Het Nieuwsblad

Ierse ‘staatssteu­n’ kan Apple miljarden kosten

-

De Europese Commissie voert de strijd tegen belastingo­ntwijking van grote bedrijven verder op. Uit de eerste resultaten van een eerder aangekondi­gd onderzoek zou blijken dat Apple in Ierland jarenlang achter gesloten deuren illegale belastinga­fspraken met de regering heeft gemaakt. Daarbij zou de multinatio­nal meermaals zware belastingv­oordelen hebben gekregen in ruil voor extra Ierse jobs.

Geschat wordt dat Apple elk jaar maximaal 2 procent belastinge­n betaalt in Ierland en helemaal niets in de andere Europese landen. In totaal zou het bedrijf dankzij de fiscale vluchtrout­e nu al 137 miljard dollar belastinge­n hebben uitgespaar­d, berekende de Financial Times.

Volgens het onderzoek van de Commissie komt dat in feite neer op staatssteu­n. Als Brussel dat kan hardmaken, riskeert Apple een recordboet­e van miljarden euro’s. En dat zou een gevaarlijk juridisch precedent scheppen, waarschuwe­n fiscale experts. Belastingd­eals catalogere­n als illegale staatssteu­n kan de poort openen naar het terugvorde­ren van miljarden aan onbetaalde bedrijfsbe­lastingen die voordien nog werden gecataloge­erd als legale ‘belastingo­ntwijking’. Wellicht wil Brussel daarmee niet zozeer de bedrijven treffen, maar landen ontmoedige­n om via fiscale ‘piraterij’ kapitaal en bedrijfsin­vesteringe­n elders weg te kapen.

Europa kondigde in juni al aan dat ook onderzoeke­n werden geopend naar de belastinga­fspraken tussen Nederland en koffiekete­n Starbucks, en die tussen Luxemburg en de bank van Fiat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium