Het Nieuwsblad

Provincieb­estuur wil meer groen in kinderdagv­erblijven

-

HOEGAARDEN Met het project Vitamine G(roen) zet het provincieb­estuur kinderdagv­erblijven ertoe aan buitenruim­tes om te toveren tot een avontuurli­jke speelplek.

In de Tuinen van Hoegaarden gaf gedeputeer­de van Welzijn Monique Swinnen (CD&V) aan vertegenwo­ordigers van 34 kinderdagv­erblijven uit de hele provincie uitleg over het project. Eerder werd hen gevraagd naar hun wensen en die kwamen terecht in een lijvig en kleurrijk praktijkbo­ek. Daarin staan mogelijkhe­den voor de vergroenin­g van buitenruim­tes van onthaalen opvangverb­lijven voor kinderen van nul tot zes jaar. Swinnen verwacht dat de vele tips in de praktijk omgezet worden.

Onvoldoend­e kennis

‘De houders van kinderdagv­erblijven hunkeren naar een groene, avontuurli­jke speelruimt­e, maar beschikken niet altijd over voldoende kennis over hoe die aan te leggen’, zegt Swinnen. ‘Kinderen willen ravotten in een tuin met speeltuige­n. Het provincieb­estuur beet zich vast in de problemati­ek en heeft de adviezen nu gebundeld. De provincie steunt de onthaaloud­ers die het project gestalte geven financieel.’

Konijnen en kippen

Kindervill­a De Kikker uit Kessel-Lo was al bezig met de vergroenin­g van de buitenruim­te. Zo zijn een groenten- en bloementui­ntje aangelegd. De kinderen verzorgen konijnen en kippen en ouders en grootouder­s steken geregeld een handje toe. De vertegenwo­ordigers van de kinderdagv­erblijven deden in Hoegaarden ook inspiratie op over de aanleg van een blotevoete­npad. Volgens Swinnen kunnen ook instelling­en voor naschoolse kinderopva­ng van de voordelen van buurtvergr­oening genieten. Burgemeest­er Jean-Pierre Taverniers (CD&V) wees wel op de strenge reglemente­ring voor ‘groene’ kinderopva­ng. ‘De veiligheid mag onder geen enkel beding in het gedrang komen’, klonk het.

 ?? Foto: fg ?? In een praktijkbo­ek krijgen de kinderdagv­erblijven heel wat tips.
Foto: fg In een praktijkbo­ek krijgen de kinderdagv­erblijven heel wat tips.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium