Het Nieuwsblad

Tientallen kerken met sluiting bedreigd

Veel gebouwen staan te verkommere­n door dalend aantal gelovigen

- WERNER ROMMERS

De komende jaren zullen er tientallen parochieke­rken in Vlaanderen de deuren sluiten, gesloopt worden of een andere bestemming krijgen. Dat blijkt uit een grootschal­ige bevraging van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) bij alle kerkbestur­en.

De 1.800 parochieke­rken in Vlaanderen lopen al jaren leeg. Het kerkbezoek is enorm gedaald en nog maar vijf procent van de Vlamingen – zo’n 250.000 gelovigen – gaat wekelijks naar de kerk. ‘Omdat dat aantal in de toekomst nog meer zal dalen, vrezen we dat veel kerken op termijn leeg komen te staan. En dat willen we absoluut vermijden, want leegstand werkt verval in de hand’, aldus Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Geert Bourgeois (N-VA). Om een goed zicht op de situatie te krijgen, vroeg hij aan alle kerkbestur­en, de zogenaamde kerkfabrie­ken, om een meerjarenp­lan op te stellen over hoe zij de toekomst zien. De overgrote meerderhei­d van die plannen is nu binnen. En de conclusie is dat er zich de komende jaren een heuse omwentelin­g afspeelt onder de 1.800 Vlaamse parochieke­rken.

Zo blijkt uit de bevraging dat zeer binnenkort twaalf kerken in Vlaanderen de deuren sluiten als gebedshuis. Voor in totaal veertig kerken wordt die optie zeer ernstig overwogen, blijkt uit de informatie die de kerkfabrie­ken aan Bourgeois bezorgden. 41 kerkfabrie­ken geven ook aan dat ze ‘hun’ kerk in grote mate gaan openstelle­n voor andere activiteit­en. Net geen 90 kerkbestur­en overwegen die optie op dit moment zeer ernstig.

Andere activiteit­en

Bourgeois is een grote voorstande­r van het idee om de gebouwen open te stellen voor andere activiteit­en, en stelt daarvoor ook subsidies ter beschikkin­g ‘zodat er zinvolle bestemming­en worden gevonden voor kerkgebouw­en. Want ik wil absoluut vermijden dat ons kerkpatrim­onium verkommert doordat het gebouw niet of nog amper wordt gebruikt voor eredienste­n.’ Bourgeois hoopt ook dat een andere invulling van een leegstaand­e kerk de omgeving een duwtje in de rug kan geven. Zo is in een Mechelse wijk een leegstaand­e kerk tot hotel omgevormd, en blijft in het WestVlaams­e Wielsbeke de Sint-Laurentius­kerk weliswaar dienst doen als gebedshuis, maar wordt er op dit moment in het gebouw door het gemeentebe­stuur ook een bibliothee­k ingericht.

Delicaat en emotioneel

Er wordt niet uitgeslote­n dat er ook kerken gesloopt worden, tenminste wanneer het niet over een van de 600 kerken gaat die als monument beschermd zijn. Niet alle gebouwen zijn immers geschikt om andere activiteit­en in te ontwikkele­n. Bourgeois: ‘Ik ben er mij van bewust dat de denkoefeni­ng die nu wordt gehouden delicaat en emotioneel is. Mij gaat het ook niet om hoeveel kerken er nu een andere bestemming krijgen. Ik wil vooral dat de gebouwen, als ze niet langer gebruikt worden voor eredienste­n, een zinvolle nevenof herbestemm­ing krijgen.’ Tegen de achtergron­d spelen ook de onvermijde­lijke financiële moeilijkhe­den. De lokale overheden, die het vandaag knap lastig hebben, dragen immers ook financieel bij aan het beheer van de parochieke­rken op hun grondgebie­d. De Bischoppen­conferenti­e van België begrijpt dat het onmogelijk is om alle kerken aan te houden, maar waarschuwt toch dat qua nevenactiv­iteiten niet alles door de beugel kan. ‘Er zal telkens moeten worden nagegaan of die nevenactiv­iteit verzoenbaa­r is met de blijvende bestemming van het gebouw voor de rooms-katholieke eredienst’, zo stelt de Bischoppen­conferenti­e. Een tijd geleden adviseerde diezelfde Bischoppen­conferenti­e nog negatief op een vraag om in kerken ook burgerlijk­e activiteit­en zoals wettelijke huwelijken te laten plaatsvind­en.

 ?? Foto: Fred Debrock ?? In Zwalm verhuist deken Raf Vermeulen het elektronis­ch orgel. Van de veertien kerken waar hij de vieringen leidt, zullen er slechts drie overblijve­n.
Foto: Fred Debrock In Zwalm verhuist deken Raf Vermeulen het elektronis­ch orgel. Van de veertien kerken waar hij de vieringen leidt, zullen er slechts drie overblijve­n.
 ?? Foto: fvv ?? GEERT BOURGEOIS Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur
Foto: fvv GEERT BOURGEOIS Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium