Het Nieuwsblad

Verkoop defensie spekt kas van Barco

Geld biedt ruimte voor nieuwe overnames

- PASCAL DENDOOVEN

Barco vangt 150 miljoen euro voor de verkoop van zijn defensieac­tiviteiten. Daardoor krijgt het technologi­ebedrijf nieuwe middelen voor overnames.

Barco lijkt tevreden met de 150 miljoen euro die de groep vangt voor zijn divisie Defense & Aerospace (visualisat­ie voor vliegtuige­n, luchtverke­ersleiders en legers). Barco had afgelopen zomer al gezegd dat het zich zou terugtrekk­en uit bijkomstig­e activiteit­en. Het had toen ook een tijdschema over het verkooppro­ces voorgelegd. Dat tijdschema werd netjes gerespecte­erd want gisteren maakte de groep bekend dat er een akkoord is met het Amerikaans­e Esterline Corporatio­n.

Esterline

De divisie boekte vorig jaar een bedrijfswi­nst vóór afschrijvi­ngen van 20 miljoen. Dat zou dit jaar nog wat aandikken zodat Barco ergens om en nabij de zes keer de brutobedri­jfswinst vangt. Omdat de kandidaat-kopers niet bepaald dik liepen, ervaart Barco de prijs als ‘goed’.

Esterline vergroot met de aankoop zijn slagkracht in Europa. Zo’n 600 Barco-werknemers komen op de loonlijst van de Amerikanen, waarvan 337 in Kortrijk. Bij Barco werken in totaal 4.000 mensen. Het akkoord tussen Barco en Esterline bepaalt dat de Amerikanen bij de afronding van de deal een van de gebouwen van Barco krijgen. Dat zal Barco ongeveer 10 miljoen euro opleveren. Op termijn is het uitkijken hoe belangrijk België blijft voor Esterline dat zijn Europees hoofdkanto­or in Versailles heeft. Voor Barco lijken met de verkoop de desinveste­ringen voorlopig achter de rug. In Kortrijk kijkt men nu uit naar overnameka­nsen. Barco zegt dat het nagaat hoe het via overnames de digitale transforma­tie van zijn kernactivi­teiten verder kan opdrijven. Het gaat om de divisies gezondheid, entertainm­ent & corporate en industrie & overheden. Defensie was een activiteit waar Barco hoe dan ook bij de kleinere spelers was. De winstgeven­dheid van de divisie was ook niet bijzonder hoog. Barco heeft nog enkele activiteit­en die relatief weinig opbrengen, zoals de Live Dots (led-muren voor evenemente­n) en de afdeling controleka­mers. Daar probeert Barco via eigen ingrepen de winst op te drijven. Naast de vraag waar Barco zijn geld aan zal uitgeven, is er ook nog de vraag wie straks CEO Eric Van Zele opvolgt en wanneer de nieuwe referentie­aandeelhou­der, Charles Beauduin, in de raad van bestuur vertegenwo­ordigd wordt.

 ?? Foto: blg ?? CEO Eric Van Zele
Foto: blg CEO Eric Van Zele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium