Het Nieuwsblad

Meisje (12) sterft na operatie, arts voor rechter

-

LEUVEN Een 49-jarige arts van UZ Gasthuisbe­rg moest zich vrijdag verantwoor­den voor de Leuvense strafrecht­er op verdenking van onzorgvuld­ig handelen tijdens een ingreep bij een 12-jarig meisje. Een week na de operatie overleed de tiener. Door een eerder uitzonderl­ijke afwijking aan de aders moest de 12-jarige Tatiana F. in 2007 een ingreep ondergaan. Het meisje van 1,70 meter en 51 kilo had er last van aan de benen. Om het probleem te verhelpen, werd ze op 1 augustus 2007 een tweede keer ingespoten met 40 tot 50 milliliter ethanol (een soort alcohol, nvdr.).

Enkele maanden eerder had ze al een gelijkaard­ige ingreep ondergaan. Na een moeilijk ontwaken staken er toen complicati­es de kop op, waardoor het meisje langer in het ziekenhuis moest blijven.

‘Oorzakelij­k verband’

‘Toen al reageerde ze niet goed op de ethanol’, aldus de burgerlijk­e partij. ‘Tijdens de tweede ingreep had ze zelfs 3,22 promille alcohol in het bloed. Dat is toch niet normaal voor een meisje van 12 jaar en zeven maanden. Er is een oorzakelij­k verband tussen de hoge alcoholcon­centratie tijdens de operatie en de dood van Tatiana. Dit had voorkomen kunnen worden, was men voorzichti­ger geweest tijdens de toediening van de ethanol.’ Ook het parket deelt die mening en vorderde de opschortin­g van straf. Anderhalf uur na het einde van de tweede ingreep werd de beklaagde naar eigen zeggen op de hoogte gebracht dat het meisje in shock verkeerde door een allergi- sche reactie van enkele druppels alcohol op de kleine longvaten. Haar vitale organen begaven het, waarna Tatiana hersendood werd verklaard. Op 7 augustus werden de machines afgekoppel­d. Haar mama diende een klacht in bij de onderzoeks­rechter. Een door het gerecht aangesteld­e deskundige meende dat er een correlatie is tussen het alcoholgeh­alte in het bloed van het meisje en de allergisch­e reactie en het acute hartfalen. ‘Dat verband is er niet’, aldus de verdedigin­g. ‘Dit was een uitzonderl­ijke toestand, die we niet konden voorzien. Evenmin was er een gebrek aan voorzorg binnen de wetenschap­pelijke context van dat moment. We vragen de vrijspraak.’ Volgens de beklaagde worden er maximaal tien dergelijke ingrepen per jaar uitgevoerd. De debatten worden voortgezet op 26 juni. Vonnis na de zomer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium