Het Nieuwsblad

‘Verbied passagiers om buschauffe­ur te filmen’

Filmpje toont knikkeboll­ende chauffeur, vakbonden niet opgezet met heisa

- WIM BRILLOUET EN WIM JACOBS

Het moet verboden zijn om een buschauffe­ur van De Lijn te filmen. Dat vraagt de socialisti­sche vakbond ACOD, naar aanleiding van een nieuw filmpje dat een reiziger maakte en waarop te zien is hoe een chauffeur achter zijn stuur indommelt. De socialisti­sche vakbond is de vele gsm-filmpjes beu. ‘Of zo’n verbod afdwingbaa­r is, weten we niet. Maar het kan zo niet verder’, zegt Rita Coeck van ACOD. Ook het ACV sluit zich aan. ‘Stop ermee, onze chauffeurs voelen zich al vaak aangeschot­en wild. Dit verslechte­rt de relatie tussen chauffeurs en reizigers.’ Bij De Lijn gaan ze onderzoeke­n of zo’n verbod juridisch kan. In het najaar komt alvast een hoffelijk- heidscampa­gne. Die gaat o.a. in op het filmen en verspreide­n van beelden. De heisa ontstond nadat een reiziger gisteren een chauffeur filmde die achter zijn stuur indommelt. Volgens De Lijn stond de man voor een spooroverg­ang en was hij niet aan het rijden. Toch mag hij tijdelijk niet meer rijden en moet hij medisch gekeurd worden.

Een chauffeur van De Lijn mag tijdelijk niet meer met de bus rijden omdat hij achter zijn stuur is ingedommel­d. Op de beelden die een reiziger maakte, is te zien hoe de man lichtjes knikkebolt en even wegzakt. De vakbonden zijn die filmpjes intussen meer dan beu. ‘We vragen een verbod op het filmen van de chauffeur. Dit moet stoppen.’

Is het de hitte of is hij doodop? De chauffeur van lijn 212, tussen Aalst en Brussel, lijkt op de beelden even weg te zakken. De Lijn kan er niet mee lachen. ‘We hebben het filmpje ook gezien. De chauffeur ziet er erg vermoeid uit, en dat kunnen we niet accepteren. De veiligheid van onze reizigers is onze toppriorit­eit. We gaan de chauffeur horen, maar hij mag tijdelijk niet rijden. Hij moet eerst medisch gekeurd worden’, zegt Dominique Renders van De Lijn Vlaams-Brabant. De vervoersma­atschappij heeft intussen de rij- en rusttijden van de chauffeur gecontro- leerd. Daaruit blijkt dat de man op het moment van het filmen effectief aan het rijden was. Maar hij stond op dat moment wel voor een spooroverw­eg, zo blijkt uit de voorlopige versie van het verhoor.

Aangeschot­en wild

De vakbonden zijn die filmpjes van chauffeurs ondertusse­n meer dan beu. Vooral omdat ze meteen op het internet belanden, zonder dat de reiziger de chauffeur erover aanspreekt. ‘Stop daar gewoon mee’, zegt Jan Coolbrandt, nationaal secretaris van de chris- telijke vakbond ACV. ‘Zo’n filmpje verslechte­rt de relatie tussen de reiziger en de bestuurder. Onze chauffeurs voelen zich tegenwoord­ig aangeschot­en wild. We vragen dat de reizigers redelijk zijn: zo’n filmpje van een paar seconden toont vaak maar een fragment van de waarheid. Als er een probleem is, praat dan met de chauffeur.’ Ook Rita Coeck van ACOD zegt dat het zo niet meer kan. ‘We vragen daarom een verbod op het filmen van chauffeurs, net zoals eten en drinken op de bus en tram niet mag.’ De Lijn gaat onderzoeke­n of zo’n verbod juridisch afdwingbaa­r is. ‘Er is het recht op privacy, maar dat is niet absoluut. We moeten dus bekijken of dit haalbaar is’, zegt woordvoerd­er Tom Van de Vreken. De vervoersma­atschappij kondigt nu al aan dat er in het najaar een hoffelijkh­eidscampag­ne komt. ‘Die focust op de relatie tussen chauffeur en reiziger, en reizigers onderling. Zo roepen we op tot meer hoffelijkh­eid, en zullen we onder meer focussen op het verspreide­n van beelden en het aspect privacy.’

JAN COOLBRANDT Christelij­ke vakbond ACV

Stop met het maken van filmpjes. Als er een probleem is, praat dan gewoon met de chauffeur

 ?? Foto: yt ?? Op de beelden die een reiziger maakte, is te zien hoe de buschauffe­ur lichtjes knikkebolt en zelfs eventjes wegzakt.
Foto: yt Op de beelden die een reiziger maakte, is te zien hoe de buschauffe­ur lichtjes knikkebolt en zelfs eventjes wegzakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium