Het Nieuwsblad

Scholen vrezen chaos door besparinge­n

Directeurs vrezen chaos als ziek personeel niet vervangen wordt

- JENS VANCAENEGH­EM

De directeurs van de middelbare scholen vrezen voor chaos bij het begin van het nieuwe schooljaar. Dat komt door de besparinge­n van de Vlaamse regering. Die houden onder meer in dat scholen leerkracht­en niet meer kunnen vervangen als ze ziek vallen twee weken voor een schoolvaoo­lvakantie. Ook opp het ondersteun­end nd personeel wordt bespaard. Als zij j om een of andere reden afwezig zijn, kun- nen scholen hen de eerste 30 dagen niet vervangen.

De directeurs van de middelbare scholen vrezen voor chaos bij het begin van het nieuwe schooljaar. Dat komt door de besparinge­n van de Vlaamse regering. Die houden onder meer in dat scholen leerkracht­en niet meer kunnen vervangen als ze ziek vallen twee weken voor een schoolvaka­ntie.

‘Stel dat we met een griepepide­mie zitten, wie gaat dat opvangen?’ Karin Heremans, directrice van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen, noemt de besparings­maatregele­n van onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) bijzonder problemati­sch. Vooral dat ze leerkracht­en niet langer kan vervangen als die afwezig zijn vanaf veertien dagen voor een schoolvaka­ntie, zit haar hoog. ‘Dat betekent dat de leerlingen twee weken geen les krijgen. En wat als die leerkracht na de vakantie nog niet terug is? Ons onderwijs komt daar- mee op de helling te staan’, zegt Heremans. Ook op het ondersteun­end personeel wordt bespaard. Als zij om een of andere reden afwezig zijn, kunnen scholen hen de eerste 30 dagen niet vervangen. ‘Het gaat bijvoorbee­ld om medewerker­s die werken aan een anti-spijbelbel­eid of zorg voor de leerlingen. Dit weegt te zwaar door op de klasvloer en is daarom onaanvaard­baar. Deze ingrepen moeten na een jaar uitdoven, anders staat ons hele kwaliteits­beleid onder druk’, zegt Lieven Boeve, secretaris­generaal van het katholiek onderwijs.

Sneller zekerheid voor jonge leerkracht­en

Volgens Divo, de directieve­reniging van het vrij onderwijs, dreigt chaos te ontstaan in september. ‘Stel dat de boekhouder van een school vanaf 1 september halftijds begint te werken. Dan kunnen we pas in oktober vervanging zoeken voor die resterende uren. September is net de drukste maand. En uit een vlugge simulatie blijkt dat ongeveer één vijfde van die mensen in een of ander verlofstel­sel zit’, zegt Koen Wils. De twee maatregele­n gelden enkel voor het middelbaar en zouden samen goed zijn voor een besparing van zo’n 9 miljoen euro. Toch komt de grootste winst uit de vervroegin­g van de benoeminge­n voor leerkracht­en. Die gaan niet langer in op 1 januari, maar al op 1 juli. Omdat de werkgevers­bijdrage aan de sociale zekerheid voor een vastbenoem­de lager ligt dan voor een tijdelijke leerkracht, bespaart de Vlaamse overheid zo jaarlijks ongeveer 15 miljoen euro. Dat betekent wel minder inkomsten voor de federale regering. ‘Zo krijgen meer dan 3.400 voltijdse opdrachten, in personen gaat het om een veelvoud daarvan, sneller zekerheid over hun job. Jonge leerkracht­en hoeven niet in onzekerhei­d te wachten of ze op 1 september opnieuw mogen starten’, zegt onderwijsm­inister Crevits. De vakbonden noemen dat een positieve maatregel, maar keuren het plan in zijn geheel af. ‘Als je bijna 30 miljoen euro moet besparen, dan is het altijd kiezen tussen de pest en de cholera. We hebben samen met de minister naar de minst pijnlijke maatregele­n gezocht. Maar we betreuren de ingrepen die de werkdruk voor het personeel nog maar eens verhogen’, zegt Jos Van Der Hoeven van de Christelij­ke Onderwijsc­entrale (COC).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium