Het Nieuwsblad

Vandeurzen wil meer chronische patiënten in Vlaamse woonzorgce­ntra

-

Dat een chronisch zieke als Nicolas in een woonzorgce­ntrum zit, is niet uitzonderl­ijk. Het zal in de toekomst vaker voorkomen. ‘Want sommige patiënten vertonen symptomen als bij ouderdomsz­iekten, terwijl ze in die centra de gepaste zorg krijgen’, zegt het kabinet van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

‘Een woonzorgce­ntrum richt zich overwegend op 65-plussers. Maar nu al mag maximaal 10 procent van de bewoners jonger zijn dan 65, en dat aandeel wordt in de toekomst nog uitgebreid. De Vlaamse regering keurde vorig jaar een voorontwer­p van besluit goed om de doelgroep van de woonzorgce­ntra te verruimen, ongeacht de leeftijd van de persoon. Daardoor moet een woonzorgce­ntrum zich ook kunnen richten op mensen met een chroni- sche aandoening zoals MS, jongdement­ie of de ziekte van Parkinson.

Hoeveel jongere mensen in Vlaanderen zijn aangewezen op een rusten verzorging­sinstellin­g is niet duidelijk. Daarover worden geen cijfers bijgehoude­n, zegt Joris Moonen van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

17.500 euro

De ouders van Nicolas krijgen naar eigen zeggen 17.500 euro om hun gara- ge om te bouwen tot kangoeroew­oning. Maar dat bedrag volstaat niet. ‘We moeten uiteraard keuzes maken’, zegt Karina De Beule van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. ‘De toegekende hulp hangt altijd af van verschille­nde factoren, zoals de vraag of er alternatie­ve oplossinge­n zijn.’ Eind 2014 stonden in Vlaanderen 2.848 personen op de wachtlijst voor een assistenti­ebudget. Dat zijn er bijna 7 procent meer dan het jaar voordien. Zij kregen gemiddeld tussen 7.355,51 euro (voor de minst hulpbehoev­enden) tot 37.694,24 euro uitbetaald, blijkt uit cijfers van het kabinet van minister Vandeurzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium