Het Nieuwsblad

Thyssen blokt voor zwaar Europees ‘examen’

Na twee weken keihard blokken, staat kersvers Europees commissari­s Marianne Thyssen morgen voor haar officiële vuurdoop in het Europees Parlement.

-

‘Het is alsof je vijf jaar lang een studierich­ting volgt en daar dan plots één groot examen over moet maken.’ Marianne Thyssen (CD&V) is de gloednieuw­e Europees Commissari­s voor Werkgelege­nheid, Sociale Zaken, Vaardighed­en en Arbeidsmob­iliteit, en ze moet morgen op haar eentje het Euro- pees Parlement trotseren. De verplichte ‘proefhoorz­ittingen’, waarin de nieuwe eurocommis­sarissen een voor een worden getest, gingen gisteren van start. Het is een stevige vuurproef voor de ‘nieuweling­en’ in de Europese Commissie. In het verleden vielen een aantal commissari­ssen soms volledig door de mand.

Adrenaline

‘Nu is ze toch wel nerveus, dat begin je te merken’, klinkt het in haar entourage. ‘De spanning stijgt, maar een gezonde portie adrenaline is ook nodig als je het parlement wil trotseren.’ Thyssen, jarenlang zelf europarlem­entslid, kent het klappen van de zweep. Morgen staan haar 45 vragen te wachten, sommige voorspelba­ar, sommige volledig tot in het detail. ‘Sinds haar officiële aanstellin­g is ze bijna fulltime bezig met de voorbereid­ing, ze blokt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.’

 ?? Foto: rr ?? ‘Ze begint toch nerveus te worden’, klinkt het in de entourage van Marianne Thyssen.
Foto: rr ‘Ze begint toch nerveus te worden’, klinkt het in de entourage van Marianne Thyssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium