Het Nieuwsblad

CD&V en haar kleine ‘linkse trofee’

De federale onderhande­laars blijven de finale intussen voor zichuit schuiven

-

Bij de Zweedse coalitie maakt niemand nog bezwaar tegen de invoering van een speculatie­taks. Daarmee zou CD&V haar kleine ‘linkse trofee’ binnenhale­n en blijven de grote aandeelhou­ders gespaard. Intussen blijft het wachten op een doorbraak in de begroting. De federale onderhande­laars schoven de finale discussie opnieuw voor zich uit.

SIMON ANDRIES EN FARID EL MABROUK

De kans is groot dat de Zweedse partijen (N-VA, CD&V, Open VLD en MR) straks een zogenoemde ‘speculatie­taks’ invoeren. Dat is een belasting op het snel aan- en verkopen van alles wat op de beurs wordt verhandeld, ‘speculeren’ dus. De maatregel ligt nu op de onderhande­lingstafel en zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor de discussie die al een hele tijd woedt tussen CD&V enerzijds en N-VA en Open VLD anderzijds.

Trofee of niet?

CD&V wil dat de federale regering niet alleen de burger laat opdraaien voor de besparinge­n, maar dat ook vermogens moeten worden aangesprok­en. Voor N-VA en Open VLD ligt die eis nog altijd moeilijk. Met een speculatie- taks zouden de christende­mocraten de zo fel begeerde ‘linkse trofee’ toch nog kunnen binnenhale­n. De andere partijen kunnen schermen met het argument dat de gewone aandeelhou­ders, die niet speculeren, buiten schot blijven. Bovendien is de vraag wat de onderhande­laars zullen bestempele­n als speculeren. ‘Je kunt de definitie zo breed en zo eng maken als je wil’, klinkt het. Over hoeveel zo’n taks kan opbrengen, bestaat dan ook de nodige scepsis. ‘In die mate dat je je kunt afvragen of het niet eerder een symbool zal zijn’, valt te horen. ‘Het hangt allemaal af van de voorwaarde­n die ze opleggen’, zegt fiscaal specialist Michel Maus (VUB en UA). ‘Een belasting op de verkoop van aande- len in de eerste 12 maanden na de aankoop, zal niet veel opbrengen. Iedereen zal de verkoop gewoon uitstellen. Alleen als de maatregel breed genoeg is, kan het de overheid redelijk wat opbrengen.’ Volgens Maus kan er dan ook geen sprake zijn van een ‘linkse trofee’. ‘België is, samen met Luxemburg, een van de weinige landen die nog geen meerwaarde­belasting op aandelen heeft. Er is een reden waarom zoveel Nederlande­rs en Fransen naar ons land afzakken. Het is dan wel een must om dat te kaderen in een tax

Als je de belastingd­ruk op arbeid echt wil verlagen, kan dat niet zonder ook een inspanning te vragen van de vermogens.’ Hoe dan ook kunnen alle partijen wel leven met het voorstel om een speculatie­taks in te voeren. Daarnaast ligt er ook nog een extra taks op tafel die de grootbanke­n zouden moeten ophoesten. KBC, Belfius en BNP Paribas moeten nu al een bankentaks betalen, maar doen het ondanks de bankencris­is

economisch weer goed. En aangezien de overheid enkele jaren geleden met vele miljarden de sector rechthield, mag daar nog iets tegenover staan, redeneren de partijen. Een zware taks zou het niet worden, maar alle beetjes helpen.

Maar op een definitiev­e doorbraak bij de federale onderhande­lingen is het nog altijd tevergeefs wachten. Ook de geplande begrotings­gesprekken vandaag werden opnieuw uitgesteld. ‘Iedereen beseft dat het tijd is om te landen, want de brandstof raakt stilaan op’, zegt een onderhande­laar. Maar tegelijker­tijd willen de onderhande­laars ook zeker zijn dat die landing veilig gebeurt. ‘Daarom is het een stuk beter om indien nodig een dag extra te nemen. Reculer pour mieux sauter’.

 ?? Foto: blg ??
Foto: blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium