Het Nieuwsblad

Stad Leuven houdt de vinger op de knip

- FRAN HERPELINCK

Het Leuvense stadsbestu­ur heeft vrijdag zijn meerjarenb­egroting, opgesteld voor de periode 2014-2019, toegelicht. Op het personeels­bestand wordt niet bespaard, maar de ophaling van huisvuil en parkeren worden duurder. Er wordt ook minder geïnvestee­rd. LEUVEN De stad Leuven komt relatief laat met de toelichtin­g van de meerjarenb­egroting, die als financieel kader zal dienen voor het politieke beleid van de komende jaren.

Eerder dit jaar lekte uit dat de toelagen voor het organisere­n van Marktrock (100.000 euro), het Sinterklaa­shuis (250.000 euro) en de papierslag van vereniging­en (160.000 euro) in de begroting geschrapt werden. Meermaals werd beloofd dat met geen vinger aan het stedelijk personeels­bestand zou worden geraakt en dat er geen bijkomende belastinge­n op til waren.

‘We zijn dan ook bijzonder verheugd dat we, op basis van een begroting in evenwicht, de beloofde politieke keuzes waar kunnen maken’, zegt schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V).

De meerkost ten gevolge van de vergrijzin­g, onder meer de stij- ging van de stedelijke bijdrage voor de pensioenen voor hun ambtenaren, doet steden en gemeenten in heel Vlaanderen naar forse besparinge­n grijpen. ‘Zonder pensioendo­ssier, en het gebrek aan Vlaamse steun daarin, had er zich voor de stad Leuven zelfs geen probleem gesteld. Wij proberen nu echter het principe van de kaasschaaf te hanteren, in combinatie met enkele voelbare ingrepen’, zegt burgemeest­er Louis Tobback (SP.A). Zo zal huisvuilop­haling allereerst duurder worden. Een grote huisvuilza­k kost vanaf 2014 2,25 in plaats van 2 euro, een GFT- sticker wordt met 50 euro 25 procent duurder en drie gratis toegangsbe­urten tot het containerp­ark vervallen.

Parkeren

Een andere prijsverho­ging houdt verband met parkeren. Het uur- en dagtarief gaan respectiev­elijk naar 2 euro en 22,50 euro, terwijl de retributie in de blauwe zone met 10 procent oploopt tot 27,50 euro. Meest voelbaar zijn de prijzen voor een eerste of tweede bewonerska­art, die van 50 en 250 naar 60 en 300 euro stijgen. Laatste ingreep is een verhoging van de taks op tweede verblijven: het tarief voor studenten stijgt van 75 naar 90 euro, terwijl het gewone tarief van 650 naar 750 euro doorgroeit. Dat het stedelijk personeel geen naakte ontslagen of afvloeiing­en hoeft te vrezen en dat de personenbe­lasting of onroerende voorheffin­g niet stijgen, heeft zijn weerslag op het investerin­gsbeleid van de stad. ‘De komende jaren zullen we gemiddeld 5 à 6 miljoen euro minder kunnen investeren, maar door de forse inspanning­en van de jongste jaren op dat vlak is dat geen pijnpunt’, zegt Tobback. Zo worden onder meer het jeugdcentr­um in Hal 9 op de Centrale Werkplaats­en en een nieuwe parkschool aan de Ruelensves­t op de lange baan geschoven. Wel prioritair op de investerin­gslijst zijn een fietsafhan­delcentral­e en Hal 4/5 op de Centrale Werkplaats­en, het Sluispark aan de Sluisstraa­t, de heraanleg van de Parkstraat en de aanleg van park Belle-Vue en een vernieuwde Martelaren­laan. Het investerin­gsbudget voor 2014-2019 bedraagt 143 miljoen euro, met bijkomend 61 miljoen euro uit de vorige legislatuu­r.

 ??  ??
 ?? Foto: fhw ?? De prijs voor huisvuilza­kken gaat de hoogte in.
Foto: fhw De prijs voor huisvuilza­kken gaat de hoogte in.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium