmee weerleggen we de kritiek dat de BOB-controles vooral overdag gebeuren en daardoor hun doel grotendeel­s zouden missen.’ Jonniaux ontkent dat de nieuwe strategie speciaal in het leven werd geroepen om het doorgeven van locaties van controlepo­sten via sociale media of gsm te omzeilen. ‘Maar we hebben wel vastgestel­d dat deze nieuwe communicat­iemiddelen een invloed hebben op de doeltreffe­ndheid van grote controleac­ties die lang op dezelfde plaats blijven staan. Toch zullen we ook grote controles blijven uitvoeren. We zullen dus nog altijd autosnelwe­gen volledig afsnijden om te controlere­n.’ Voor het begin van de BOBcampagn­e werden automobili­sten vrijdag tussen 15 uur en middernach­t in totaal op een 70-tal plaatsen gecontrole­erd. De resultaten van deze actie worden vandaag verwacht.

 ?? Foto: ssj ?? Vijf automobili­sten laten blazen, en dan weg, op naar een andere controlepo­st: dat is de nieuwe strategie van de politie.
Foto: ssj Vijf automobili­sten laten blazen, en dan weg, op naar een andere controlepo­st: dat is de nieuwe strategie van de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium