Het Nieuwsblad

Bewoners zeggen van niets te weten, dinsdag begint rechtszaak

- TIM LESCRAUWAE­T

Enkele nieuwe villa’s in het West-Vlaamse Kachtem werden zonder medeweten van de kopers gebouwd op een vuilnisbel­t. De bouwpromot­or, aannemer en de toenmalige schepen van Leefmilieu moeten zich nu in de rechtbank verantwoor­den. Een oude fiets, radiators, een matras, plastic zakken met huisvuil, olievaten ... Enkele bewoners van een villawijk in het WestVlaams­e Kachtem legden er een vuilnisbel­t bloot. ‘Ik geloofde mijn ogen niet’, zegt Constant Vindevoghe­l. ‘De grond waar ik 137 euro per vierkante meter voor betaalde, bleek vol afval te zitten. In het bodemattes­t stond daar nochtans niets over vermeld.’ De nieuwe verkavelin­g in de Aimé Behaeghest­raat werd in 2005 aangelegd. Enkele jaren later bleek echter dat de grond waar sommige van die villa’s op gebouwd werden, ernstig vervuild is. Opdezelfde plek werd namelijk tientallen jaren lang het huisafval van Kachtem gedumpt. In plaats van die grond te saneren, werd de vuilnisbel­t bedekt met aarde. ‘Oplichting’, vinden de slachtoffe­rs en het parket van Kortrijk.

Constant Vindevoghe­l: ‘Na de bouw van ons huis wilden we in 2010 nog twee regenputte­n plaatsen. Toen we aan het graven gingen, geloofden we onze ogen niet.’ De bal ging helemaal aan het rollen toen een buurman een jaar later hetzelfde meemaakte. Bij de aanleg van zijn tuin botste hij onder andere op een fiets. De politie begon een onderzoek. Verschille­nde buurtbewon­ers sprongen op de kar en onderzoek bracht aan het licht dat de grond waarop gebouwd werd inderdaad vervuild was. Het merendeel van de villawijk was dan wel vrij van afval, toch wordt zwaar aan de feiten getild. Dat doet ook het Kortrijkse parket, dat de betrokkene­n voor de rechter sleept. Het gerecht vermoedt dat de bouwpromot­or, de aannemer en de toenmalige schepen van Leefmilieu op de hoogte waren van de bedrieglij­ke praktijken, maar daarover zwegen. Zij zullen zich dinsdag, samen met negen andere beklaagden, in de Kortrijkse rechtbank moeten verantwoor­den. De verdachten proberen de hete aardappel naar elkaar door te schuiven en gaan niet akkoord met de vervolging. ‘Die mensen wisten maar al te goed welke grond ze kochten’, zegt Thomas Bailleul, advocaat van de bouwpromot­or.

Propere grond én een schadeverg­oeding

De slachtoffe­rs hopen om via de rechtbank opnieuw een proper stuk grond en een schadeverg­oeding te krijgen. ‘Ik heb 3.000 euro betaald om al het afval te laten weghalen’, zegt Constant Vindevoghe­l. ‘Het lijktmenie­t meer dan terecht dat ik dat geld terugkrijg.’ Ook buurman Dieter Maes (42) voelt zich opgelicht. ‘Ook onder mijn tuin steekt afval’, zegt hij. ‘Maar ik heb op die plaats een terras aangelegd.’

 ?? Foto: rr
Foto: Kurt Desplenter ?? Onder de tuinen van de bewoners bleken massa’s rommel te zitten. Sommige huizen in de Aimé Behaeghest­raat in Kachtem zijn gebouwd op een voormalig stort.
Foto: rr Foto: Kurt Desplenter Onder de tuinen van de bewoners bleken massa’s rommel te zitten. Sommige huizen in de Aimé Behaeghest­raat in Kachtem zijn gebouwd op een voormalig stort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium