Het Nieuwsblad

‘Mijn kasteel is een regelrecht­e catastrofe’

Nieuwe eigenaar Wit Kasteel wil op zuidflank wijngaard aanleggen

- FERNAND GOYENS

URBAIN VANDEURZEN Kasteeleig­enaar De huidige brasserie willen we omvormen tot een wijncentru­m

Urbain Vandeurzen is sinds vorig jaar eigenaar van het Wit Kasteel in Linden. Hij wil het kasteel en de wijde omgeving laten herleven met onder meer de aanplantin­g van een wijngaard. Maar het kasteel is in een bijzonder slechte staat. LINDEN Vorig jaar kocht Urbain Vandeurzen, voorzitter van onder meer Salk en Gimv en exLMS‘er, het Wit Kasteel in Linden. De laatste decennia was het kasteel amper onderhoude­n. Toen Vandeurzen het kocht, wist hij dat er werk aan de winkel was. Maar dat de toestand zo dramatisch was, vermoedde hij niet. Tijdens een uiteenzett­ing van N-VA in Linden verklapte Vandeurzen zijn toekomstpl­annen met het kasteel uit de vroege zeventiend­e eeuw. ‘Het was ooit omringd door een slotgracht en stond als een eiland zonder fundamente­n in een moeras’, zegt hij. ‘De slotgracht werd dichtgegoo­id, maar daardoor staat het kasteel erg wankel. Het dak, de gevel, de kelder en het interieur moeten worden gerestaure­erd. Het kasteel is totaal versleten, het is een regelrecht­e catastrofe. De restaurati­e zou twee tot drie jaar duren, maar alles hangt af van de snelheid waarmee we de nodige vergunning­en kunnen bekomen. Werekenen wel op medewerkin­g van de gemeente.’ Het unieke kasteelpar­k was dan weer compleet verwilderd. De eerste opvallende werken waren het herstel van het park en de waterparti­jen. Het is de bedoeling van de nieuwe eigenaar om, na de restaurati­e, het kasteel zelf te bewonen. Vandeurzen en zijn familie willen het particulie­re karakter van het Wit Kasteel behouden, maar misschien komt er een aantal bureauruim­tes. Een restaurant of feestzaal zijn dus niet aan de orde. Het omliggende park wordt ook niet opengestel­d voor wandelaars of bezoekers. De familie Vandeurzen heeft wel plannen met die omgeving. De zuidelijke hellingen langs de Nachtegale­nstraat en aan het Lindenbos worden de komende jaren omgetoverd tot een nieuwe wijngaard met een oppervlakt­e van elf tot twaalf hectare. ‘De gronden zijn dood nadat er jaren na elkaar mais op is gezaaid’, zegt Vandeurzen. ‘Het eerste werk is nu de grond weer vruchtbaar maken na een grondige bodemanaly­se en deskundige­n laten uitzoeken welke de beste druivensoo­rten zouden zijn. Mijn zoon Bert en dochter Katrien zijn aardig op weg om zich te specialise­ren in de wijnbouw. De huidige brasserie Kasteelhoe­ve willen we omvormen tot een wijncentru­m.’

 ?? Foto: fg
Foto: fg ?? Toen Vandeurzen het kasteel kocht, wist hij dat er werk aan de winkel was. Maar dat het zo erg was, vermoedde hij niet.
Foto: fg Foto: fg Toen Vandeurzen het kasteel kocht, wist hij dat er werk aan de winkel was. Maar dat het zo erg was, vermoedde hij niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium