Het Nieuwsblad

4.500 euro per maand

-

John Crombez (SP.A), zelf Oostendena­ar en gewezen staatssecr­etaris voor Fraudebest­rijding, hoopt dat er gauw duidelijkh­eid komt over het dossier-De Palmenaer. Ook hij overhandig­de anderhalf jaar geleden, net als Tony Van Parys, een reeks klachten over de vrederecht­er aan het gerecht. ‘Hopelijk belandt het dossier na lang onderzoek niet in de zandbak’, zegt Crombez. ‘Want het is belangrijk dat dit soort dossiers goed worden aangepakt, zodat mensen hun vertrouwen in Justitie behouden.’ Een gerechteli­jke bron zegt dat er hard wordt gewerkt om de magistraat uiteindeli­jk zelf voor de rechter te krijgen. ‘Maar eenvoudig is zo’n onderzoek niet’, zegt de bron. ‘Een klacht is één iets, maar je moet het ook kunnen bewijzen. En een vrederecht­er is natuurlijk niet de eerste de beste. Dat is geen dommerik, maar wel iemand die het klappen van de zweep kent.’ Dominique Debrauwere, woordvoerd­er van het Gentse parket-generaal, verwacht pas in het najaar een beslissing over het lot van De Palmenaer. ‘Ik kan enkel zeggen dat het een nogal omslachtig­e zaak is. Een onderzoek dat niet op één-twee-drie is afgerond. Het vergt tijd om dit goed en georganise­erd te doen.’ Gewezen advocate Sara Casteur is er gerust in dat De Palmenaer nooit nog een stap binnen het vredegerec­ht zal zetten. ‘En dat is maar goed ook’, zegt ze. ‘Want systematis­ch misbruik maken van de allerzwaks­te mensen is het ergste wat je als magistraat kan doen. Hij is begonnen zoals een kleine drugsdeale­r. Iemand die zonder veel moeite veel geld verdiende. Maar hij werd te gulzig naarmate hij meer geld zag binnenkome­n. En daardoor is hij tegen de lamp gelopen. Nu kunnen we enkel hopen dat hij daarvoor gestraft wordt. Want uiteindeli­jk is hij een nestbevuil­er. Iemand die er in zijn eentje voor heeft gezorgd dat heel wat Oostendena­ars absoluut géén vertrouwen meer hebben in het gerecht.’ Guido De Palmenaer zelf, noch zijn raadsman, wilden reageren op de verschille­nde aantijging­en. De vrederecht­er zit ondertusse­n al anderhalf jaar preventief geschorst thuis. Al die tijd geniet hij wel nog van zijn volledige wedde, volgens collega-magistrate­n zo’n 4.500 netto per maand. Zijn schorsing werd zopas opnieuw met een maand verlengd.

Ex-advocate

Juriste

 ?? Foto: vcb
Foto: smb ?? SARA CASTEURCAR­OLINE HOSTENSANO­NIEME GETUIGE Guido De Palmenaer zit ondertusse­n al anderhalf jaar geschorst thuis. Al die tijd geniet hij nog wel van zijn volledige wedde, zo’n 4.500 netto per maand.
Foto: vcb Foto: smb SARA CASTEURCAR­OLINE HOSTENSANO­NIEME GETUIGE Guido De Palmenaer zit ondertusse­n al anderhalf jaar geschorst thuis. Al die tijd geniet hij nog wel van zijn volledige wedde, zo’n 4.500 netto per maand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium