Het Nieuwsblad

Vergoeding betalen door aardbeving­en in Groningen

-

van het Groningse goud onder te brengen in een appeltjevo­or-de-dorst-fonds. ‘En daar gaan we allemaal dingen van bouwen waar vele generaties Nederlande­rs nog plezier van hebben’, zei de toenmalige minister van Financiën Jan Willem de Pous. Een logische gedachtega­ng, want toen wist niemand hoe groot de schat was. Wel dat het gas en dus het geld ooit op zouden zijn. Maar dat fonds kwam er niet. Het geld van het gas ging rechtstree­ks naar de schatkist en hield de Nederlands­e begrotinge­n recht, blijkt uit een analyse van De Volkskrant. Door de oliecrisis in de jaren zeventig steeg ook de gasprijs en stroomden de guldens binnen. Er leek geen einde aan te komen. Nederland bouwde er zijn welvaarts- en verzorging­sstaat mee uit, zonder er rekening mee te houden dat het gas eindig was en de geldstroom ooit zou opdrogen. In de internatio­nale economie heeft dat een naam: de Dutch Disease, de Nederlands­e ziekte. Ondertusse­n begon de aarde te beven. ‘Het leek of er een dik beest onder de grond aankwam. Een dof gerommel en toen begon het servies te schudden. Twee maanden later kon ik vanuit mijn fauteuil de voorbijrij­dende fietsers groeten door de scheuren in de muur.’ Dat verhaal, opgetekend in 2003 in de krant NRC, is wat zowat elke inwoner van bijvoorbee­ld het dorpje Loppersum heeft meegemaakt. En het wordt elk jaar erger. De eerste aardbeving kwam er in 1984, een kleintje van nauwelijks 1,5 op de schaal van Richter. Een verband met de aardgaswin­ning werd door iedereen afgedaan als ‘flauwe- kul’. De volgende dertig jaar werden de schokken alleen maar talrijker én intenser. In 1996 waren er 56, in 2013 al 119. Altijd werd het verband met de gaswinning ontkend. 2013 was het jaar van de kentering. De toezichtho­uders schoten wakker na de hevige beving in Huizinge op 16 augustus 2012, die 3,6 op de schaal van Richter haalde. Er kwam een onderzoek. De conclusie was duidelijk: ‘Als de gaswinning niet wordt teruggebra­cht, zullen nog zwaardere aardbeving­en volgen.’ Wat de overheid met het onderzoek aanving? Een recordhoev­eelheid gas uit de bodem halen. Het gas was in 2013 goed voor tien procent van de totale overheidsi­nkomsten. Pas in 2014 werd de gaswinning afgebouwd. En na het vernietige­nde rapport van de Onderzoeks­raad voor Veiligheid gaat de gaskraan nog verder dicht. Hier en daar stopt het zelfs, zeker tot juli, heeft de Raad van State beslist. Zoals in het zwaar getroffen dorpje Loppersum, waar haast geen enkel huis zonder barsten is.

Miljardenp­ut

Dat is slecht nieuws voor de Nederlands­e financiën. Een miljardenp­ut dreigt. Nu het oorzakelij­ke verband tussen de gaswinning en de aardbeving­en in Groningen vaststaat, moeten de overheid en de NAM de schade vergoeden en herstellen. De schade in heel de provincie wordt op 34 miljard geraamd, een fractie van wat het gas heeft opgebracht. Maar dat geld is op.

 ?? Foto: hh ?? De Groningse ondergrond
is een kaas met gaten
geworden. Het gevolg:
huizen moeten gestut
worden, zoals deze
boerderij in het dorp
Startenhui­zen.
Foto: hh De Groningse ondergrond is een kaas met gaten geworden. Het gevolg: huizen moeten gestut worden, zoals deze boerderij in het dorp Startenhui­zen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium