Het Nieuwsblad

‘Zwaarbewap­ende agenten vergisten zich van adres’

Familie dient klacht in: psychische problemen na inval van speciale politie-eenheden 33

- HANS VAN DE CAUTER EN YVES BARBIEUX

Een Mechelse familie dient een klacht in tegen de speciale eenheden van de federale politie, die ‘onterecht’ hun huis binnenviel­en. ‘Onze kinderen waren zo geschrokke­n van hun wapens en het geweld, dat ze twee jaar na de feiten nog psychologi­sche hulp nodig hebben.’ Bij de familie B. zal men 9 januari 2013 niet gauw vergeten. Die dag ontving de Mechelse politie een oproep over een mogelijke gijzeling door een gewapende man in het huis van hun buren. De vermoedeli­jke dader had bij de politie een kwalijke reputatie, en dus werden de speciale politie-eenheden opgetromme­ld om hem onschadeli­jk te maken. ‘Maar het ging dus allemaal om het huis op nummer 33’, zegt meester Zouhaier Chihaoui, die de familie B. vertegenwo­ordigt. ‘En toch haalden de politieman­nen een van de drie zonen van mijn cliënten van zijn fiets toen hij de deur uitkwam van nummer 31. Ze sleepten hem geboeid in een politiewag­en. Pas op het commissari­aat bleek dat ze de verkeerde persoon te pakken hadden.’ ‘Je zou denken dat de speurders dan hun fout hadden ingezien en mijn cliënten met rust zouden laten’, vervolgt de advocaat. ‘Maar de zoon was pas weer thuis bij zijn ouders, toen gemaskerde politieman­nen plots de voordeur van de woning open ramden. Met hun zware wapens stormden ze het huis van mijn cliënten binnen. Ze trokken zich niets aan van de geschrokke­n vrouwen en kinderen in het huis. Ze trapten nog twee deuren in, doorzochte­n alle verdieping­en en zelfs de tuin. Drie zonen van de familie B. werden geboeid naar buiten gebracht en tegen de gevel op hun knieën gedwongen. Voor de ogen van al hun buren.’ Het bleek een maat voor niets. In het huis van de familie B. werd niets verdachts aangetroff­en, de familie B. had niets met de vermeende gijzeling bij de buren te maken. Maar verscheide­ne gezinslede­n moesten wel in shock naar het ziekenhuis.

Slaapstoor­nissen

‘Een crisispsyc­holoog stelde later posttrauma­tische stresssymp­tomen vast. Zoals gedragsver­anderingen, slaapstoor­nissen en paniekaanv­allen’, vervolgt Chihaoui. ‘Sommige gezinslede­n, zeker de kinderen die toen aanwezig waren, zijn daar nog altijd niet overheen. Zij hebben weer psychologi­sche hulp ingeroepen. Twee jaar later, dat zegt genoeg.’ ‘Eerst verontschu­ldigde de politie zich. Maar nu minimalise­ert ze dat. Volgens de politie ging de deur bij de familie B. op een kier, volgden drie mannen de bevelen niet op en werden ze daarom in de boeien geslagen. Maar van een zoekactie is in hun proces-verbaal geen sprake. En dat is er voor mijn cliënten te veel aan, vooral gezien de psychologi­sche gevolgen. Ze willen dat de politie erkent wat zich werkelijk heeft afgespeeld. Dat zij in de fout is gegaan. En dat dit zware gevolgen voor mijn cliënten heeft.’

Zeven keer 15.000 euro

Meester Chihaoui heeft een klacht ingediend met burgerlijk­e partijstel­ling voor slagen en verwonding­en en onmenselij­ke en onterende behandelin­g. Hij mikt op 15.000 euro schadeverg­oeding voor elk van de zeven klagers. Of de politie fout zal bekennen, is echter zeer de vraag. Volgens onze inlichting­en hield zij rekening met een verbinding tussen het huis van de familie B. en dat van de buren. Daar bleek achteraf niets van aan. Maar het rechtvaard­igt volgens de politie haar optreden.

 ??  ??
 ?? Foto: dgm ?? Een speciale eenheid viel binnen bij nummer 31, maar moest op
nummer 33 zijn. De politie vermoedde naar eigen zeggen een
verbinding tussen de huizen.
Foto: dgm Een speciale eenheid viel binnen bij nummer 31, maar moest op nummer 33 zijn. De politie vermoedde naar eigen zeggen een verbinding tussen de huizen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium