Het Nieuwsblad

Door iedereen gehaat, maar straks 3 miljard euro waard

Het zijn slavendrij­vers voor hun personeel, maar ze worden er wel schatrijk mee. De Duitse broers Marc (41), Oliver (39), en Alexander (37) Samwer uit Keulen brengen deze week hun internetki­ndjes Zalando en Rocket Internet naar de beurs. Ze strijken daarm

- WILLY DE BUCK

Ordinaire dieven, dat zijn Marc, Oliver en Alexander Samwer. Maar omdat stelen met je ogen niet strafbaar is, lopen ze nog altijd vrij rond. Hun strategie is simpel: ze spioneren in het Amerikaans­e Silicon Valley op succesvoll­e startende internetbe­drijfjes, kopiëren die ideeën en lanceren ze razendsnel op plaatsen waar de Amerikaans­e bedenkers nog niet actief zijn. Die truc werkte al meer dan honderd keer. Hun eerste schot in de roos

SAMWER-BROERS

Oprichters Zalando Al die Amerikaans­e computerne­rds hebben wel goede ideeën, maar geen verstand van marketing. Dat hebben wij wel

was Alando, een kloon van de Amerikaans­e veilingsit­e eBay. Toen de echte bedenkers in 1999 Duitsland wilden veroveren, waren ze al te laat en moesten ze 40 miljoen euro afdokken om het vier maanden oude Alando over te nemen. Hetzelfde verhaal met Citydeal, een kloon van de kortingens­ite Groupon. De Amerikanen betaalden er in 2010 meer dan 100 miljoen euro voor.

Intellectu­ele diefstal

Kopiëren en snel met een megawinst weer verkopen, dat was het succesrece­pt. Maar in 2007 gooiden de Samwer-broers het roer helemaal om en begonnen ze zélf hun kuikens op te kweken tot legkippen. Via moederbedr­ijf Rocket Internet, dat in Berlijn gevestigd is. Het copycatbed­rijf wordt er geprezen om zijn agressieve marketings­trategie en gehaat om zijn intellectu­ele diefstal. ‘Europese hoofdstad van de namaak’, in Berlijn kunnen ze niet echt lachen met die titel.

‘Het idee is het makkelijks­te stuk, de uitvoering is het moeilijkst­e. Al die Amerikaans­e computerne­rds hebben wel goeie ideeën, maar geen verstand van marketing’, zeggen de broers. Zij hebben dat wel, op een zodanig agressieve manier dat de concurrent­ie weggeblaze­n wordt.

De mooiste illustrati­e daarvan is wellicht de online schoenenwi­nkel Zalando, een kopie van de Amerikaans­e marktleide­r Zappos. Iedereen kent ze wellicht, de gillende vrouwen in de reclamespo­tjes van Zalando. Alleen al omdat ze zo ongeloofli­jk irritant zijn. Maar ze bereiken wel hun doel: naambekend­heid.

Gehaat in bedrijfswe­reld

De Samwers bezitten momenteel zo’n 17 procent van het bedrijf. En als het straks naar de beurs gaat, is die portefeuil­le 750 miljoen euro waard. Niet slecht voor een bedrijf dat in werkelijkh­eid alleen nog maar verlies gemaakt heeft. Maar daar maalt Oliver Samwer – de eigenlijke leider en strateeg – van het trio niet om: je moet er wat geld voor over hebben om elke mogelijke concurrent weg te blazen nog voor hij er ook maar aan denkt om de markt te veroveren. Alweer een reden waarom de Samwers zo gehaat worden in de ondernemer­swereld. Als zij interesse krijgen voor je branche, dan lig je er gewoon uit. Ze zijn niet meer te tellen, de bedrijven die door Rocket Internet overkop gingen of in financiële moeilijkhe­den geraakten. En dat Zalando geregeld het nieuws haalt met de onmenselij­ke prestatied­ruk op het personeel maakt al evenmin indruk op de Samwers. Onmogelijk­e doelen, ontslagen op staande voet, verschrikk­elijke woedeuitba­rstingen van Oliver ... De werknemers moeten het allemaal voor lief nemen. Zo circuleerd­e lange tijd een lijst met internatio­nale managers met een veelzeggen­de voetnoot. ‘Hou deze lijst up to date en controleer ze regelmatig. Het verloop moet ongeveer 5 procent per maand bedragen’, stond er. ‘Persoonlij­ke aanvallen en psychologi­sche terreur behoren tot de bedrijfsst­ijl. Winnen en winst, zijn de enige twee woorden die er toe doen’, zei een exmedewerk­er in een ontluister­end boek over de Samwers.

Blitzkrieg

Zelf geven ze zelden of nooit interviews, maar af en toe lekt wel eens een veelzeggen­de interne mail uit. Zo schreef Oliver in 2011 aan drie naaste medewerker­s dat ze te werk moeten gaan als in een blitzkrieg. ‘Ik haat verrassing­en. Ik eis dat jullie beloven om op de afgesproke­n manier te werken en ik wil dat jullie dat plan met jullie bloed onderteken­en. Ik ben de meest agressieve ondernemer op het internet en op deze planeet. Ik wil sterven om te winnen en ik verwacht van jullie hetzelfde’, ging Oliver in de mail verder.

Het tekstje ging viraal in Duitsland en werd zelfs in een technonumm­er op muziek gezet. Waarna Oliver Samwer iets rondstuurd­e wat voor excuses moest doorgaan. ‘Ik ben nogal gepassione­erd. Ik schrijf 4.000 mails per dag’, zei hij. Kort daarop lekte een andere mail uit: ‘Wie tegen eind volgende week de volgende twee doelstelli­ngen niet haalt, is zijn titel van directeur kwijt’, stond er ditmaal.

 ?? Foto: Nehmzow Laif
Foto: rr ?? De ‘Zalando-broers’: Marc, Oliver en Alexander Samwer.
Foto: Nehmzow Laif Foto: rr De ‘Zalando-broers’: Marc, Oliver en Alexander Samwer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium