Het Nieuwsblad

Ozontherap­ie? 8 jaar geschorst, 12.000 euro boete

Belgische primeur voor Nederlands­e profwielre­nner Stefan van Dijk

- HANS JACOBS

HET NIEUWSBLAD

WEEKEND Voormalig Nederlands kampioen Stefan van Dijk (37) stopte enkele weken geleden met profwielre­nnen. Wat hij er niet bij vertelde: de Belgische dopingcomm­issie schorste hem acht jaar wegens ozontherap­ie bij een Belgische dokter. Hij is de eerste profrenner van dergelijk niveau die in België wordt veroordeel­d. ‘Omdat hij geen werkgever meer vond’, zo verklaarde Stefan van Dijk zijn afscheid van het profwielre­nnen. De realiteit is genuanceer­der. Hij mag de komende acht jaar – voor een 37-jarige prof is dat einde carrière – niet meer koersen en moet een boete van 10.000 euro en zijn proceskost­en, zo’n 2.000 euro, betalen. De Belgische dopingcomm­issie heeft de Nederlands­e ex-wielrenner die in Belgische loondienst reed, geschorst wegens ozondoping. In 2011 ging Van Dijk, die toen bij de procontine­ntale wielerploe­g Veranda’s Willems reed, een tiental keer naar de Belgische dokter Johan De Saedeleer voor ozontherap­ie. Niet omdat hij zich wilde doperen, zo beweert hij. ‘Ik had toen de ziekte van Pfeiffer (klierkoort­s, een virale infectie die vermoeidhe­id veroorzaak­t, nvdr.). Die hinderde mij fel tijdens de trainingen, er waren op dat ogenblik geen wedstrijde­n. Ik heb geen ozontherap­ie gebruikt om sneller te fietsen, wel om sneller te genezen.’ Die uitleg overtuigt het bondsparke­t van de wielerbond niet. ‘Het bloed is gemanipule­erd. Het eigen bloed is afgetapt, behandeld en weer in het lichaam gebracht.’ Een verboden methode, die gelijkstaa­t met een dopingover­treding, zo luidt de conclusie.

Met een naald

Ozontherap­ie bestaat al sinds de jaren tachtig. Bloed wordt afgetapt, met ozon verrijkt en weer ingespoten. Professor Peter Van Eenoo, hoofd van het dopinglab van Gent: ‘Ozontherap­ie staat niet expliciet op de dopinglijs­t. Maar als je bloed afneemt en weer injecteert, kan het onder een bloedtrans­fusie vallen. En dat is verboden. Bovendien heeft een wielrenner zich te schikken naar het geen-naald-beleid van de UCI.’ En Van Dijk geeft toe dat er een naald bij te pas kwam. ‘Via een naald en een slang in mijn ader werd bloed afgetapt.’ En zo is Van Dijk de eerste profwielre­nner van dergelijk niveau die in België wordt veroordeel­d voor ozontherap­ie. Hij is voormalig Nederlands kampioen, was bijna vijftien jaar prof en behaalde een veertigtal zeges.

Eerder dit jaar werd de 21-jarige Pieter Van Herck, gewezen kampioen van Antwerpen bij de nieuweling­en, wel twee jaar geschorst. Van Dijk krijgt acht jaar omdat dit zijn tweede dopinginbr­euk is. In 2005 kreeg hij een jaar omdat hij een dopingcont­role buiten competitie probeerde te ontwijken. Van Dijk verklaart wel dat hij buiten de ploeg om handelde, en dat de ex-amateurwie­lrenner Luc Van den Broeck, geen onbesproke­n figuur in de Kempen, hem ozontherap­ie aanraadde. Omdat Van Dijks huisarts geen voorstande­r van de behandelin­g was, trok hij naar De Saedeleer. In tegenstell­ing tot de sporter, riskeert de dokter geen sanctie. De Saedeleer zegt dat hij niets fout heeft gedaan. ‘Het TAS (internatio­naal sporttribu­naal in Lausanne, nvdr.) heeft dit jaar geoordeeld dat het geen verboden methode is, maar blijkbaar is dat nog niet doorgedron­gen tot op het Belgische niveau.’ De Saedeleer doelt op de Duitser Marcel Kittel. In 2007 en 2008 werden kleine hoeveelhed­en bloed afgetapt, onder een UV-lamp geplaatst om infecties te behandelen en weer geïnjectee­rd.

 ?? Foto: BELGA ?? Stefan van Dijk was bijna vijftien jaar profrenner en won een veertigtal koersen.
Foto: BELGA Stefan van Dijk was bijna vijftien jaar profrenner en won een veertigtal koersen.
 ?? Foto: pn ??
Foto: pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium