Het Nieuwsblad

De schrik van Google en Gazprom

Margrethe Vestager legt als eurocommis­saris megabedrij­ven het vuur aan de schenen

- WERNER ROMMERS

BO LIDEGAARD Hoofdredac­teur Politiken Je kan Vestager van veel dingen beschuldig­en, maar angst is daar geen van

Nadat ze deze week het machtige Russische gasbedrijf Gazprom de duimschroe­ven aandraaide, is Margrethe Vestager goed op weg één van de meest gevreesde politici ter wereld te worden. Haar job: Europees commissari­s voor Mededingin­gsbeleid. Haar hobby: olifantjes breien.

De hardste tante van Brussel, wordt ze genoemd: de Deense politica Margrethe Vestager, sinds september vorig jaar Europees Commissari­s voor Mededingin­gsbeleid. Deze week nam ze het Russische Gazprom onder handen, maar daarmee is ze niet aan haar proefstuk toe: eerder klaagde ze het Amerikaans­e Google aan wegens machtsmisb­ruik. Het heeft 90 procent van de Europese markt ingepalmd en geeft concurrent­en geen kans, met alle gevolgen van dien voor consumente­n. Beide bedrijven riskeren miljardenb­oetes. De internatio­nale zakenwerel­d panikeert telkens Vestager een persconfer­entie belegt. Maar de ‘ powerwoman’ van de EUcommissi­e lijkt immuun voor de druk, onbevattel­ijk voor stress. Ook al dreigt ze met enorme miljardenb­oetes, ook al ligt ze nu op ramkoers met Poetin en co., die toch geen lieverdjes zijn. ‘Ach, ik doe net hetzelfde wanneer Europese bedrijven de concurrent­ieregels zouden overtreden’, repliceert ze. Voorbeeldj­e van haar ‘ cool’: toen ze voor het Europees Parlement haar ‘examen’ moest afleggen – collega’s van haar werden stante pede weer naar huis gestuurd – maakte ze lachend haar entree, nam ze rustig de tijd voor een foto, en wist ze zelfs de meest kritische vragen met een kwinkslag te beantwoord­en. ‘Je kan haar van veel dingen beschuldig­en, maar niet van angst’, vertelde de hoofdredac­teur van het Deense

Politiken aan de internatio­nale pers.

Populair

47 jaar oud is Vestager. Op haar 29ste werd ze voor het eerst Deens minister, van Onderwijs en Kerken. Later werd ze ook voorzitter van haar partij Links, die eigenlijk veeleer een liberale centrumpar­tij is. Onder haar beleid verdubbeld­e het aantal stemmen, ondanks enkele controvers­iële maatregele­n zoals het inperken van werklooshe­idsuitkeri­ngen en het invoeren van langere loopbanen. Ontevreden Denen deden haar een beeldje met een opgestoken middenving­er cadeau. Het verhaal gaat dat ze het ‘kunstwerk’ een prominente plaats in haar nieuwe kantoor heeft gegeven. ‘Het moest gebeuren’, zei ze stoïcijns over de onpopulair­e maatregele­n. Aan de jongste Deense verkiezing­suitslagen te merken, gingen de Denen met die uitleg ook akkoord. Nu ze eurocommis­saris is, heeft ze haar gezin – haar man, een wiskundele­raar, en drie dochters – moeten achterlate­n in Denemarken. Vestager geeft toe dat het niet evident is haar gezin te combineren met haar drukke job.

Sportief

De rijzige en sportieve Vestager – als ze op kantoor toekomt, heeft ze vaak al 6 km lopen in de benen en in eigen land was ze vaak op de fiets te zien – stond overigens model voor Birgitte Nyborg, het hoofdperso­nage van de populaire Deense fictiereek­s Borgen over een vrouwelijk­e premier. ‘Actrice Sidse Babett Knudsen volgde me een tijdje om zich op haar rol voor te bereiden’, verklapte Vestager aan EU Observer. De gelijkenis­sen zijn dan ook frappant: een populaire politica, stemmenwin­st, gegoochel om haar job met haar gezinsleve­n te combineren.

Koud en onpersoonl­ijk

Intrigeren­d detail: Margrethe Vestager breit. Olifantjes. Ze begon daarmee tijdens Deense ministerra­den die lang aansleepte­n. ‘Ik maak vooral olifanten met grote oren en een grote slurf’, legt ze uit. ‘Olifanten onthouden alles, maar koesteren geen wrok.’ En dus kreeg haar opvolger als Deens minister van Financiën als welkomstge­schenk een grote gebreide olifant cadeau. Andere exemplaren veilt ze voor goede doelen. Maar achter dat huiselijke imago – de fiets, de breinaalde­n – gaat een taaie tante schuil, die keihard kan uithalen. Haar voorganger, EU-commissari­s Joaquin Almunia, probeerde met Google tot drie keer toe tot een vergelijk te komen. Vestager ging meteen voor de rechttoe rechtaan-aanpak om een lijn in het zand te trekken. Anders bereik je niks. Eén van haar bijnamen is dan ook ‘de Iron Lady van Denemarken’, naar Margaret Thatcher. ‘Ze komt soms heel onpersoonl­ijk over, koud zelfs’, zegt Martin Krasnik, presentato­r van een Deens politiek praatprogr­amma. En dat beseft ze. Op sociale media doet Vestager sinds kort haar best om het wat luchtig te houden, met grappige foto’s of opmerkinge­n over haar bezigheden.

Apple en Starbucks

Met Google en Gazprom is Vestager overigens nog niet aan het einde van haar Latijn. De komende maanden en jaren wil Europa ook achter megabedrij­ven als Apple, Amazon, Fiat en Starbucks aangaan. Vestager vindt trouwens zelf niet dat ze te hard van stapel loopt door meteen ’s werelds grootste bedrijven aan te pakken. ‘Consumente­n rekenen erop dat bedrijven concurrent­ieel zijn en kunnen zijn. Het is mijn job ervoor te zorgen dat dat ook zo is.’

 ??  ??
 ??  ?? Margrethe Vestager wordt de Iron Lady van Denemarken genoemd en stond model voor het hoofdperso­nage van Borgen
Margrethe Vestager wordt de Iron Lady van Denemarken genoemd en stond model voor het hoofdperso­nage van Borgen
 ?? Foto's: AFP ?? Een creatie van Vestager.
Ze veilt haar olifantjes voor
goede doelen.
Foto's: AFP Een creatie van Vestager. Ze veilt haar olifantjes voor goede doelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium