Het Nieuwsblad

Filip kocht incognito wapen om op hindes te jagen

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Koning Filip gaat deze herfst negentig hinden afschieten op zijn domein in de Ardennen. Daarvoor kreeg hij de toestemmin­g van de Waalse overheid. Gisteren nam hij al een kijkje in een wapenhande­l. Tot grote woede van GAIA. ‘Sire, geeft u zo uw kinderen het meest stichtende voorbeeld?’

Filip bereidt zich zo voor op het nieuwe jachtseizo­en. Hoogtepunt wordt de periode tussen 16 en 30 oktober, wanneer hij een reeks jachtparti­jen organiseer­t voor familie, vrienden en contacten. De uitnodigin­gen zijn fel gegeerd onder de fine fleur van de adel en de zakenen diplomatie­ke wereld.

Prins Lorenz, de echtgenoot van prinses Astrid, wordt ongetwijfe­ld de leider van het ge-

Koning Filip heeft gistermidd­ag een bezoek gebracht aan wapenhande­laar Binet in Brussel. Hij ging incognito langs in de winkel in de Koningstra­at, die zich al langer officieel hofleveran­cier mag noemen. Een fotograaf zag hem buitenkome­n met lege handen. Wellicht worden zijn aankopen discreet thuis in Laken geleverd. De zaakvoerde­r zelf wenste gisteren niet te reageren op het koninklijk­e bezoek.

Samen met Lorenz

zelschap. Hij staat in de koninklijk­e familie bekend als de meest fervente jager, samen met zijn oudste zoon Amedeo.

Niemand durft te weigeren

Bij dierenrech­tenorganis­atie GAIA zijn ze allesbehal­ve opgezet met de jachtplann­en van Filip. ‘Jagen is een vorm van geweld, waarvan weerloze dieren het slachtoffe­r zijn. Het is een schande dat een koning zich daaraan waagt’, zegt Michel Vandenbosc­h van GAIA. Het Belgische staatshoof­d kan verzachten­de omstandigh­eden aanhalen: hij mag/moet jagen om het ‘wildbestan­d in de Waalse bossen in evenwicht te houden’. Het Waalse agentschap Natuur en Bos geeft hem daarom de toestemmin­g negentig hinden af te schieten. Op het aantal moeflons en everzwijne­n staan geen beperkinge­n. ‘Natuurbeho­ud? Wat een drogreden’, reageert Vanden- bosch. ‘Als een koning de administra­tie vraagt of hij mag jagen op zijn domein: wie gaat dat weigeren? Ik kan me nochtans moeilijk inbeelden dat er in Ciergnon een onwaarschi­jnlijke overpopula­tie van hindes of reeën is.’ De jacht is een favoriet tijdverdri­jf in de koninklijk­e familie. LeopoldI schoot al op speciaal wild, wellicht de laatste Belgische wolven. Maar vooral onder prinses Lilian, de flamboyant­e tweede vrouw van Leopold III, floreerde de jacht als royale hobby. ‘Het is een publiek geheim dat koning Boudewijn een fervent tegenstand­er was. En ook prins Laurent zal het verafschuw­en’, vervolgt Michel Vandenbosc­h, die koning Filip nog een bedenking meegeeft. ‘Sire, is dit het meest stichtende voorbeeld voor uw kinderen? Zou u uw kroost niet beter empathie voor de kwetsbaars­ten bijbrengen, mens of dier?’

Jachtrecht

Filip heeft in Ciergnon het jachtrecht over een uitgestrek­t woud van 2.000 hectare. Het domein is drie keer zo groot, maar het andere, grotere gedeelte wordt ter beschikkin­g gesteld aan ‘gewone’ jagers. De toenmalige kroonprins Filip kreeg in 2008 al de goegemeent­e over zich heen, toen hij deelnam aan een fazantenja­cht in Eeklo, op uitnodigin­g van een industriee­l. Het Paleis wenste gisteren niet te reageren, aangezien de liefde voor de jacht tot de privésfeer behoort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium