Het Nieuwsblad

Luc Van Eynde wist hoe hij kon vermijden dat zijn moeder haar mond zou voorbijpra­ten

-

Luc Van Eynde en zijn moeder Yvonne Van Loo vermoedden dat ze na de dood van Carine Vangeel afgeluiste­rd werden, maar toch heeft de vrouw een paar keer haar mond – net niet? – voorbijgep­raat. Het is een raadsel waarom Luc Van Eynde nog dertig maanden vrij kon rondlopen. De regel van drie, zo simpel is de schuld van Luc Van Eynde. De speurders die zijn doen en laten op 7 februari 2011 onderzocht­en, hebben hem ontelbare keren toegepast en telkens weer kwamen ze tot dezelfde slotsom: Luc Van Eynde was bij zijn echtgenote toen ze zogezegd zelfmoord pleegde.

Sms’en na dood

Een voorbeeldj­e: op 7 februari om 21.57 uur – de avond van haar dood – werd vanuit het huis van Van Eynde en Vangeel een fax gestuurd naar de Fortis Bank om 2.000 euro over te schrijven van Carines spaarreken­ing naar haar bankrekeni­ng. En wat gebeurt er ’s anderendaa­gs om 9.27 uur? Luc Van Eynde komt bij Fortis 3.125 euro opnemen. De regel van drie: Van Eynde heeft het geld afgehaald, dus hij wist dat de fax verstuurd was (hij deed dat wellicht zelf), dus hij was op dat moment in de woning van Carine Vangeel. En niet bij zijn moeder, zoals hij be- weert. Case closed zou je denken. Oppakken die kerel. Maar nee, het parket liet Van Eynde lustig rondlopen. Ook toen bleek dat hij, wellicht na de dood van Carine Vangeel, een morbide sms-spelletje met haar speelde. Vijf berichtjes werden er zogezegd uitgewisse­ld. Vier van Carine Vangeel: ‘ Luc bel eens. Kom terug. Ik heb het zo niet bedoeld. Ik heb spijt van de laatste dagen.’ Eén antwoordje komt daarop van Van Eynde: ‘Laat me met rust. Je weet hoe moeilijk ik het heb.’ Waarop Carine schijnbaar antwoordt: ‘Kom terug of ik doe aardige dingen.’ Maar wat bleek? De gsm van Van Eynde was op dat moment alweer in de buurt van Carine en niet bij zijn moeder. Lees: Van Eynde heeft die berichtjes zelf allemaal ingetikt. Met de twee gsm’s in zijn handen. Terwijl Carine Vangeel op zolder al verhangen was. Dirk Van Houwenis, een exwerkneme­r van de beschuldig­de, krabde ook al in zijn haar toen van Eynde ’s anderendaa­gs om 16 uur aanklopte. ‘Hij was goed aangeschot­en en vertelde dat hij ambras had met Carine. Ik ben bang dat ze zich verhangen heeft, zei hij.’ Terwijl Van Eynde pas twee uur later een telefoontj­e kreeg dat zijn echtgenote op zolder gevonden was.

Ongeruste moeder

Even veelbeteke­nend waren sommige afgeluiste­rde gesprekken tussen Luc Van Eynde en zijn moeder Yvonne Van Loo. De vrouw was er absoluut niet gerust in toen ze een paar weken na de dood van Carine Vangeel verhoord werd. ‘Dat komt ervan. Had dat niet gedaan, met al die dingen en zo’, zei ze. Maar Luc stelde haar gerust. ‘Ge moet antwoorden: Ik heb recht van zwijgen. Hoort ge? Ik heb recht van zwijgen. Ik heb recht van zwijgen. Ik heb recht van zwijgen. Ik heb recht van zwijgen. Op iedere vraag: Ik heb recht van zwijgen, ik heb recht van zwijgen.’ Een keer of twintig heeft Luc Van Eynde dat gezegd. En Yvonne heeft dat evenveel keren geantwoord aan de speurders.

 ?? Foto: jhs ?? De speurders zijn het unaniem eens: Luc Van
Eynde was bij Carine Vangeel (kleine foto) toen
zij zogezegd zelfmoord pleegde.
Foto: jhs De speurders zijn het unaniem eens: Luc Van Eynde was bij Carine Vangeel (kleine foto) toen zij zogezegd zelfmoord pleegde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium