Het Nieuwsblad

Nog nooit zo veel bedreigde vogelsoort­en

-

De nachtegaal die nooit meer zingt? Het dreigt helaas realiteit te worden. De Rode Lijst met de meest bedreigde vogelsoort­en, die pas werd bekendgema­akt, was nooit langer dan nu. Er staan ook vogels op die bij ons leven. Tweehonder­d soorten staan op de Rode Lijst met de meest bedreigde vogels ter wereld, vrijgegeve­n door de organisati­e BirdLife. Inlandse soorten staan er niet op, omdat ons land zo klein is. Maar nu al is duidelijk dat ook een aantal vogels van bij ons dreigt te verdwijnen, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. Een daarvan is de zomertorte­l. ‘Die heeft flinke klappen gekregen. Hij houdt van vochtige gebieden en die zijn door het dalen van de waterspieg­el schaarser geworden. Er wordt ook flink op gejaagd rond de Middelland­se Zee.’ Een ander zorgenkind is de kuifleeuwe­rik. ‘Die zijn we in goed tien jaar tijd bijna kwijtgeraa­kt’, zegt Driessens. ‘In Nederland tellen ze nog één broedpaar, in België hooguit vijf. Vroeger waren dat er honderden.’ Andere soorten die hier steeds minder broeden zijn de tapuit, de wielewaal, de nachtegaal en de matkop. De wielewaal lijdt enorm onder de jacht in het Midden-Oosten. Daar worden ze bij bosjes afgeknald. Nog erger is het gesteld met het korhoen. Dat is in Vlaanderen uitgestorv­en en vind je in België alleen nog in de Hoge Venen. ‘Dat komt door een verlies aan leefgebied. Het is geen trekker dus hij wijkt niet uit naar betere streken.’ Dat een soort snel achteruit kan gaan, bewijst het lot van de wilgengors. Dat is een Aziatische soort die niet zo lang geleden nog in Scandinavi­ë broedde. In 2000 was er geen vuiltje aan de lucht. Amper tien jaar later is hij bijna met uitsterven bedreigd. Reden: hij staat als delicatess­e op het menu, onder andere in China.

 ?? Foto: rr
Foto: rr ?? De wenkbrauwa­lbatros is er iets beter aan toe dan vroeger. Helaas is hij de uitzonderi­ng die de regel bevestigt. De zomertorte­l kreeg flinke klappen.
Foto: rr Foto: rr De wenkbrauwa­lbatros is er iets beter aan toe dan vroeger. Helaas is hij de uitzonderi­ng die de regel bevestigt. De zomertorte­l kreeg flinke klappen.
 ?? Foto: rr ?? De wielewaal wordt bij bosjes afgeknald.
Foto: rr De wielewaal wordt bij bosjes afgeknald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium