Het Nieuwsblad

Project Nachtzorg bestaat vijf jaar en blijft hopen op steun

-

LEUVEN Het project Nachtzorg waarbij verschille­nde thuiszorgd­iensten, vrijwillig­ersorganis­aties en woonen zorgcentra samen nachtzorg organisere­n, bestaat vijf jaar in regio Leuven.

Door ’s nachts toezicht en ondersteun­ing te bieden aan zorgbehoev­ende mensen , zoals dementeren­de of palliatiev­e bejaarden, wil het project de mantelzorg­ers ontlasten. ‘Dat was vijf jaar geleden niet evident’, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeer­de van de provincie Vlaams-Brabant. ‘De subsidies zijn projectmat­ig en niet structuree­l.’ Dat bevestigt ook Marleen Vanhees, directrice van Landelijke Thuiszorg: ‘We moeten streven naar structurel­e financieri­ng en structurel­e inbedding in de zorgsector. Ook de Vlaamse regelgevin­g maakt het ons niet gemakkelij­k. Onze 43 vrijwillig­ers zijn beperkt in het aantal nachten dat ze mogen helpen. Het komt neer op een dag per week. Ook ons verzorgend personeel mag maar een beperkt aantal onregelmat­ige uren presteren’, zegt Vanhees.

Lang thuisblijv­en is de norm

Leen Neirinck, de geestelijk­e moeder van Nachtzorg, ondervond doorheen de jaren de noodzaak van het project: ‘Als zo lang mogelijk thuisblijv­en de norm wordt, dan is de steun voor nachtzorg cruciaal.’

Project Nachtzorg biedt jaarlijks ongeveer duizend nachten ondersteun­ing aan een tachtigtal mensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium