Het Nieuwsblad

262.300.000.000 euro

Nieuw record op spaarboekj­es: In juni zetten we met zijn allen nog eens anderhalf miljard euro bij op onze spaarboekj­es. Daar staat nu in totaal al zo’n 262,3 miljard euro op. Alweer een nieuw record. Nochtans zijn de rentes niet gestegen.

-

Terwijl bijna dagelijks een bank een of andere rentevoet verlaagt, blijven we met zijn allen onze spaarboekj­es spekken. De voorbije maand zetten we er zo’n 1,5 miljard euro bij, het hoogste bedrag van een heel jaar. ‘Veel mensen krijgen hun vakantiege­ld, en parkeren dat op hun spaarboekj­es’, zegt Kristof De Paepe van bankvergel­ijkingssit­e Spaargids.be. Daarnaast vermoedt financieel docent Pascal Paepen toch ook wat onzekerhei­d door de Griekse crisis. ‘Zolang daar geen duidelijkh­eid over is, durven mensen hun geld niet vast te zetten. Daardoor blijft dat geld op die spaarboekj­es staan.’

Spaargids.be

Veel mensen kregen de afgelopen maand hun vakantiege­ld, en parkeerden dat op hun spaarboekj­es

Nieuwe formules

Nochtans blijven de intrestvoe­ten maar zakken. ‘Tegelijk zie je ook dat almaar meer banken met nieuwe formules komen waarbij trouwe spaarders toch weer wat verdienen’, zegt Pascal Paepen. ‘BNP Paribas Fortis lanceerde onlangs bijvoorbee­ld de Ster-rekening, die wel maar 0,10 procent basisrente geeft, maar toch ook een getrouwhei­dspremie van 1,3 procent. ING heeft een gelijkaard­ige formule, Tempo Sparen, met 0,4 en 1,2 procent. Bpost en KBC kwamen eerder al. Ook dat heeft succes. Het typische aan die formules is dat het geld er een jaar moet blijven staan om die hoge getrouwhei­dspremie te innen, waardoor er nog lang veel geld op de spaarboekj­es zal blijven staan.’ Ondertusse­n blijft de doorsnee-Belg afkerig van andere beleggings­vormen, zeker als die verband houden met de beurs. ‘Indien de beurskoers­en door de Griekse crisis zo’n tien procent zakken, zou dat nochtans een heel mooi moment zijn om met een deel van dat spaargeld in de beurs te stappen’, zegt Paepen.

 ?? Foto: fvv ?? KRISTOF DE PAEPE
Foto: fvv KRISTOF DE PAEPE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium