Het Nieuwsblad

Leuven heeft nu ook haar eigen kroonjuwel­en

Stadsarchi­ef stelt 15 topstukken tentoon in stadhuis

- LIESBETH VERHULST

Op Erfgoeddag zet Leuven haar meest bijzondere erfgoed in de kijker. Het stadsarchi­ef pakt uit met een tentoonste­lling van vijftien topstukken uit haar collectie, waaronder een replica van het charter van Kortenberg, gemaakt met een 3D-printer. LEUVEN Erfgoeddag is overal in Vlaanderen een hoogdag voor ons cultureel erfgoed. Ook Leuven zet haar rijke verleden op zondag 26 april in de kijker. ‘Met 40 activiteit­en en 27 deelnemend­e organisati­es is het programma uitgebreid­er dan ooit’, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (SP.A). Onder meer de bibliothee­k van de Parkabdij en het Museum De Spoelberch in het Heilige Geestcolle­ge zetten uitzonderl­ijk hun deuren open. Een expo in het Rijksarchi­ef belicht de geschieden­is van de familiebro­uwerijen in VlaamsBrab­ant. En sportievel­ingen kunnen een fietstocht maken met een prentenatl­as uit de zeventiend­e eeuw als gids. Deze editie zet extra in op gezinnen met kinderen. ‘Kinderen zijn de toekomst van onze stad en het is belangrijk dat ook zij ons verleden leren kennen’, zegt Vandevoort. ‘Zo loodst het wees- muisje Vic gezinnen door de Universite­itsbibliot­heek en geeft beiaardver­eniging Campanae Lovaniense­s een beiaardwor­kshop voor kinderen vanaf 6 jaar.’

Stemmen op favoriet

Speciaal voor Erfgoeddag en haar 175ste verjaardag selecteerd­e het stadsarchi­ef vijftien archiefstu­kken die bijzonder en iconisch zijn voor de stad Leuven. Deze vijftien kroonjuwel­en zijn nog tot 17 mei te bewonderen in de wandelzaal van het stadhuis. Bezoekers kunnen ook stemmen op hun favoriete archiefstu­k en zo mee bepalen welk stuk op het verjaardag­sfeest van het stadsarchi­ef en de bibliothee­k Tweebronne­n (op 10 oktober; nvdr.) tot het absolute kroonjuwee­l gekroond zal worden. Burgemeest­er Louis Tobback (SP.A) mocht gisteren al zijn stem uitbrengen. ‘Veruit het belangrijk­ste stuk uit het stadsarchi­ef is het charter van Kortenberg’, meent hij. ‘Dit document uit 1312 is één van de eerste grondwette­lijke teksten van West-Europa en leidde tot de oprichting van een parlement avant la lettre.’ In het stadhuis ligt niet het originele charter, omwille van de kwetsbaarh­eid van het document, maar wel een waardig alternatie­f. De Leuvense bedrijven Materialis­e en Argon maakten een replica via 3D-printing. ‘Dit is een primeur in de archiefwer­eld en verbindt op een mooie manier het oude met het moderne Leuven’, zegt Tobback. Andere kroonjuwel­en zijn onder meer een schadeplan van WOI en een filmaffich­e van de hand van de schilder René Magritte.

ZOUTLEEUW

 ?? Foto: liv ?? Schepen Vandevoort, stadsarchi­varis Marika Ceunen en Louis Tobback bij de replica van het charter van Kortenberg.
Foto: liv Schepen Vandevoort, stadsarchi­varis Marika Ceunen en Louis Tobback bij de replica van het charter van Kortenberg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium