Het Nieuwsblad

Ze oefenen ermee om echt van iemand te houden, zegt pedagoog

- KIM CLEMENS

Ze vallen niet in zwijm voor One Direction, ze proberen zich niet met Miley Cyrus te meten. Toch zijn ze een van de grote subculture­n in meisjeslan­d: de paardenmei­sjes. ‘Op paarden oefenen ze om echt van iemand te houden’, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. Een dekbed met een witte hengst erop, een poster met een speelse pony. Wie ooit een voet in een meisjeskam­er heeft gezet, weet dat een ros er vaak een bijzondere plaats inneemt. Of zet de televisie aan en kijk naar de kinderseri­e Amika, of vroeger Black Beauty. ‘Paardenmei­sjes vind je overal ter wereld. Ze waren er evengoed in de jaren 70 of 80 als nu. En toch vliegen ze onder de radar. Niemand die hen ooit wetenschap­pelijk benaderde.’ Daar moest veranderin­g in komen, oordeelden pedagoog Pedro De Bruyckere en de Nederlands­e sociaal wetenschap­per Linda Duits. Dus wijdden ze een hoofdstuk aan het fenomeen in Meisjes kijken, hun nieuwe boek over – hoe kan het ook anders – meisjes.

‘De paardenmei­sjes zijn wijder verspreid dan de fans van Justin Bieber of vroeger de Backstreet Boys’, zegt De Bruyckere. ‘Maar omdat ze niet gillend voor een concertzaa­l staan, vallen ze minder op. Dat wil niet zeggen dat die cultuur niet leeft.’

Net als bij alle subculture­n hebben paardenmei­sjes een lijst met afspraken en do’s-and-don’ts. Ze zijn tussen de 9 en 14 jaar, kijken naar de juiste series, lezen tijdschrif­ten over paarden, dragen hun haar klassiek lang, en verkiezen sobere frisheid boven makeup en opzichtige kledij. Ze vertoeven het liefst in de microkosmo­s van de manege, waar geen plaats is voor ouders of jongens. En hun ouders hebben genoeg geld om de hobby te betalen.

Gevoelens projectere­n

Maar bovenal neemt het paard een centrale rol in. ‘Eigenlijk is de zorg voor een paard een soort relatie-oefening. Ze projectere­n er hun gevoelens op en leren lief te hebben. Ze kunnen het knuffelen, er veel tijd mee doorbrenge­n en het al hun geheimen vertellen. Tegelijk schuilt er een stukje verantwoor­delijkheid in. Want het leven op de manege begint niet met een mooi stukje dressuur. Neen, er moeten stallen uitgemest worden en haren gekamd.’ Die projectie is compleet ongevaarli­jk, ook al legt een mens al gauw de link met een Freudiaans­e seksuele verklaring. Of met het oefenen van een zorgende moederrol. ‘Dat is voor ons een brug te ver. Ik geloof ook niet dat het met moedergevo­elens te maken heeft. Veeleer draait het om het experiment­eren met verschille­nde rollen. Zo zoeken adolescent­en naar een identiteit.’ ‘Eigenlijk neemt een paard dezelfde plaats in als bij andere meisjes Justin Bieber, of een favoriete boyband. Ook die obsessies zijn onschuldig. Een vader die op een concert van One Direction zijn dochter ziet gillen, moet gewoon beseffen dat het een fase is, die ook weer voorbijgaa­t.’ Want zo rond hun 15de valt dat teergelief­de paard weer uit de gratie. ‘Dan vullen échte vriendjes de leemte in.’ En moeten ook de posters van boybands zo snel mogelijk weer van de slaapkamer­muur af.

 ?? Foto: vrt ?? ‘Paardenmei­sjes’ bekijken de juiste series, zoals En ze zijn talrijker dan fans van Justin Bieber, al vallen ze minder op.
Foto: vrt ‘Paardenmei­sjes’ bekijken de juiste series, zoals En ze zijn talrijker dan fans van Justin Bieber, al vallen ze minder op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium