Het Nieuwsblad

Politie houdt alcoholcon­troles bij bus- en truckchauf­feurs

- (tab)

LEUVEN/DIEST/TIENEN/ AARSCHOT Vanaf het tweede deel van deze week gaan de politiedie­nsten in de provincie intensief controlere­n op rijden onder invloed. Extra aandacht gaat naar chauffeurs van zware voertuigen, bussen en autocars die leerlingen vervoeren.

Deze controles zijn een onderdeel van het provinciaa­l actieplan tegen dronkensch­ap aan het stuur. Het doel is het aantal verkeerson­gevallen, veroorzaak­t door rijden onder invloed, te laten dalen. ‘Rijden onder invloed van alcohol blijft een belangrijk verkeersve­iligheidsp­robleem, ook in Vlaams-Brabant’, zegt provincieg­ouverneur Lodewijk De Witte. ‘Voor 13,1 procent van de verkeerson­gevallen met li- chamelijk letsel die in 2013 in Vlaams-Brabant gebeurden, was er sprake van alcoholint­oxicatie. In 2013 deden zich in VlaamsBrab­ant 221 verkeerson­gevallen voor waarbij zware voertuigen van meer dan 3,5 ton betrokken waren.’

In totaal vielen er vorig jaar 54 verkeerssl­achtoffers te betreuren. Omdit aantal naar omlaag te krijgen zijn volgens de provincieg­ouverneur controles op rijden onder invloed onontbeerl­ijk.

Wie een voertuig bestuurt met 0,5 promille alcohol in zijn bloed is strafbaar. ‘Hij loopt 2,5 keer zoveel kans op een dodelijk ongeval’, luidt het.

Vorig jaar werd tijdens een gelijkaard­ige actie niemand betrapt. Bij eerdere controles vlogen wel twee buschauffe­urs tegen de lamp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium