Het Nieuwsblad

Startverbo­d dreigt voor Lars Boom

Gisterenav­ond lat was het lang niet zeker dat Lars Boom vanmiddag zal starten in de tijdrit. De Nederlande­r van Astana liet te lage cortisolwa­arder noteren, waardoor hij volgens de regels van het MPCC uit de Tour moet worden geweerd.

-

Gisterenav­ond meldde de Franse krant L’Equipe dat Lars Boom, normaliter een van de Nederlands­e smaakmaker­s voor deze Tour, niet mag starten. Aanleiding is een bloedcontr­ole waarbij Lars Boom te lage cortisolwa­arden liet noteren. Die kunnen mogelijk wijzen op cortisoneg­ebruik. Voor de UCI en het WADA is dit geen reden om iemand niet te laten starten. Maar de MPCC, de beweging voor een geloofwaar­dig wielrennen, waarbij ook Astana is aangeslote­n, hanteert veel strengere regels. Boom zou de volgende acht dagen niet mogen fietsen, waarmee meteen ook de Tour aan zijn neus zou voorbijgaa­n. Vraag is of Astana zich hierbij neerlegt. Boom is een sleutelfig­uur voor de kasseietap­pe en de ploegentij­drit. In een eerste reactie liet manager Vinokourov weten dat hij Boom alleen uit de Tour weert als hij alsnog een vervanger mag oproepen. Die vervanger zou dan Allessandr­o Vanotti zijn, vorig jaar nog kamergenoo­t van Nibali. Probleem is dat de UCI het niet toelaat om nog zo laat vervanging­en door te voeren. Om middernach­t was het dan ook niet duidelijk of Boom al dan niet aan de start zou komen. ‘Geen commentaar’, zei Astana-woordvoerd­er Chris Baldwin, gevraagd om een reactie. ‘We waarderen dat u nog even geduld oefent.’

Slechte reputatie

Boom, die ook niet wou reageren, is niet de eerste renner die om deze reden uit een wedstrijd wordt geweerd. Bij de recente Giro onderging George Bennett (LottoNLJum­bo) al het zelfde lot. Ook toen kwam de strenge regelgevin­g van de MPCC onder vuur te liggen. Wat LottoNL-Jumbo – net als eerder ook al Lampre en Bardiani – deed besluiten om uit de MPCC te stappen. Intussen krijgt het imago van Astana wel opnieuw een fikse klap. De ploeg uit Kazachstan was na enkele dopingscha­ndelen vorig jaar al behoorlijk omstreden. (hc, jpdv, wvo)

MPCC wil Nederlande­r uit Tour weren voor te lage cortisolwa­arden

 ?? Foto: blg ?? Lars Boom wou gisteren niet reageren.
Foto: blg Lars Boom wou gisteren niet reageren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium