Het Nieuwsblad

Twee bejaarden vergiftigd in rusthuis

Onderzoek naar álle overlijden­s van afgelopen twee jaar na onterechte inspuiting met insuline

- TIM LESCRAUWAE­T, CEDRIC LAGAST EN ARNE FRANCK

Het onderzoek naar een mogelijke gifmenger in een WestVlaams verzorging­stehuis is heropgesta­rt nadat er een tweede slachtoffe­r is gevallen. Al twee keer gaf iemand een hoogbejaar­de patiënt een bijna-fatale dosis insuline, terwijl die helemaal geen diabetes heeft. De eerste feiten dateren van juni 2013, begin dit jaar kwam daar een tweede geval bij. De Brugse federale politie werd ingelicht en reageerde meteen. Al sinds juni 2013 voeren ze immers een moordonder­zoek naar de persoon die in hetzelfde rusthuis al een bewoner met insuline inspoot. ‘Na het eerste incident bleven wij zeer waakzaam’, zegt directeur Koen Ramboer van het betrokken woonzorgce­ntrum. ‘Na twee jaar hebben wij een onregelmat­igheid opgemerkt, die we niet konden vatten. Wij houden eraan te benadrukke­n dat wij toen zelf de eerste stappen hebben gezet naar het gerecht.’ Volgens onze informatie heeft het Brugse gerecht al een huiszoekin­g uitgevoerd in het rusthuis. De speurders zouden alle overlijden­s van de afgelopen twee jaar opnieuw bekeken hebben. Het WZC gaat er echter niet van uit dat er een personeels­lid met kwade bedoelinge­n rondloopt.

Het onderzoek naar een mogelijke gifmenger in een West-Vlaams verzorging­stehuis is heropgesta­rt nadat er een tweede slachtoffe­r is gevallen. Al twee keer gaf iemand een hoogbejaar­de patiënt een bijna-fatale dosis insuline, terwijl die helemaal geen diabetes heeft.

Georgetta V., een 88-jarige patiënte die in Woonzorgce­ntrum (WZC) ’T Hof in Lichtervel­de verblijft, werd daar op 26 januari onverwacht ernstig ziek. ‘Dat was vreemd, want moeder is eigenlijk nooit ziek’, vertelt haar zoon. ‘Twee dagen lang ging het heel erg slecht met haar. Maar daarna is ze er weer bovenop geraakt. Ze is hersteld.’ De familie kreeg enkele dagen later te horen dat er meer aan de hand was. Het was niet zomaar een griepje. Volgens onze bronnen zou de vrouw ingespoten zijn met insuline. ‘Dat kon eigenlijk niet’, zegt haar zoon. ‘Want moeder heeft geen diabetes.’ Zelf kan de vrouw niet vertellen wie haar de inspuiting toediende, want ze is dementeren­d. De Brugse federale politie werd ingelicht en reageerde meteen. Al sinds 21 juni 2013 voeren ze immers een moordonder­zoek naar de persoon die in hetzelfde rusthuis Georges D. (88) met insuline inspoot. Ook Georges D. had geen diabetes. Een week lang lag hij in coma. Volgens zijn familie was hij erg verzwakt, en hij stierf enkele maanden later.

Dader onvindbaar

Of het om een ongeval ging dan wel om een moedwillig­e moordpogin­g, is nooit duidelijk geworden. Voor zijn familie was dit zwaar om dragen. ‘Iemand heeft mijn vader vergiftigd, en hij lijkt daarmee weg te komen’, vertelde zijn dochter vorig jaar in deze krant. Ze trok aan de alarmbel omdat het Brugse gerecht het onderzoek in juni 2014 wilde afsluiten aangezien ze de dader niet vonden. ‘Dat is uiteindeli­jk niet gebeurd’, zegt haar advocaat Nico Maes. ‘Nadat de Brugse raadkamer het dossier afsloot, hebben we beroep aangeteken­d. De Gentse kamer van inbeschuld­igingstell­ing heeft het Brugse gerecht uiteindeli­jk bevolen om verder te zoeken.’ Toch lijkt het erop dat het onderzoek sindsdien weinig vooruitgan­g boekte. De dader leek onvindbaar. Sinds er een tweede mogelijk slachtoffe­r is, is het onderzoek wel in een stroomvers­nelling geraakt. De familie van Georges D. is daar blij om. ‘Ik wil weten wat er met mijn vader gebeurd is’, zegt dochter Dominique. ‘Het is goed dat men blijft zoeken.’

‘Waakzaam’

‘Na het eerste incident bleven wij zeer waakzaam’, zegt directeur Koen Ramboer van ’T Hof. ‘Na twee jaar hebben wij een onregelmat­igheid opgemerkt die we niet konden vatten met onze interne procedures. Wij houden eraan te benadrukke­n dat wij van het Woonzorgce­ntrum toen de eerste stappen hebben gezet naar de gerechteli­jke instanties.’ Volgens onze informatie heeft het Brugse gerecht al een huiszoekin­g uitgevoerd in het rusthuis. De speurders zouden alle overlijden­s van de afgelopen twee jaar opnieuw bekeken hebben. Het WZC gaat er niet van uit dat er een personeels­lid met kwade bedoelinge­n rondloopt. ‘Wij beschouwen dit nog altijd als een incident, níét als een poging tot moord’, zegt Ramboer.

 ?? Foto: Foto Kurt ?? Het is de tweede keer dat in ’T Hof insuline wordt toegediend
aan iemand zonder suikerziek­te. De eerste keer dat dat
gebeurde, overleed Georges D. (kleine foto).
Foto: Foto Kurt Het is de tweede keer dat in ’T Hof insuline wordt toegediend aan iemand zonder suikerziek­te. De eerste keer dat dat gebeurde, overleed Georges D. (kleine foto).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium