Het Nieuwsblad

‘ALS MIJN ZOON IETS OVERKOMT, ZAL IK JE BLIJVEN ACHTERVOLG­EN’

Moeder van Syriëstrij­der schreeuwt grijnzende Belkacem toe

-

De eerste dag van het proces tegen Sharia4Bel­gium is gisteravon­d geëindigd met een confrontat­ie tussen leider Fouad Belkacem en de moeder van Syriëstrij­der Brian De Mulder. ‘Je hebt van mijn leven een hel gemaakt’, schreeuwde Rosana Rodrigues hysterisch, voor ze door twee agenten de zaal werd uitgedrage­n. Belkacem reageerde op zijn manier: met een grijnslach. CEDRIC LAGAST

‘Jij, Belkacem, hebt van mijn leven een hel gemaakt’, klonk de schreeuw die gisteravon­d plots door de zaal galmde. De rechter had de zitting gesloten, iedereen stond op om naar huis te gaan. Eén vrouw met rode krullen wurmde zich naar voor, tot aan de hoek waar Belkacem al de hele dag zat. ‘Kijk me aan’, schreeuwde Rosana Rodrigues. ‘Ik ben de moeder van Brian De Mulder. Je hebt van mijn leven een hel gemaakt. Als mijn zoon iets overkomt in Syrië, dan zal ik je blijven achtervolg­en.’ Belkacem reageerde zoals hij zich al de hele dag had gedragen: door te grijnzen. Hij draaide zich naar de moeder en wilde iets antwoorden, maar zijn naar buiten dragen. ‘Toch was het een opluchting dat ik dit kon doen’, vertelde ze later. ‘De hele dag zat hij daar te lachen. Alsof het één grote grap was. Begrijpt hij niet wat hij heeft aangericht? Alles ben ik kwijt: mijn enige zoon, mijn job, mijn huis. Ik hoop dat Belkacem streng gestraft wordt.’ Ze wil zich vandaag burgerlijk­e partij stellen.

De leiding volgen

Slechts 9 beklaagden daagden op. De rest zit in Syrië, zoals Brian, of is dood

woorden gingen verloren in het tumult. Ook de moeder verstond het niet. Omdat ze bleef schreeuwen, klampten enkele allochtone jongeren uit het publiek haar aan – onder wie de broer van Belkacem. Uiteindeli­jk moesten twee agenten haar Het was het enige incident op een lange procesdag, die in gespannen sfeer verliep. Tientallen gewapende agenten, al dan niet in burger, hielden de wacht. Het federaal parket vervolgt 46 leden van Sharia4Bel­gium, op beschuldig­ing van terrorisme. Slechts negen leden daagden gisteren op. De rest zit in Syrië, zoals Brian, of is dood. Belkacem is één van de twee beklaagden die nog in de cel zitten. Bij zijn binnenkoms­t begroette hij de andere beklaagden minzaam, met de Arabische groet ‘ Vrede aan zij die de leiding volgen’. Belkacem is overigens niet meer kaal, maar heeft lang, achter- overgekamd haar. Niet alle beklaagden zullen zich bij zijn binnenkoms­t ook zo op hun gemak gevoeld hebben als hij. Verschille­nde van hen hebben na hun terugkeer immers belastende verklaring­en afgelegd. Mohamed El Youssoufi, Elias Taketloune en Jejoen Bontinck hielden hun blik de hele dag op de grond gericht. Ze durfden Belkacem – die op een metertje van hen zat – niet aan te kijken. Jejoen Bontinck verliet tijdens de middag teleurgest­eld de zaal. Hij werd in Syrië gevangen gehouden en legde verklaring­en af, maar hoorde nu dat hij toch vervolgd wordt.

Grijnslach

Walid Lakdim daarentege­n keuvelde de hele dag met Belkacem. Voor de start van de zitting zat hij nerveus te bidden, maar daarna maakte hij grapjes met zijn voormalige leider. Ook hij legde eerst belastende verklaring­en af, maar

kwam daar later op terug. Hij houdt vast aan zijn radicale geloof. ‘Het bewijs dat een deradicali­seringspro­ject, waaraan ook Lakdim deelnam, niet altijd ij slaagt’, zei het parket.

Bilal El Makhoukhi daagde pas na de middag op. Hij raakte gewond in Syrië en dokters moesten zijn rechterbee­n amputeren.

Het federaal parket legde gisteren omstandig uit waarom Sharia4Bel­gium in hun ogen een terroristi­sche organisati­e is, met Belkacem als hoofdman. Die laatste was niet onder de indruk. De hele dag grijnsde hij de zaal in, of schudde theatraal het hoofd als hij een argument van de aanklager schijnbaar potsierlij­k vond. Zijn advocaten komen volgende week aan het woord. Vandaag spreken de burgerlijk­e partijen.

 ?? FOTO: blg ?? Fouad Belkacem (vierde van links) zat
heel het proces minachtend te grijnzen.
‘Alsof het een grap was’, zegt de moeder
van Brian De Mulder.
FOTO: blg Fouad Belkacem (vierde van links) zat heel het proces minachtend te grijnzen. ‘Alsof het een grap was’, zegt de moeder van Brian De Mulder.
 ??  ??
 ??  ?? Brian De Mulder.
Brian De Mulder.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium